Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özel sağlık hizmeti sunucularıyla yeni bir sözleşme döneminin başında olunduğunu belirterek, ''Aldığımız kararlar kapsamında vatandaşlar lehine önemli düzenlemeler var. Bir saatte altı, günde en fazla 60 hasta muayene edebilme şartını, hastanelerde branş doktorlarının beşte dördünün SGK'lıya bakmasını yani branşlarda yüzde 20'lik bir serbestliği getirmiş bulunuyoruz'' dedi.
Çelik, SGK'da düzenlenen ''Özel Sağlık Hizmeti Sunucuları İstişare Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, toplantıda sağlık hizmetiyle ilgili son gelişmeleri değerlendireceklerini söyledi. Özel sağlık hizmeti sunucularıyla üç yıl önce yine biraraya geldiklerini anımsatan Çelik, bundan sonra belirli periyotlarda toplanarak sorunları ele almak istediklerini kaydetti.
Son dokuz yılda sağlık sisteminde önemli değişiklikler olduğunu dile getiren Çelik, sağlık hizmetiyle ilgili memnuniyet oranlarının arttığını, bu oranın yüzde 39'dan yüzde 73'e yükseldiğini, ''sorun var'' diyenlerin oranının ise yüzde 44'ten yüzde 17'ye gerilediğini vurguladı. Bu olumlu oranların yakalanmasında kamu olarak üzerlerine düşeni yapma gayreti içinde olduklarını anlatan Çelik, özel sektörle de uyumlu bir çalışma yürüttüklerini belirtti.
Sağlık harcamalarına ayrılan kaynağın 2002 yılından bu yana yaklaşık 5 kat arttığına işaret eden Çelik, 2010 yılının 10 aylık dönemine kıyasla 2011 yılının aynı döneminde özel hastanelere başvurunun yüzde 20 arttığını kaydetti. Çelik, bu çerçevede özel hizmet sunucularına ayrılan pay 2002 yılında 564 milyon lirayken bugün bu rakamın 6 milyar 444 milyon lira olduğunu söyledi.
Çelik, şöyle devam etti:
''Verdiğimiz bu imkanlar ve birlikte yaptığımız çalışmalarla oluşan memnuniyetin sürdürülebilmesi noktasında yaşadığımız sorunları konuşmak için bugün biraraya geldik. Madem bu kadar harcama yapılıyor, bu kadar kaynak tahsisi yapılıyor, böyle bir memnuniyet var, bunun sürdürülmesi konusundaki engeller nelerdir, bunları konuşmak için buradayız.
Bir yönüyle de yeni bir sözleşme döneminin başında bulunuyoruz. Aldığımız kararlar kapsamında vatandaşlar lehine önemli düzenlemeler var. Bir saatte altı, günde en fazla 60 hasta muayene edebilme şartını getirmiş bulunuyoruz. Hastanelerde branş doktorlarının beşte dördünün SGK'lıya bakmasını yani branşlarda yüzde 20'lik bir serbestliği getirmiş bulunuyoruz. 100 TL'nin üzerindeki işlemler için vatandaşa belge verilmesi ki bu konu kurumumuza yoğun şikayetler neticesinde oluşan bir tablodur.
Ayrıca, özel hastanelere olası cezalarla ilgili indirim ve kendini savunma hakkı sözleşmede yer alıyor. Hastane dışında hekimlerin sorumluluğu konusu da özellikle işletmeciler tarafından talep edilen bir husustu. Bu konu da aydınlığa kavuşturuldu. Cezalarda tavan uygulaması ve taksitlendirme imkanı, özel hastanelerde bürokratik birçok kolaylıklar sağlayan, formalite bir çok evraktan hastanelerimizi kurtarmaya dönük önlemler aldık. Netice itibarıyla amacımız sağlık hizmeti sunumunda yakalanan bu standardın korunmasıdır.''
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak her alanda olduğu gibi diyalogdan yana olduklarını ifade eden Çelik, her meselenin konuşulabilmesi, ilgili platformların oluşturulabilmesi ve bunun özellikle kurum tarafından oluşturulmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Çelik, toplantının, sağlık sisteminin sosyal güvenlik bakış açısından nereden başlayıp nereye doğru gittiği konusunda Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirmeye dönüşecek bir sürecin ilk ayağı olduğuna dikkati çekti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı da andı.
Çelik'in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
6 ŞUBATA'A ERTELENDİ
Özel hastanelerle SGK arasında yapılması beklenen sözleşmenin imzaları atılamadı. SGK Başkanı Fatih Acar, özel sağlık kuruluşlarıyla sözleşme imzalama süresinin 6 şubat tarihine kadar uzatıldığını söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar Özel Sağlık Hizmeti Sunucuları İstişare Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. 2009 yılından itibaren sağlık hizmeti sunucularıyla ciddi anlamda bir sözleşme revizyonu yapılmadığını ifade eden Acar, bu kapsamda ilk defa köklü, hem özel hastanelerin hem vatandaşların haklarını koruyan, önemli hükümler getiren düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Bu çerçevede hem sektörün bu sözleşme hükümleri hakkında bilgilendirilmesi hem de konuyla ilgili görüşlerinin alınması ve değerlendirme yapılabilmesi amacıyla görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Acar, şöyle konuştu:
''Sektörün tamamı bu konuda son derece olumlu düşüncelerini ifade ettiler. Özel sağlık hizmeti sunucularıyla sözleşme imzalanmasının bugün son günü olmasına rağmen bazı sektör temsilcilerinin henüz imza atmamış olması nedeniyle 'bir miktar süre daha verilebilir mi?' talepleri üzerine sayın bakanımız, 6 Şubat'a kadar bir süre verilebileceğini ifade etti. Bu, sözleşmede yer alan hükümlerin değiştirileceği anlamına gelmiyor. Önümüzdeki hafta Antalya'da özel sağlık hizmeti sunucularının çok önemli bir toplantısı var. Bu toplantıda da bir görüş alışverişinde bulunulur, değerlendirme yapılır. Varsa bir hatamız, eksiğimiz veya sektör tarafından dile getirilecek, bizim de dikkate almamız gereken konular varsa bu konular çerçevesinde 6 Şubat'ta tekrar sözleşmemizi imzalayalım... Bu tamamen iyi niyet çerçevesinde, sağlık hizmeti sunucularının talepleri doğrultusunda alınmış bir karar. Bu tamamen, sözleşmeyle ilgili süre kısıtı ve özel sektörün bazı konuların daha sağlıklı değerlendirilmesi talebi karşısında sayın bakanımızın uygun gördüğü bir durum. Mini bir revizyon olabilir ama esasına ilişkin değişiklik öngörülmüyor.''
"AMAÇ, HER İKİ TARAFIN DA HUKUKUNU KORUMAK"
Kararın diyalog anlayışı çerçevesinde alındığının altını çizen Acar, daha önce de sektörle istişare toplantıları yapıldığını ancak ilk kez böyle geniş katılımlı bir toplantı düzenlendiğini söyledi.
Toplantıda sadece sözleşmenin değil sağlık sektörünün sorunlarının da değerlendirildiğini dile getiren Acar, toplantının, uygulanacak sağlık politikalarına ilişkin görüş alışverişini de kapsadığını bildirdi. Acar, ''Bu sözleşmenin temel mantığı özel sağlık hizmeti sunucusunun ve vatandaşın hukukunu korumak'' diye konuştu.
AA