BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ
"Erkeklerin korkulu rüyası", "Erkekleri bekleyen tehlike", "50 yaş üstü dikkat" şeklinde lanse ediliyor... Bu başlıklar prostat kanseri için atılıyor. Son araştırmalara göre, tüm dünyada her yıl 679 bin yeni prostat kanseri tanısı konuluyor. Kanser tanısı almış erkeklerin yüzde 24,1'inde prostat kanseri teşhis ediliyor.
Araştırmalarda, Türkiye, İskandinav, Akdeniz ülkelerinde prostat kanserine yakalanmada artış olduğu belirtiliyor. Buna karşın, kanser öyküsü olan erkeklerin 45 yaşından, diğer erkeklerin 50 yaşından itibaren yılda bir defa parmakla rektal muayene olması gerekiyor.
Türkiye'de ise prostat kanserinin akciğer kanserinden sonra ikinci sıraya yerleştiği tehlikeyi bize anlatmaya yetiyor...
EN DÜŞÜK ORAN ÇİN VE JAPONYA
Asya ülkeleri içinde belli başlıları olarak Çin ve Japonya, prostat kanseri sıklığı ve mortalitesinin dünyada en düşük olduğu ülkeler. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, gelişmekte olan ülkelerde 65 yaş üstü nüfus 2010 yılında 327 milyon iken 2020’de 476 milyona, 2050’de ise 1.175 milyona çıkması öngörülüyor. Bu yaşlanan nüfusun en önemli hastalıklarından birinin de prostat büyümesi olacağı açık. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 50-60 yaş aralığında yüzde 40’larda olan iyi huylu prostat irileşmesi 60’lı yaşlarla beraber yüzde 70’lerin üzerine çıkıyor.
50 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLER KONTROLE GİTMELİ
Bugün Dünya Prostat Günü... Sadece bugün hatrına değil 365 gün neler yapılması gerektiğini Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Şefi Prof. Ali İhsan Taşçı anlatıyor...
Çevresel kirliliğin artmasıyla birlikte prostat kanserinde yükseliş olduğunu belirten Prof. Dr. Taşçı, "Bu kanser türünün görülme oranı şu anda yüzde 20'lerde. Belirti vermeyen, sinsi bir hastalık. 50 yaş üstündeki erkeklerin kendilerine sık sık baktırması gerekiyor. Eğer erken tanı olursa, tedavisi mümkün. Cerrahi yöntemler ise çok başarılı durumda" diyor.
SİGARA, ALKOL VE KİLODAN UZAK DURULMALI
Sigaradan, alkolden ve kilodan uzak durulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Taşçı: "Artık robotik cerrahi yapıyoruz. Bu hastalığın tedavisi ilaç değil. Cerrahi ile prostat alınırsa hastalık tedavi edilebiliyor. Prostat ameliyatlarında en büyük yan etkiler idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozukluğu. Robotik cerrahiyle bu yan etkiler de azaldı. Sık sık idrara gitme, kesik kesik idrar yapma, idrar yaparken ağrı duyma gibi şikâyetler olduğunda zaman geçirmeden bir hekime gidilmesi gerekiyor ki erken tanı şansı olabilsin" şeklinde konuşuyor.
AİLEDE PROSTAT KANSERİ ÖYKÜSÜ VARSA DİKKAT
Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Ataus da, prostata erkeklerin başının belası olarak bakıldığını söylüyor ve ekliyor: "Prostat, yaşla beraber büyüyen bir organ. Büyümesiyle birlikte kanser gelişimi riski olan bir organ. Önlenebilir tedavi edilebilir kanserlerin başında geliyor. Yaş çok önemli bir faktör, ailede prostat kanseri olma hikayesi çok önemli. Yılda bir kez kanda PSA maddesine bakılması gerekiyor. Her yıl bir kez üroloji uzmanına gidilmeli. Bu yolla erken yakalamak mümkün. Önlenebilmesi için kilo kontrolü, hayvansal yağlardan uzak durmak, bitkisel ürünlerle beslenmek, kan yağlarının düzenlenmesi, egzersiz, yeterli sıvı tüketmek, sigaradan uzak durmak gereklidir" şeklinde görüş veriyor.
'Erkeklerin başının belası'
Herkes onu böyle biliyor ama o önlenebilir bir hastalık...