Trafik kazalarının yollardaki yoğunluk nedeniyle bayram tatillerinde daha da artığını belirten yetkililer, depremin ardından başka acılar yaşanmaması için bayramda yola çıkacak sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Tüm önlemlere rağmen geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatilinde 3 bin 6 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 144 kişi hayatını kaybetti 6 bin 491 kişi yaralandı. Geçen yıl Kurban Bayramı tatilinde meydana gelen 98 ölümlü trafik kazasında ise 122 kişi yaşamını yitirdi.
Son 5 yılda Ramazan Bayramı tatillerinde meydana gelen kazalarda 612, Kurban Bayramı tatillerinde meydana gelen kazalarda ise 413 kişi hayatını kaybetti.
Emniyet yetkilileri, bayram tatilinde vatandaşlardan mecbur kalmadıkça kendi araçlarıyla yola çıkmamalarını, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini istiyor. Bayram tatillerinin ilk ve son günlerinde trafik kazası sayısının arttığını belirten yetkililer, tatilin ilk ve son günü yola çıkılmamasını öneriyor.
Yolculuğun son bölümlerinde dikkat dağılıyor
Bayramda yola çıkacak sürücülerin kavşaklarda, tepe üstlerinde, akaryakıt istasyonlarının giriş ve çıkışlarıyla yerleşim yerlerinde daha dikkatli olması isteniyor.
Sabırsızlık ve yorgunluktan dolayı yolculuğun sonuna doğru, varılacak noktalara yakın yerlerde daha çok kaza yapıldığını kaydeden yetkililer, sürücüleri araç bakımlarını yaptırmaları, araçlarda zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları ve ilk yardım malzemelerinin bulunduğu çantayı yola çıkmadan önce gözden geçirmeleri konusunda uyardı.
Sürücülerin yola çıkmadan önce aşırı yemek yememelerini, kesinlikle alkol almamalarını, uykusuz ve yorgun araç kullanmamalarını da isteyen yetkililer, sürücülerin hem kendi hem de karayolunu kullanan diğer araçtaki vatandaşların hayatlarını tehlikeye atmamaları için trafik kurallarına mutlak suretle riayet etmeleri gerektiğini kaydetti.
Sürat körlüğüne dikkat
Emniyet yetkilileri, cep telefonu kullanımı sırasında sürücülerin daha fazla hata yapıp, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamadıklarını ya da tedbir almakta geç kaldıklarını belirtti.
Uzun yolda sürücüleri bekleyen en büyük tehlikelerden birinin de ''sürat körlüğü'' olduğunu kaydeden yetkililer, bir süre yüksek hızda araç kullandıktan sonra, hızın sürücüye çok normal gelmeye başlayacağını belirterek, ''Yüksek hıza alışıp sürat körlüğüne yakalanmak çok kolay. Yüksek hızda seyreden sürücü, hızını saatte 50 kilometreye düşürünce, araç sanki durmuş gibi olur. Kilometre saatinin pek seyrek hata yaptığını ve bizi yanıltan şeyin, içine düştüğümüz sürat körlüğü olduğunu hatırlamak çok önemli'' şeklinde uyarıyor.
Polisin diğer uyarıları ise şöyle:
-Aracın bakımları yaptırılmalı
-Sürücü yola çıkmadan önce yeterice dinlenmeli
-Yolculuk esnasında kısa arlıklarla molalar verilmeli, bu molalarda eller ve yüz yıkanmalı, bol sıvı alınmalı.
-Uzun mesafeli yolculuklarda tek başına yola çıkılmamalı, direksiyon başındayken dikkati dağıtacak şekilde yanındakiyle konuşulmamalı.
-Sürücü, aracına ve sürüş becerilerine güvenip kendini gereksiz risklere atmamalı.
AA