Yüzyıllardır yapılan geleneksel sema, yaylı çalgılar orkestrasıyla buluştu. Mevlevi ayininin dünyadaki tek “çok sesli” örneği olan “Senfonik Sema”, Türkiye’nin ardından yurtdışındaki sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Göçmen Senfoni Orkestrası şefi ve besteci Musa Göçmen, “Senfonik Sema”nın, tasavvuf ve Klasik Batı Müziği’nin bir araya geldiği bir gösteri olduğunu söyledi. Göçmen, “Mevlevi ayinleri Türk musikisinin yarattığı en mükemmel ve en büyük formlar. Hatta besteciler, belli olgunluğa geldikten sonra Mevlevi ayini yazıyor. Yani Batı’daki senfoninin karşılığı aslında. Orkestra ve çok sesli müzik ise Batı kültürünün yarattığı en rafine sanatlardan biri. ‘Senfonik Sema’, bu ikisini nasıl buluşturabilirim fikrinden yola çıkan bir eser” dedi.
HEDEFİ VATİKAN’DA GÖSTERİ
Eseri ilk kez Mevlana’nın doğumunun 800. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Antalya Senfoni Orkestrası ve Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu ile sahnelediklerini bildiren Göçmen, gösteriyi bu yıl özel bir prodüksiyon haline getirdiklerini söyledi.
Temmuz ve ağustos’taki Türkiye turnesinin ardından eylül, ekim aylarında Asya ve Avrupa ülkelerini kapsayan yurt dışı turnesine başlayacaklarını söyleyen Göçmen, en uç noktadaki amacının ise Vatikan’da bir gösteri yapmak olduğunu belirtti. Göçmen, 38 kişiyle sahneye çıktıklarını, bazı gösterilerde bunu 60-70 kişiye çıkarabildiklerini de sözlerine ekledi.
AA