İtalya'da Meclis'te görüşülmeye başlanan taslak vatandaşlık yasası, yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesini zorlaştırıyor. Taslak Berlusconi hükümetini oluşturan ortaklar arasında da fikir ayrılıklarına neden olurken tartışma yarattı.
Kuzey Birliği Partisi İtalya'da ikamet eden ve çalışan yabancı uyruklulara vatandaşlık hakkı verilmesine karşı çıkarken Özgürlükler Evi Partisi'nin önerdiği taslak yasa, göçmen vatandaşlara 10 yıldan önce vatandaşlık hakkı tanınmamasını savunurken İtalyan tarihi ve kültürü, İtalyanca gibi konularda düzenlenecek kurslara devam zorunluluğu getiriyor.
Taslak yasa, İtalya'da ikamet eden göçmenlerin bundan böyle İtalyan vatandaşlığı elde etmelerine bir dizi sınırlama getiriyor. Yasa, yabancı uyrukluların İtalyan pasaportu talep edebilmeleri için en az 10 yıldır İtalya'da ikamet etme zorunluluğunu temel alırken 8 yıllık ikamet sürecinin ardından bütün yabancılar için İtalyan tarihi ve kültürü, İtalyanca dili, İtalyan Anayasası ve sivil haklar konusunda düzenlenecek kurslara katılma zorunluluğu getiriyor.
Ayrıca İtalya'da yaşayan yabancılardan kurslara devam etmelerinin yanı sıra İtalyan toplumuna uyum ve aile ortamında İtalya'daki yasaların öngördüğü ilkelere göre davranmaları zorunluluğu da öngörülüyor. Taslak yasa, göçmen ailelerin İtalya'da dünyaya gelen ya da bu ülkede yetişen ve eğitim gören çocukları için hiçbir yeni hak önermiyor. Mevcut yasada belirlendiği gibi İtalya'da doğan yabancı uyruklu çocukların ancak 18 yaşına geldikleri zaman İtalyan vatandaşlığı için başvurabilecekleri belirtiliyor.