İç savaşın yeni sona erdiği Fildişi Kıyısı'nın Abidjan kentindeki Anyama bölgesinde hizmet verecek hastane Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNOCI) temsilciliğine teslim edilecek.
Mobil hastaneyi üreten firmanın Genel Müdürü Dr. Ali Kemaloğlu Fildişi Kıyısı'ndaki hastanenin Afrika'da kurdukları üçüncü mobil hastane olduğunu ve Nijerya Savunma Bakanlığı tarafından finanse edildiğini bildirdi.
Felaketin ve toplumsal olayların ne zaman nerede ortaya çıkacağının belli olmadığını dile getiren Kemaloğlu, şu bilgileri verdi:
''Nijerya Savunma Bakanlığı bizden 2 sene önce 2 adet tam teşekküllü 40'ar yataklı seyyar hastane almıştı. İlk hastaneyi Mart 2010 tarihinde bir hafta gibi kısa bir sürede Darfur'a kurmuştuk. Sudan'ın Darfur bölgesindeki mobil hastanemiz, yaklaşık 2 yılı aşkın sürede yüz binlerce mülteciye, yöre halkına ve BM görevlilerine hizmet verdi. Nijerya Savunma Bakanlığı diğer hastaneyi ise stoklarında tutarak ileride ihtiyaç halinde devreye sokacaklarını bildirmişlerdi. Nitekim, geçtiğimiz yıl Fildişi Kıyısı'nda gelişen kanlı olaylar sonrası devreye giren UNOCI, emrinde kullanılmak üzere bizden acilen hastaneyi buraya kurmamızı istedi. Yüzde 90 oranında yerli malzeme kullanılarak yapılan hastaneyi 5 gün gibi kısa bir sürede kurduk.''
Üretici Firma Genel Müdürü Kemaloğlu, Türk mühendislerinin yabancı benzerlerine göre daha ileri teknolojik olanaklara sahip olduğunu belirterek, çok çabuk mobilize olan ve ulaşılabilir ekonomik çözümlerle hastaneler tasarladıklarını ifade etti.
Amaçlarının hazırda bekleyen mobil sistemleri yaygınlaştırarak hizmet vermek olduğunu anlatan Dr.Kemaloğlu, felaket anlarında devre dışı kalan sağlık hizmetlerinin yerini alabilecek sistemler sunduklarını vurguladı.
Türkiye'nin Fildişi Kıyısı Büyükelçisi Yalçın Kaya Erensoy ise Fildişi Kıyısı'nın 10 yıl süren kanlı iç savaş süreci ardından istikrar dönemine girdiğini söyledi.
Türkiye'nin Afrika açılımına Türk Hava Yolları'nın (THY) katkısının büyük olduğunun altını çizen Erensoy, THY'nin yakında Fildişi Kıyısı'nın en büyük şehri Abidjan'a seferlere başlayacağını söyledi.
Uçak seferlerinin başlamasıyla doğal kaynaklar açısından da zengin olan Fildişi Kıyısı'na yatırımların hızlanacağını ifade eden Erensoy, ''Fildişi Kıyısı hastane projesinde olduğu gibi, Türk firmaları ve yatırımcıları için daha da cazip hale gelecek'' dedi.
AFRİKA İKLİMİNE UYGUN
Üretici firmanın Proje Koordinatörü Burkay Demirci ise mobil hastanenin Batı Afrika iklim koşullarına uygun olarak tasarlandığını, bölgedeki BM personeli ve yerel halka hizmet sunacağını söyledi.
Demirci, mobil hastanedeki ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin her türlü ameliyat için uygun donanıma sahip olduğunu kaydetti.
Koordinatör Burkay Demirci, 40 yataklı hastanede radyoloji, laboratuvar, diş kliniği ve polikliniklerin yanı sıra çamaşırhane, klima, sterilizasyon, jeneratör, su arıtma, morg, mutfak ve banyo gibi destek ünitelerinin bulunduğunu bildirdi.
AA
Türkiye'den Afrika'ya mobil şifa
Tasarımı ve imalatı Türkiye'de yapılan ve yüzde 90 oranında Türk malı içeren 40 yataklı mobil hastane Fildişi Kıyısı'nda kuruldu