NAZENİN TOKUŞOĞLU/ GAZETE HABERTÜRK
Uzaklar macerasıyla tanıdığımız Osman Atasoy, Uzaklar II ile Şili’deki Horn Burnu’na ulaşan ilk Türk oldu; hem de Türk yapımı teknesiyle. Dönüşte Antarktika’ya, hayalet buzullar cennetine de uğrayacak! Tabii onun için okyanus artık sadece “gitmek” değil. İlk macera dönüşü eşinden boşanan Atasoy, bu kez sevgilisiyle az konuşarak önlem alıyor. Atasoy'un bu macerası TRT TÜRK'te belgesel olarak yayınlanacak biz de heyecanla tanık olacağız...
Küçükken de böyle aykırı bir tip miydiniz?
Sürekli kaçardım okuldan. Okumayı en son ben öğrendim. Sonunda İstanbul dışına Tarsus Amerikan Koleji’ne yolladılar ama kaçmaya devam ettim. Aslında kaçma değildi yaptığım, gitmekti.
Şimdi okyanuslarda yaptığınız gibi. Psikolojide bir insanın en mutlu olduğu anın, ana rahminde olduğu an olduğu söylenir. Buna en yakın şey de okyanusta bir yelkenlidir, ana rahmine dönüş gibi... Günleri karıştırmaya başlarsın, güneşe göre yaşarsın, kara görünce üzülürsün.
1992’de Uzaklar isimli yelkenlinizde eski eşinizle 5 yıl geçirdiniz. Geriye ne kaldı?
Yeni Zelanda’da doğan Deniz; ama denizi herkes kadar seviyor. Hiç unutmuyorum, bebekken ev gördüğünde
“Baba bu ne, neden teknede yaşamıyorlar” demişti. Beklentilerim fazla oldu sanırım. O zaman amaç sadece teknede olmaktı, gitmekti. Akdeniz, Atlantik, Panama Kanalı, Pasifik, Kızıldeniz, Süveyş Kanalı... Deniz oynasın diye şişme dünya almıştım, 2 yıl bir noktaya bakarak uyudum. “Denizlerin Everesti” dedikleri Horn Burnu’na...
Gitmeye de o zaman karar verdim.
Ekim 2008’de Cebelitarık’tan çıktınız yola. Sonra? Kanarya Adaları, Arjantin derken Horn Burnu’nu geçen ilk Türk teknesi ve ekibi olduk. Horn Burnu’nu geçen, uzaya giden kozmonot sayısından az. Sürekli tekne kaybolur. Planımız oradan dönmekti. Bir gün üşürken, Antarktika’ya gidip tam donalım dedik. Buzdağları suyun altında, radarda görünmüyor. Çok dikkatli olmak lazım.
Peki bir sonraki plan? Kuzeybatı Geçidi, Kutup tarafı. Kızım Deniz gelirse onunla gitmek istiyorum.
‘AZ KONUŞAN AZ KAVGA EDER’
Bir önceki 5 yıllık yelken macerasından sonra boşandınız. Yaramadı mı denizler?
Denizciler “denizde bir yıl evlilik karada 5 yıla bedel” der. Yani 25 yıl evli kalmışız teknede. Bu sefer planım yalnız gitmekti. Sevgilim Sibel çok istedi. Hatalardan ders alarak çıktık yola.
Nedir o dersler? Kavga etmemek gerekiyor. Az konuşursan az kavga edersin, bu kadar basit. Uzun seyahatlere ya yalnız ya çift olarak çıkılmalı. 2 erkek yapamaz.
UÇAN BALIKLAR
Başınıza gelebilecek en kötü şey ne?
Gemi çarpması, yangın ve denize düşmek. Denize düşen gider. En çok, çiş yaparken düşülür. Bir de
kazalar... Antartika’nın kuzeyinde, Güney Okyanusu’nda, Tanrı’nın terk ettiği sulardayız! Yelkeni tutan bumbaya bağlı makaralar Sibel’e çarptı. Öldürür adamı. Elini yüzünden çekti, kan içinde. Şakağına kadar yarılmış. Göze
yakın olduğu için dikemedim. Telli bantla tutturdum!
Sürekli balık mı yiyorsunuz?
Üç öğün! Kahvaltıda uçan balık var. Bunlar sürüler halinde uçuyor. Geceleri tekneyi görmeyip içeri düşüyorlar. Tutmaya gerek yok, uyanınca topluyoruz. Bir de şahane kral yengeci. Bir sepetimiz var, onunla yakalıyoruz.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Uzaklar II’nin planlarını Avustralyalı Graham Radford çizdi. Az mürettebatla okyanus aşırı seyahatler yapmak
üzere tasarlanan tekne İstanbul’da yapılıp denize indirildi. Boyu 14 metre, ana yelkeni 48 metrekare.