Almanya'nın Heidelberg Üniversitesi’nden Prof. Andreas Meyer-Lindenberg ve ekibinin yaptığı araştırma, beyindeki duygu ve kaygıyı düzenleyen iki bölgenin, şehirde yaşayanlarda stres altında ya da tartışma ortamında daha fazla etkin hale geldiğini gösterdi.
Milliyet'te de yer alan habere göre, endişe duymaları için zihinden zor hesaplamalar yapmaları istenen, kırsal kesimde ve büyük şehirlerde yaşayan 50 kişinin beyin görüntülerini inceleyen bilim adamları, stres durumunda şehirde yaşayanların beyninin "amigdala" ve "cirgulate cortex" bölgelerinin etkinliğinin arttığını vurguladı.
Bu bölgelerin aşırı etkinleşmesinin ruhsal sorunlara neden olabileceğine dikkati çeken Meyer-Lindenberg, sosyal parçalanma, gürültü ve kalabalığın ruh sağlığını etkileyebileceğini belirterek, ilerde şehirlerin bu sonuçlar göz önüne alınarak planlanabileceğini söyledi.
Daha önce yapılan araştırmalar, şehirde yaşayanlarda kaygı bozukluğunun olma riskinin yüzde 21, duygu durum bozukluğu riskinin yüzde 39 arttığını göstermişti. Araştırmalarda şehirde doğan ve yaşayanlarda şizofreni riskinin iki kat fazla olduğu da ortaya çıkmıştı.
Şehirde ve kırsal kesimde beyin farklı çalışıyor!
Şehirde ve kırsal kesimde yaşayanların beyninin farklı tepki gösterdiği belirlendi...