Anamuhalefet partisi CHP'nin genel kurula katılma ancak yemin etmeme, BDP'nin ise TBMM'ye gelmeme boykotu devam ederken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan 'ara seçim' resti geldi.
Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanlığı seçimi sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, "Ara seçim olabilir mi?" sorusuna "Bunu sizler de hukukçularla görüşmeniz lazım. Şu anda parlamento çalışıyor ancak burada yemin edilmediği sürece devamsızlık söz konusudur. Buraya gelip katılmak yasama çalışmalarına katılmak anlamına gelmez" cevabını verdi.
Başbakan Erdoğan ayrıca "Ekim'de ara seçim olabilir mi?" sorusuna ise "Ekimi niye bekliyoruz daha temmuzdayız. Bu böyle devam etmez" dedi.
ANAYASANIN 84. MADDESİ
Ara seçim tartışmasında en önemli nokta anayasanın 84. maddesi. Bu madde milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmama durumunda işletilecek yaptırımları içeriyor. Maddenin içeriği şu şekilde, "Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin, milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanı’nca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir."
BİR AY İÇİNDE ARA SEÇİM Mİ GELİYOR?
550 milletvekili bulunan TBMM’de salt çoğunluk için 276 oy yetiyor. Ak Parti, yeni Meclis Başkanı ve çoğunluğun kendi üyelerinde olacağı yeni Meclis Başkanlık Divanı seçiminin ardından, “Devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliklerini düşürme” formülünü CHP’lileri yemin etmeye zorlamak için koz olarak elinde tutuyor. Eğer AkParti “ara seçim resti” formülünü yürürlüğe koyarsa, TBMM’nin tatile gireceği sürece kadar katılmadıkları her birleşim CHP’lilerin devamsızlık hanesine yazılacak.
Bu durumda tatile kadar Başkanlık Seçimi, TBMM Başkanlık Divanı seçimi, hükümet programının okunması, program görüşmeleri ve güvenoylaması ile RTÜK’te boşalan üyelikler için seçim yapılacak birleşimler CHP’liler açısından “1 ay içinde 5 birleşim” kotasını doldurmaya yetecek. Anayasa’nın 78. maddesi “Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir” hükmünü içeriyor.
62 İLDE ARA SEÇİM YAPILABİLİR
Mevzuata göre, Meclis’teki üye tamsayısının yüzde 5’i boşalırsa 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekecek. 135 sandalyesi bulunan CHP’nin Oktay Ekşi dışındaki yemin etmedikleri için çalışmalarına katılamayan 134 kişinin vekilliklerinin düşürmesinden başlayarak 3 ay içinde ara seçime gidilecek. CHP, 12 Haziran seçiminde 48 ilden milletvekili çıkardığı için ara seçim bu illerde yapılacak.
Ancak Meclis’e hiç gelmeyen ve yemin etmeyen BDP’lilerin tutumuna bağlı olarak ara seçim yapılacak il sayısı değişebilecek. 29 BDP’li ile BDP’nin desteğiyle bağımsız seçildikleri halde partiye katılmaları mümkün olmadığı için bağımsız kalan 6 vekil de Meclis’i boykot etmeye devam ettikleri takdirde, 35 vekilin daha milletvekilliği düşecek. Bu durumda, CHP’nin milletvekili çıkardığı illere ek olarak 14 ilde daha ara seçim yapılacak. Ara seçim yapılacak il sayısı böylece 62’ye çıkacak.
AK PARTİ'Lİ ELİTAŞ: "CHP DİRENİRSE ARA SEÇİM DEĞERLENDİRİLİR"
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise bugün yaptığı açıklamayla ara seçim olasılığını güçlendirdi. Elitaş, "Eğer CHP direnirse, açıksçası millet iradesine saygıdan dolayı ara seçim konusu da değerlendirilebilir. 11 milyon oy alan anamuhalefet partisi bu oyları yok sayamaz ve bu oylara saygıdan dolayı yarın yemin etmesi gerekir" dedi.
Elitaş ayrıca Anayasanın 84. maddesi ile ilgili olarak da "Anayasanın 84. ve iç tüzüğün 138. maddeleri açık ve net. Bir ay içinde 5 birleşime gelmeyen vekilin vekilliğinin düşürülmesini TBMM Başkanlığı resen takip eder, bunu karma komisyona havale eder, vekil ister komisyonda ister Genel Kurul’da savunmasıını yapar ve 276 oyla vekilliğin düşürülmesine karar verilebilir" yorumunda bulundu.
YENİ MECLİS BAŞKANINDAN DEVAMSIZLIK YORUMU
Dün TBMM Başkanlığına seçilen Cemil Çiçek ise katıldığı bir televizyon programında kendisine yöneltilen "Muhalefet yemin etmezse devamsızlık..." sözlerine "Hiç bu tür şeyler, ihtimaller üzerinde durmayın. Ben iyimserliğimi korurum. Çünkü iyimser olmak lazım, kötümser olmanın bir anlamı yok.
Meclis kötümserlerin toplandığı bir çatı değildir, Meclis sorun çözülecek bir çatıdır ve millet bizden hizmet bekliyor. Hizmet yaptıkça hem kendimiz iyimser oluruz hem de milletimizin parlamentoya güveni artar. Aksi takdirde siyasetin de Parlamentonun da itibarı noktasında yerli yersiz tartışmalar başlar. Onun için o ihtimaller, hesaplar üzerinde durmayalım. Gün doğar, neler doğar, bunu hep beraber görelim ve iyimser olalım" cevabını verdi.
CANİKLİ: "BİZ KURALI ÇOK NET SÖYLÜYORUZ"
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de konuya ilişkin olarak, ''Bir ay içinde mazeretsiz olarak beş birleşime katılmayan milletvekillerinin milletvekilliklerinin Genel Kurul kararıyla düşürülebileceği''nin kural olduğunu belirterek, ''Sadece bir ihtimali hatırlatıyoruz, bir kuralı çok net olarak söylüyoruz. Elbette bu arkadaşlarımızın da bunu dikkate almaları gerekir. Yoksa bunun tehdit, şantaj olarak nitelendirilmesini gerçekten anlamak mümkün değil'' dedi.
HT