Sizlerden gelen yazilardan ilki ..... Kulu'da Yerel Secimleri Yaklasirken Belediyecilik ve Adaylar..
Belediyeciliğin toplum yaşamında önemli rolü var ve hizmet yerelden başlar, hizmette sınır yoktur. Hizmette ırk, dil, din(mezhep) ve cinsiyet ayrımı olmaz. Belediyecilik artık klasik belediyecilik dediğimiz ulaşım, altyapı, elektrik ve su hizmetleri anlayışının dışında gelişen belediyeciliktir. Çünkü; bunlar artık belediyelerin öncelikli olmazsa olmaz hizmetleri arasında sayılıyor. Belediyecilik, Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışan anlayışa sahip olmalı. Belediyecilik hizmeti sosyal belediyeciliğe ve e-belediyecilik dediğimiz İnteraktif belediyeciliğe ağırlık veren kurumlar olmuştur. Ayrıştıran değil birleştiren, hizipleştiren değil dostluk köprüleri kuran hizmettir.
Siyaset toplumda çatışma halinde olan çıkarların uzlaştırılması faaliyetidir. Ortak menfaatlerin topluma hizmet olarak sunulmasıdır. Siyaset hizmet amacıyla yapılır. Güzel vatanımda siyaset teriminin anlamı dışında gelişmeler oluyor. Siyaset hezimet yaşatayım diye yapılmaz. Siyasi çekişme ve çıkar bağlamında düşünüldüğü sürece topluma değil bireysel menfaatlere alet edilir ve geçmişten süregelen sorunlar yine kartopu gibi büyür ve bir fasit daire gibi çözülmez sonuçlarla toplum karşı karşıya kalır. Siyaset dürüst, ahlaklı ve şeffaf olmalı yani kamuoyu bilgilendirilerek yapılmalı. Siyasiler veya seçilmişler Siyaseti ekonomik hedeflerini gerçekleştirmek isteyenlerin araç olarak kullandıkları bir yöntem mi görüyorlar!... Siyaset kamuoyu önünde şeffaf olmalıdır. Siyasete ne niyetle girdiğiniz çok önemli. Siyasette İftira etmemek dahası müfteri bir anlayıştan uzak olmak şartıyla siyasette alınganlık olmaz. Yarası olan gocunur sözünden hareketle yazacaklarım kimseyi zan altında bırakmak değil siyasetin olması gereken yeri istememden kaynaklanıyor. Mali hedefleri için siyasetin araç olarak kullanılıp kullanılmadığı şeffaflık adına siyasete girmeden veya seçilmeden önceki malvarlığı ve bugünkü (seçildikten sonra) malvarlığı arasında uçuk rakamlar varsa siyasetin hizmet sevdasından çıkıp başka amaçları gerçekleştirmek için yapıldığı görülür.
Yazımın başlığını aslında Kuluf da yerel seçimler yaklaşırken Belediyecilik ve aday adayları diye başlamak isterdim ancak mevcut duruma ters düşmüş olurum. Kulu da aday adayı değil doğrudan aday dersek yanlış olmazcKulu daha güzel olanını hak ediyor. Kulu Konyafnın diğer ilçelerinden eksiği olmayan fazlası olan, Cihanbeyli gibi çok sayıda milletvekilini hak ediyor.
İl genel meclisi üyeleri adayları, Belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri adayları, Köy ve mahalle muhtarları ile ihtiyar meclisi ve heyeti üyelerinin Adayları, aday olurken toplum fertleri mi o adayı belirliyor yoksa aday olacak şahıs kendisini mi aday seçtir(t)iyor. Siyaset bilimci, Friedrich A.von Hayek: efBireysel çıkar değil, asıl grup çıkarı tehlikelidir.ff demiş. Adaylar seçilirken kısa vadeli hesaplarla günü kurtaran siyasilerimize geçmiş uzun vadede ibretlik olaylarla doludur. Yükselten yine millet düşüren yine millet, iktidar yapan millet,sürekli muhalefette tutan yine millettir. İsteğiyle ayrılanları siyasi bir ahlakın gereği olarak görmeli ve millet baş tacı yapmış, inatla sürdürenlerin halk yine sandığa gömmesini bilmiştir. Hizmete gönül adamış olmak dahası sevdalısı olmak ve bu göreve talip olmak medeni cesaret ve erdemdir. Siyasete veda zamanı geldiğinde bırakmak veya çekilmek yine erdem ve medeni cesarettir. Seçme ve seçilme hakkımız varsa neden biz seç(e)miyoruz. Adaylar da genel kanı ben aday olmayacaktım partililerden gelen ısrarlar sonucunda kabul ettim. Yani adayları halk seçmiyor. Teşkilatlarda güçlü isimlere yakın olacaklar seçilecek, liyakat olmayacak itaat olacak. Siyasi düellolarda işin cabası. Adayları siyaset kelimesinin anlamına tezat olan, bildiğimiz tabirle teşkilattan tanıdığımız birimi aday(lar)ı seçiyor. Yani adalet terazisi burada da dengeye gelmiyor. Aday olacak bireyde öncelikli kriterler: özetle geçmişine baktığımızda topluma verdiği hizmetler , faydalı projeler, toplumda bıraktığı müspet intiba bunlar kriter olmalı. Bu görevi alacak kişilerin medeniyetimizin de emrettiği gibi bu emanetin ehli olması ve daha da güzelleştirecek olanına verilmesi gerekir. Adaylar için düşünmek ve söylemek kolay ancak başarmak ve güzelliklerle sonuçlandırmak kolay değil. Özele baktığımız zaman kulu için neden yeni yüzler görmüyoruz? Diğer seçim yörelerinden farklı olarak yoksa Kuluf da teamül yoklaması işlenmiyor mu? Önceki seçilmişlere mahkum mu kulu? Yoksa yenilere yol mu açılmak istenmiyor? Seçilmişlere göz atalım; Sayacaklarım birden fazla dönemde seçilenler ve seçilmek isteyenler, sayın yöre milletvekili, mevcut belediye başkanı ve adayları, ilçe parti yönetimi başkanları, il genel meclis üyeleri tabi bunu uzatabiliriz muhtarlar v.b. peki nedir sonuç?efaynı tas,aynı hamamff. Halk nezdinde gönüllerde yer edinenin ve vatandaş tarafından başarılı olarak görülen kişilerin tekrar seçilmesi amenna. Hz.Mevlana ef efyeni birşey söylemek lazımff sözüne inat kulu da dışa açılmayan belli kişi veya kişilerin tekelinde olan, kapalı siyaset izleniyor. Bazıları kendisini kral ilan edip cpadişah sanıyor ve herhalde bu gidişle oğlunu veya yandaş(lar)ını veliaht ilan edecekler.
Adaylık kriterlerini seçtikten sonra seçmen kriterleri de olmalı. Adaydan göreve geldiğinde hangi projeleri yapacak, hangi yenilikleri getirecek, mevcut sorunlara ve eksik gördüklerine nasıl çözüm bulacağını sorgulayan seçmen olmalı. Hadis-i şerifte belirtilir ki; gNasılsanız öyle yönetilirsinizh seçmen ve seçileni aynı kaba koymuş yani siz seçmişseniz seçilen kötüyse sizde kötüsünüz, iyiyse sizde iyilerdensiniz, bize aynaya bakmamızı hatırlatan bir söz veya her millet layık olduğu şekilde yönetilir olarak algılarsam çok mu umutsuz söylemiş olurum.
Seçmenin tek oyu çok değerlidir ve ABD 35. başkanı John F.Kennedy; efDemokrasilerde bir seçmenin cehaleti bütün halkın güvenliği için tehlikedir.ff demiş.
Örneğin hangi yurttaşımız adaylardan engelliler için ne düşünüyorsunuz, çocukların daha güzel yarınlara sahip olması için projeleriniz nedir? Yeni iş sahaları ve istihdam alanları oluşturabilecekmisiniz? Ya da gençlerimize ve yaşlılarımıza yönelik teknoloji, sosyal ve kültürel alanda hangi hizmetleri sunacağını, sağlık ve çevre konusunda neler düşündüğünü, sorabiliyor!... Bilinçli seçmen bilinçli olanını seçendir.
Ağzı güzel laf yapanımı, yoksa güzel iş yapanımı? Kalıbı iyi olanımı yoksa güzel hizmetler sunanımı istersiniz. Yoksa ne yapalım bu çark böyle dönüyor (rüşvet) yemeden, yalan söylemeden olmaz diyen birine mi oy verirsiniz. Tercihiniz sizi belirleyecek başkasını değil. Yukarıda belirtilenler sorgulanmalı ki yeni ve genç nesillere güzel bir toplum bırakalım!...
selam ve sevgiyle
Ali Ebuzer