Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 93 sanığın yargılandığı Futbolda Şike Davası'nda nihai ve "tarihi" kararlar açıklandı. Tutuklu 4 sanık; Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Asbaşkan İlhan Ekşioğlu, Olgun Peker ve Yusuf Turanlı tahliye edildi. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a "örgütten" 2 yıl 6 ay, "şikeden" ise 3 yıl 9 ay (toplam 6 yıl 3 ay) hapis cezası verildi. Yıldırım ayrıca 1 milyon 312 bin TL para cezasına çarptırıldı. Aziz Yıldırım tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.
Peki mahkemenin kararı ne anlama geliyor? Bundan sonra ne olacak? Hukukçulara sorduk, işte yanıtları:
"FEDERASYON CİDDİ SIKINTIYA DÜŞTÜ. UEFA FENERBAHÇE'YE CEZA VEREBİLİR"
ALPAY KÖSE - SPOR HUKUKÇUSU:
Federasyon bu kararla ciddi sıkıntıya düştü. Çünkü TFF'nin verdiği kararla Çağlayan'dan çıkan karar birbirine taban tabana zıt. Hem yöneticiler hem de oyuncular şikeden ceza aldılar. 'Sahaya yansımadı' kararı da çürümüş oldu. Dolayısıyla TFF bu durumu UEFA'ya açıklamakta ciddi olarak zorlanacaktır. Bu kararın ardından
UEFA'dan Fenerbahçe'ye ceza eglmesi olasılığı ağırlık kazandı.
Aziz Yıldırım'ın başkanlığı Yargıtay kararına kadar devam eder. Eğer Yargıtay cezayo onarsa başkanlığı düşer.
"İÇERİDE GEÇİRDİĞİ SÜRE, YATACAĞI CEZAYI KARŞILAMIŞ OLUYOR"
PROF. DR. VAHİT BIÇAK - CEZA HUKUKÇUSU:
Fenerbahçe taraftarları uzun süre böyle bir tahliye kararını bekliyorlardı. Bizim hukuk sistemimizde verilen cezaların tamamı infaz edilmiyor. 2005 yılına kadar verilen cezanın üçte biri infaz ediliyordu. Üçte ikisi şartlı tahliye ile kişi dışarıda bulunuyor. 2005'de bu değişti. Şu anda kişiye verilen ceza üçte ikisinde kişi özgürlüğünden mahrum bırakılıyor, yani cezaevinde geçiriyor. Geri kalan üçte birlik kısmında şartlı tahliye olarak cezaevi dışında bulunuyor. Şimdi öyle tahmin ediyorum ki, burada hükümle birlikte tahliye kararı da verildiğine göre Aziz Yıldırım'ın şu ana kadar içeride geçirmiş olduğu süre, yatacağı cezayı karşılıyor olsa gerek ki, bu cezalarla birlikte aynı şekilde tahliye kararı verilmiş oluyor. Bu alınan cezaları üstüste koyup toplamak lazım. Örgüt kurmaktan aldığı ceza ve şikeden alınan cezayı topladığımız zaman karşımıza çıkan miktarın üçte ikisinin içeride geçirilmesi yeterli oluyor. Tabii ki bu şikeyle ilgili kanun sonradan çıkmıştı. Dolayısıyla hukukumuzun temel kurallarından birisi kanunsuz suç ve ceza olmaz. Yani kanun koyucu bu eylemleri suç saymadan önce gerçekleşen hadiseler bu şekilde cezalandırılmamış oluyor. Uzun bir yargılama süreci bu şekilde noktalanmış oluyor. Fenerbahçe taraftarlarının büyük bir beklentisi vardı. Bu beklenti de böylece gerçekleşmiş oldu.
"YARGITAY SÜRECİNDE TUTUKLULUK GEREKSİZ OLURDU, TAHLİYE KARARI DOĞRU"
PINAR MEMİŞ KARTAL - SPOR HUKUKÇUSU:
Demek ki; mahkeme Aziz Yıldırım'ı suçlu bulmuş ve kararını vermiş. Yargıtay bu kararı onayabilir, bozabilir. Tahliye edilmesi doğrudur. Tutuklu yargılanması gerekmiyor. Mahkemenin Yargıtay sürecinin sonuna kadar tutuklu olarak tutmasına gerek yok. Bunun benzer örneklerini de çok gördük. Burada tuhaf bir durum yok.