Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, ilk defa alınacak raporlu veya raporsuz ilaçlarda sadece 1 aylık ödeme yapılması yönünde düzenleme yapıldığını belirterek, ''Hekim bir ayın sonunda, 'Bu ilaç bu hastaya uygundur, doğrudur' dediğinde yine biz 3 aylık dönemler halinde ilacını karşılamaya devam edeceğiz'' dedi.
Acar, yaptığı açıklamada, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) geçen ay değişiklik yapıldığını belirterek, ilk defa alınacak raporlu veya raporsuz etken madde ve ilaçlarda sadece 1 aylık ödeme yapılması yönünde düzenlemeye gidildiğini söyledi.
Uygulamanın ilacı ilk kez alacak hastalara yönelik olduğuna dikkati çeken Acar, şöyle devam etti:
''Hasta, ilk seferinde ilacı sınırlı miktarda almalıdır. Bunun iki nedeni var. Birincisi; ilaçların bazı yan etkileri ortaya çıkabiliyor ve hasta ilaca devam edemiyor. Bu nedenle hasta birkaç gün ilacı kullanıyor, yan etkileri ortaya çıkınca hekime gidip ilacının değişmesini talep edebiliyor. Böylece ilacın geri kalanı çöpe gidiyor.
İkinci neden; hasta ilacı aldığı zaman tedavi yanıtını gözlemlemek için belli bir süre kullanım ihtiyacı var. İlaçtan fayda görüp görmediği anlaşılabilsin. Kişiye uygun bir ilaç mı, etki sağlar mı, hangi dozda kullanılmalıdır, gibi sorulara yanıt bulmak için ilacın belli bir süre kullanılması gerekiyor.''
Hekimlerin hastayı yeniden hastaneye kadar yormamak için ilk defa rapor düzenlediklerinde 3 reçete yazabildiğini anlatan Acar, ''Ancak hastanın, ilaca devam edemediği durumda kullanılmayan ilaç zayi oluyor, aslında milli servet zayi oluyor'' diye konuştu.
Tüm bu nedenlerden ve kendilerine ulaşan geri bildirimlerden dolayı böyle bir uygulama ihtiyacının ortaya çıktığına işaret eden Acar, hatta uygulamadan dolayı bazı eczacıların kendilerine teşekkür ettiğini de söyledi. Acar, şunları kaydetti:
''Biz hastamızın 3 aylık tedavi almasını engellemiyoruz. Sadece diyoruz ki bir ürüne ilk başladığında yan etki, etkinlik ve hastanın tedaviye uyumu açısından bir geçiş dönemi olmalıdır. Bu süreye yetecek ilacı vermeliyiz ama hekim bir ayın sonunda, 'Bu ilaç bu hastaya uygundur, doğrudur' dediğinde yine biz 3 aylık dönemler halinde ilacını karşılamaya devam edeceğiz.''
Uygulamanın hastayı ya da eczacıyı mağdur etmeyeceğini vurgulayan Acar, ''Hastalarımızın tedaviye erişimini engellememiz gibi bir niyetimiz de yok. Kamu kaynakları, ülke insanımızın değerleridir. Bunu harcarken daha doğru, hastaya daha uygun yöntemler öngördüğümüz için böyle bir düzenlemeye gittik'' dedi.
Hastanın ilaç kullanmasını değil, tedavi olmasını amaçladıklarını anlatan Acar, eczacıların uygulamaya ilişkin öneri ve eleştirilerine de açık olduklarını kaydetti.
AA