Güncel:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Karagöl uzatılacak eli bekliyor

Doğu Karadeniz'in saklı cennetlerinden biri olan ve 1800'lü yılların başında heyelanın bir derenin önünü kapatmasıyla oluşan, ilçeye 27 kilometre uzaklıktaki Karagöl, son 30 yıldır alüvyon tehdidinin yanı sıra sel ve heyelan nedeniyle dolma tehlikesi yaşıyor.

Muhteşem güzelliğinin yanında çevresindeki zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğiyle doğa tutkunlarının ilgisini çeken, Karagöl'ün mevcut durumunu koruması için önlem alınması isteniyor.

Borçka Karagöl Doğayı Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Necip Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karagöl'ün her yıl 600 metrekarelik alanının dolduğunu söyledi.

Oluştuğu dönemde 50 dönümlük bir alanı kaplayan gölün çevresinde 1970 ile 1990 yılları arasında orman istihsali yapıldığını ifade eden Kara, ''Bundan dolayı derelerden gelen sularla birlikte heyelanlar oluştu. Beraberinde gölün iç hacmi daraldı ve adalar oluştu. Son 30 yılda gölün 5 dönümlük bir alanı doldu. Bu durum her yıl artarak sürüyor. Gölün derinliği 30 yıl önce 25 metre olarak ölçülmüştü. Şimdilerde ise 12 metreye kadar düştü'' dedi.

Yeni sezonda Mayıs ayı sonunda gölün geçen yıla göre 300 metrekarelik bir alanının dolduğunu üzülerek gördüklerini anlatan Kara, ''İçinde bulunduğumuz ay içinde sellerin olacağını tahmin ediyoruz. Selle birlikte gölün 300 metrekarelik bir alanının daha dolacağını düşünüyoruz. Bu da gösteriyor ki her yıl 600 metrekarelik bir alan doluyor'' diye konuştu.

Gölün bu durumdan kurtarılması için Artvin Valiliği'nce master planı hazırlandığını anımsatan Kara, şöyle devam etti:

''DSİ 26. Bölge Müdürlüğü ile bir planlama yapıldı ama teknik bilgim olmadığı için neler yapılacağını bilmiyorum. Gölün kurtarılması için önerim, suyun gölden çıkış yerine taş tahkimatı yapılarak gölün bir metreye yakın şişirilmesidir. Şişirilince gölün içine iş makinesi sokulmadan ada olan yerler tekrar göl içinde kalır. Böylece gölün çevresi büyümüş olur. Ama buna mühendisler karar verir.''

Dernek olarak göl çevresinde işletmecilik yaptıklarını, her yıl 30 binin üzerinde yerli ve yabancı turistin gölü görmek için yöreye geldiğini anlatan Kara, ''Burası doğa fotoğrafçılarının vazgeçemediği bir bölge haline geldi. Karagöl 4 mevsim adeta bir cenneti andırır'' dedi.

-''GÖL ÇEVRESİ TURİZME AÇILMASIN''-

Kara, göl çevresinin turizme açılmasına karşı olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Gölün 2 kilometre aşağısında otel ve bungalov tipi yöre mimarisine uygun ahşap evler yapılabilir. Gölün etrafında ise master planı çerçevesinde yürüyüş alanları ve seyir yerleri yapılacak. Şu anda buradaki konaklama için kullandığımız beton binanın yıkılması gündemde. Amacımız, buraya gelen insanların temiz havayı teneffüs etmeleri ve her mevsim bir başka güzel olan bu doğa harikasını görmeleridir. Buraya daha çok insan gelsin ama doğallığına zarar vermesin, burayı korusun. Buranın günübirlik piknik alanı olmaktan çıkarılması lazım. Gölün çevresinde ateş yakılıyor, piknik yapılıyor. Bir plan dahilinde bunlar çözülmeli.''

-İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRÜ BOZ-

Artvin İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz ise 368 hektarlık Borçka Karagöl Tabiat Parkı içerisindeki gölün 5 hektar büyüklüğünde olduğunu belirtti.

Alandaki sorunların başında, beslendiği derelerden su ile taşınan alüvyon ve erozyonlarla gölün sürekli dolmasının geldiğini anlatan Boz, alınan önlemlerle ilgili şu bilgileri verdi:

''Alanla ilgili uzun vadeli gelişim planı hazırlanarak tamamlanmıştır. Bakanlığımızca onayı beklenmektedir. Onay alınmasıyla birlikte alanın gelişimiyle ilgili konular programa göre yerine getirilecektir. Alanı sürekli tehdit eden gölün dolması ile ilgili olarak Artvin DSİ ile birlikte koordineli olarak çalışılarak gölün alüvyonlar ve erozyonla dolumunu engellemek amacıyla projeler oluşturuldu ve projedeki faaliyetlerin yerine getirilmesi amacıyla ihalesi yapıldı. İşi gerçekleştirecek ilgili firmanın tespit edilmesiyle birlikte faaliyetler yerine getirilecektir.''

Kaynak : haber7.com

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi
12 Martta Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi

Haberi Oku