Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından düzenlenen Milli Anayasa Şurası'nda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi. Çiçek, yeni anayasa sürecinde teori tartışmalarıyla zaman kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu Meclis'in yeni bir anayasa yapmaya yetkisi var, imkanı ve fırsatı vardır" dedi.
"Meclis'in anayasa yapar mı yapmaz mı" tartışmalarının geride bırakılması gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Anayasacılar siyaset bilimciler arasındaki bu fantezi tartışmayı geride bırakmamız lazım. Darbeyi yapanlar kurduğu Meclis yeni anayasa yapacak, halkın neredeyse yüzde 100'ünün temsil edildiği bir Meclis'in yetkisi tartışma konusu yapamaz. Bu Meclis yeni bir anayasa yapar, buna yetkisi de vardır, sorumluluğu da vardır. Lüzumsuz fantezi tartışmalarla ortalığı karıştırmanın anlamı yoktur. Bu Meclis halkın iradesini temsil ediyor, Meclis'in yetkisini tartışmaya açarak kimse kafa karıştırmamalıdır. Bu Meclis'in yeni bir anayasa yapmaya yetkisi var, imkanı ve fırsatı vardır" diye konuştu.
Konuşmasına şehitler için rahmet dileyerek başlayan Çiçek, toplumu oluşturan grupların, kendisini yönetenden şikayeti olabileceğini, farklı taleplerini dile getirebileceğini, yürütülen politikaları protesto edebileceğine kaydetti. Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Demokratik toplumda adam öldürmeyi, cinayeti meşru görecek kesim bulunamaz. Kan dökerek, kin kusarak, masum insanları öldürerek sonuç almaya çalışırsa bu çağdışılıktır, bunlar çağdışı yaratıklardır. Herkesin safını belirlemesi lazım. Ya demokrasiden ya terörden yana olacaksın. Safların net açık ortaya çıkmış olması gerekir. Kim ne istiyorsa, bunun sebebini anayasada görüyorsa sürece katılması gerekir"
"14 BİN KURULUŞA DAVETİYE GÖNDERİYORUZ"
Anayasa toplantılarının ülkenin her tarafında, ilçelerde de yapılması gerektiğine dikkat çeken Çiçek, siyasi partilerin çalışmalarında buna yer vermesi gerektiğini ifade etti. "Vatandaşın bilgilendirilmesi ve aktif desteği sağlanmalıdır" diyen Çiçek, "Herkes anayasanın içinde kendini bulacaksa sürecin içinde olmalıdır. Herkesin katkı vermesini istiyoruz. Daha sonra 'benim fikrim alınmadı' demesin. Her türlü imkanı kullanarak herkese ulaşmaya çalışıyoruz. 14 bin kuruluşa davetiye gönderiyoruz. Meclis'in internet sitesinde sayfa açtık, vatandaşlar görüşlerini bildire bilir. Meclis'te büro açtık, oraya bildirebilir. Uygulamalardan şikayet ediliyorsa yolu bu çalışmaya destek vermektir. Hem öncelikleri hem dengeleri sağlayan anayasa yapamazsak kimsenin şikayet hakkı olmaz. Yeni anayasa yapamazsak, mevcut anayasa 30 yıl daha devam eder. Genel çerçeve çizildikten sonra içini birlikte doldurmalıyız. Dolduramazsak bugünkü anayasa gibi şikayet ettiğimiz bir anayasa ortaya çıkar" diye konuştu.
"ZORU BAŞARMAK ZORUNDAYIZ"
Yeni bir anayasa yapmanın zorluğuna dikkat çeken Çiçek, şöyle devam etti: "Bu zoru başarmak mecburiyetindeyiz. Dağı yerinden oynatmak gibidir. Bunu yapacak kadar tecrübe ve yetkin insanımız var. Yapabileceğimiz inancı ve ümidi taşıyorum. Toplumda birçok gerilimin ve bunalımın sebebi bu anayasadır. Gerçekten Türkiye'nin iyi yönetilememesinin, toplumsal sorunların temelinde anayasa var. Ansiklopedi gibi her şeyin çaresi orada olamaz. Bugün 20 yıl sonrayı ön göremeyiz. Anayasa ön görülemeyenlerin çözümünün önünü kapatmaması gerekir"
"ACELEYE GETİRİLMEMELİ, FAZLA UZATILMAMALI"
"Aceleye getirilmemeli, olduğun daha fazla uzatılmamalı." diyen Çiçek, anayasada hak ve özgürlüklerin öncelikli olduğunu, vesayetten herkesin şikayet ettiğini vurguladı. Tarafların fikirlerini 'kabul ettireceğim' anlayışı içinde olmaması gerektiğine dikkat çeken Çiçek, "Ön şartla oturursan, herkesin ön şartı ile uğraşır dururuz. Süreci doğru götüremeyiz" dedi.
Meslek örgütlerinin üzerinde mutabık kalınamayan konularda çözümler üretmesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Anayasa yapım sürecine ümidi, olumlu katlıyı değil de korkuyu egemen kılarsak, korkular elimizi kolumuzu bağlar. Korkular önümüzü kesmemeli. Doğruları yapmamıza engel olmamalı. Daha özgür daha demokratik anayasa istiyoruz. Amalarla fakatlarla sınırlanmadığı bir anayasa istiyoruz. Devletin organları içinde dengeyi kurmuş, bireyin kedini geliştirmesine imkan veren çerçeve içinde yapmamız gerekir" dedi.
CHA
Meclis'in anayasa yapma yetkisi vardır
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Anayasayı kurucu meclis yapar" tartışmalarının geride bırakılması gerektiğini söyledi