Mevlana Türbesi'nin 1926 yılında müze haline getirilmesiyle tüm eserlerin kayıt altına alındığını ifade eden Benli, yaptıkları yeni restore çalışmalarıyla da depolarda bekletilen eserlerin de sergilenmeye başlandığını bildirdi.
-2 santimetre büyüklüğündeki el yazması Kur'an-ı Kerim-
Benli, Mevlana Müzesi içinde bulunan eşyaların Osmanlı padişahlarının gönderdiği eserler, sadrazamların yaptığı hediyeler ve özel eşyalardan oluştuğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Müze'deki eserler hep birinci sınıf ve Türkiye genelinde çok nadir bulunan eserlerdir. Mesnevi'nin orijinal tek nüshası ve Divan-ı Kebir gibi Hazreti Pir'in kitapları müzemizde. Bunlar yaklaşık 700-750 yıllık el yazması eserler. Çok sayıda Kur'an-ı Kerim var Müze'de. Bunlardan 2 tanesi çok ilgi görüyor. Yan yana sergilediğimiz bu Kur'an-ı Kerim'lerden biri içinde 6666 ayetin yazılı olduğu, 2-2.5 santimetre büyüklüğünde paha biçilemez bir el yazması Kur'an-ı Kerim. Saç kılı ile yazılan bu Kur'an-ı Kerim, altın varak ile süslenmiş. Bir de onun yanında Selahattin camileri için, yani padişahların yaptırdığı camiler için yazılmış olan Kur'an-ı Kerim var. Bu da oldukça büyük bir el yazması Kur'an-ı Kerim'dir.''
Mevlana Müzesi'ndeki yaklaşık 2 santimetre büyüklüğündeki mini Kur'an-ı Kerim ile hemen yanında sergiledikleri, Müze'nin en büyük Kur'an-ı Kerim'inin özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çektiğini anlatan Benli, ''Bu tarihi eserler Türkiye genelindeki müzelerde çok ama çok nadir bulunan eserlerden biri. Bunlar paha biçilemez eserler'' diye konuştu.
-Turistler şaşkınlıklarını gizleyemiyor-
Benli, gelen özellikle yabancı turistlerin bu mini Kur'an-ı Kerim ile yanındaki büyük Kur'an-ı Kerim hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için kendilerine başvurduğunu dile getirerek, turistlerin 2 santimetre büyüklüğündeki el yazması Kur'anı Kerim'i gördüklerinde hayranlıklarını ve şaşkınlıklarını gizleyemediğini belirtti.
Benli, Müze'de sergilenen ve Türkiye'de tek denilebilecek eserlerden birinin de nisan tası olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Nisan tası İlhanlı sultanlarından Ebu Sait Bahadır Han tarafından 14. yüzyıl ortalarında dergaha hediye edilmiş olan önemli bir eserdir. Üzerinde bir horoz motifi, kapağının üzerinde çeşitli insan figürleri ve şiirler olan bir eser. Türkiye'de tek eserdir, benzeri yoktur. Mevlevilikte bu tas, Müze bahçesine konularak nisan yağmurları toplanmasında kullanılmış. Toplanan yağmur suları, dedegan hücrelerinde kalan dedeler tarafından dualar edildikten sonra okunmuş su olarak eşrafa ve vakıf tarlalarına bereket getirmesi amacıyla serpilmiş. Hünkarın sarığının ucunun bu suya batırılmış olması da önemli bir ayrıntı.''
AA