Siyaset:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Türkiye’nin İlk Yerli Üretim Eğitim Uçağı Hangardan Çıktı

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı” HÜRKUŞ’un hangardan çıkarılış törenin de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin her geçen gün daha da artan siyasi, ekonomik ve askeri gücüyle terör belasının üstesinden mutlaka ama mutlaka geleceğini söyledi. Erdoğan, “Milli savaş uçağı, özgün helikopter, gözlem ve haberleşme uydularıyla yolcu uçağı projeleri de artık bu bölgede (Ankara’da) başlatılacak. Umuyorum ki Türkiye, bu alanlarda da kendisini ispat edecektir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Havacılık ve Uzay Günü dolayısıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ) Tesisleri’nde, “Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı” HÜRKUŞ’un hangardan çıkarılış törenine katıldı. Törene gelişi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TAI tesislerinde üretilen ANKA insansız hava aracının tesislerinde inceleme yaptı. Bu sırada havada bulunan ANKA insansız hava aracı ise Başbakan Erdoğan’ın TAI tesislerine gelişini ve tesislerde yaptığı incelemeyi havadan kaydetti. Havadan alınan görüntüler tören alınanda bulunan ekranlardan canlı olarak yayınlandı. Tesislerde yaptığı inlemenin ardından tören alınan gelen Başbakan Erdoğan, HÜRKUŞ’u uçağının yapımında emeği geçenlerin imzaladığı panoya da imza attı.

“TÜRKİYE TERÖR BELASININ ÜSTESİNDEN MUTLAMA AMA MUTLAKA GELECEKTİR”

Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, dün Eruh’ta meydana gelen saldırıda askerin şehit olduğunu hatırlatarak, “ Eruh'ta 4 askerimiz, 4 kahraman evladımız teröristler tarafından şehit edildi. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyorum. Terörün çirkin yüzünü her fırsatta ve her durumda görüyoruz” dedi.

Türkiye’nin her geçen gün daha da artan siyasi, ekonomik ve askeri gücüyle terör belasının üstesinden mutlaka ama mutlaka geleceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, “Nitekim bugün, burada katıldığım programlar kararlılığımızın en bariz göstergeleridir'' diye konuştu.

Türkiye'nin hava kuvvetlerinde, savunma sanayinde bu seviyelere ulaşmasında katkısı olan herkese şükranlarını sunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bundan 101 yıl önce, iki Osmanlı subayının uçuş eğitimi almalarıyla başlayan havacılık tarihimizde bugün gerçekten büyük bir dönüm noktasını hep birlikte, gururla idrak ediyoruz. Osmanlı Tayyare Bölüğü başlangıçta sadece iki ithal uçaktan müteşekkildi, bugün ise en modern hava araçlarıyla hem de artık kendi imal ettiğimiz hava araçlarıyla bölgemizin ve tüm dünyanın en güçlü hava kuvvetlerinden birine sahip olma yolundayız. İlk hava subaylarımız olan Yüzbaşı Fesa Bey ve Mülazım-ı Evvel Yusuf Kenan Bey'i rahmetle yad ediyorum. 1914 yılında Taberiye Gölü yakınlarında uçakları düşen, Şam'da Selaahhatin Eyyubi'nin türbesi yanı başında kabirleri bulunan ilk hava şehitlerimiz Yüzbaşı Fethi Bey ve Üsteğmen Sadık Bey'e aynı şekilde Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Geçtiğimiz hafta uluslararası sularda alçakça bir saldırı sonucu kaybolan pilotlarımız Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un da milletçe umut dolu bekleyişimizi mutlu bir şekilde neticelendirmelerini diliyor, ailelerine sabırlar temenni ediyorum.”

“YENİ NESİLLER HÜRKUŞ VE DEMİRAĞ İSİMLERİNİ TANIMIYORLAR”

Türk havacılık ve savunma sanayinin gelişmesinde Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ isimlerinin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Bu iki isim, Cumhuriyet tarihimizin son derece önemli şahsiyetleridir. Maalesef özellikle yeni nesiller bu isimleri tanımıyorlar. Bu isimlerin hayat hikayelerini, bu iki abide şahsiyetin verdikleri büyük mücadeleyi yeterince bilmiyorlar. Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ'ın tüm olumsuzluklara, engellemelere, kısıtlamalara rağmen çok büyük bir heyecanla, eksilmez bir umutla Türkiye'de havacılık sektörünün gelişmesi için örnek bir mücadele yürüttüler. Büyük sıkıntılara maruz kaldılar, dönemlerinde başarıları yeterince takdir edilmedi, ödüllendirilmesi gereken çabaları teşvik yerine hep engellenmeye çalışıldı. Zor şartlarda yaşamış olmalarına rağmen bugün ulaştığımız havacılık ve savunma sanayine isimlerini silinmeyecek şekilde yazdırdılar. Onların hayat hikayeleri film oldu, kitap oldu, ama bunların yeterli olmadığını ifade etmek istiyorum. Başta aileleri olmak üzere ilgili herkese bu iki ismin kitap, film, belgesel yoluyla genç nesillere tanıtılması için çok yoğun şekilde gayret etmelerini rica ediyorum. Vecihi Bey'in, Nuri Bey'in izinden giden nesillerimiz şu anda bu tesislerde gördüğüm nesiller olarak onları tanımlıyorum. Onlar oldukça, onları örnek alan, onların mücadelesini sürdüren nesillerimiz oldukça biz bugünden de çok daha ileri seviyeleri yakalayabiliriz. Bu anlamlı günde kendilerini tekrar rahmetle yad ediyor, milletçe şükranlarımı ifade ediyorum” diye konuştu.

“TUSAŞ’I YENİDEN CANLANDIRDIK, AYAĞA KALDIRDI”

TUSAŞ'ın 40 yıl önce ''kendi uçağını kendin yap'' kampanyası çerçevesinde kurulduğunu ve 1980'li yıllara kadar TUSAŞ'ın beklenen atılımı yapamadığını, 1980'lerde yabancı uçakların lisanslı üretimine başlandığını, 2000'li yıllarda da montaj projelerinin tamamlanmasıyla TUSAŞ'ın neredeyse kapanma noktasına geldiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, “2005 yılında biz TUSAŞ'ı adeta yeniden canlandırdık, ayağa kaldırdık” dedi.

TAI'deki yabancı hisseleri satın aldıklarını, milli havacılık şirketimizi yeniden yapılandırdıklarını ve milli teknolojiye dayalı havacılık projelerini ardı ardına başlattıklarını belirten Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Buraya gelmeden önce ANKA insansız hava araçlarımızın uçuşlarını ve termal kamera görüntü aktarmasını izledik. Hamd ettim, şükrettim, 'bugünü gördük' dedim. Artık kendi insansız hava aracımız var. TUSAŞ'ta ürettiğimiz ilk ATAK helikopteri başarılı manevralarıyla göğsümüzü kabarttı, onu seyrettik ve bu yıl itibarıyla önümüzdeki yıl artık savaş helikopterlerimizi kendimiz, bu gördüğünüz tesislerden üretmek suretiyle, temin edeceğiz. Uzaya fırlatılmak üzere son çalışmaları devam eden Göktürk gözlem uydumuz da burada hazırlanıyor, onunla da gurur ve memnuniyet duyduk. 1911 yılında iki ithal uçakla başlayan havacılık tarihimizde bugün artık kendi uçağını, kendi helikopterini, uydusunu imal eden bir seviyeye ulaşmış durumdayız. Şu anda ANKA uçağımızla bu alanda dünyadaki 3 ülkeden biri Türkiye'dir, ATAK helikopterleriyle, gözlem uydusu Göktürk ile aynı şekilde dünyada bu imalatı başarabilen birkaç ülkeden biri Türkiye'dir. Zırhlı araçlar ve savaş gemileri imalatıyla Türkiye, küresel ölçekte savunma sanayinde öne çıkan bir ülke konumuna gelmiştir. Bugünden itibaren artık havacılık alanında da Türkiye dünyanın önemli bir ülkesi olarak öne çıkıyor.”

“SAVUNMANIN KALBİ ANKARA OLACAK”

TUSAŞ'ın bu yıl dünyanın ilk 100 savunma şirketinden biri konumuna geldiğini, ASELSAN'ın son 3 yıldır kademe kademe yükselerek ilk 100 şirket arasındaki yerini muhafaza ettiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, “'Türkiye, her geçen gün dünyada savunma sanayinde söz sahibi, iddia sahibi, güç sahibi bir ülke konumuna yükseliyor. Tüm teknisyenlerimizi, mühendislerimizi, bilim adamlarımızı, savunma sanayimizin şirketlerimizin tüm yönetici ve mensuplarını Türkiye'yi bu konuma yükselttikleri için tebrik ediyorum. İnşallah hükümet olarak savunma sanayimizdeki vizyonumuzu kararlıkla sürdürecek, savunma sanayimizi desteklemeye devam edeceğiz. Bu alanda hepimizi gururlandıran yeni başarılara hep birlikte şahit olacağız” dedi.

Başbakan Erdoğan, Ankara için ''savunma ve havacılığın kalbi'' olma hedefini geçen yıl belirlediklerini söyledi.

Ankara'nın Kazan ilçesinde, TUSAŞ'ın çevresinde ihtisas organize sanayi bölgesinin hızla yapılandığını, çıkarılan yeni teşvik uygulamasıyla da savunma ve stratejik yatırımları en güçlü şekilde destekleyerek, havacılık ve savunma sanayinde daha büyük yatırımları göreceklerine olan inancını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Milli savaş uçağı, özgün helikopter, gözlem ve haberleşme uydularıyla yolcu uçağı projeleri de artık bu bölgede başlatılacak. Umuyorum ki Türkiye, bu alanlarda da kendisini ispat edecektir'' dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Türkiye’nin ilk yerli üretim eğitim uçağı HÜRKUŞ törenle hangardan çıkartıldı.

“BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN ‘HERŞEY YOLUNDA’ İŞARETİ”

Hangardan çıkarılan ''Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı'' HÜRKUŞ'un başına gelen Başbakan Erdoğan, pilot montu giyerek, uçağa bindi. Gazetecilere poz veren Başbakan Erdoğan, pilotların yaptığı başparmak işaretini yaparak “Her şey yolunda” mesajını verdi.

Başbakan Erdoğan, kokpitte uçakla ilgili olarak, ''gayet güzel, gayet modern'' dedi. Daha sonra kokpitten inen Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile birlikte basın mensuplarına poz verdi. HÜRKUŞU uçağını inceledikten sonra Başbakan Erdoğan, TAI tesislerinde bulunan ve seri üretimine geçilecek olan ATAK helikopterinin yanına gelerek bilgi aldı. Erdoğan, daha sonra TAI’den ayrıldı.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Kılıçdaroğlu'ndan Başbakana: Sayıştay...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde Sayıştay raporları...

Haberi Oku