Deprem güvenliğine yönelik ülkemizde birçok çalışmalara imza atıldığını biliyoruz. Fakat şimdiye kadar engelli bireylerde, deprem güvenliğine yönelik çalışmaları açıkçası pek duymadık. Şimdi bu konuda yapılan örnek bir projeden bahsedeceğiz.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Türkiye Beyazay Derneği ve C Planı Akademi- Yayın ve Proje Merkezi işbirliği ile “Engelli Bireyler ve Deprem Güvenliği” isimli bir projeyi hayata geçirdi. Öncelikle bu konuda bütün engelli bireyler ve ülkemiz adına onlara teşekkürü bir borç biliyoruz.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökmen Mengüç, yapılan çalışma ile ilgili önemli bilgiler verdi.
- Başkanım Merhaba. Öncelikle böyle bir projeye imza attığınız için sizlere bütün engelli bireyler adına çok teşekkür ederiz. Projenin detaylarına girmeden önce, çalışmalarınız hakkında kısaca bilgi almak istiyoruz. Deprem güvenliğine yönelik birçok başarılı çalışmalara imza attığınızı biliyoruz. Yine de bilmeyenlere hatırlatmak açısından yapmış olduğunuz projelerden kısaca bahsedebilir misiniz?
-Belediyemiz tarafından özellikle yaşanabilecek bundan sonraki depremlere hazırlık amacıyla, daha sağlıklı yapılaşma için zemine yönelik çalışmalar yapıldığı gibi, deprem anında yapılması gerekenlerin toplumun her kesimine, özellikle yeni nesile anlatılması ve öğretilmesi adına eğitim ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.
Özellikle deprem ile ilgili eğitim kapsamında belediyemizce şu ana aşağıda bahsedeceğimiz çalışmalar yapıldı.
• Personel Eğitimi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Afete Hazırlık Eğitim Birimi eğiticilerinden Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü’nde görevli tüm personel ABCD Eğitimi alarak Eğitici Eğitmen Sertifikası sahibi oldular.
• Okullarda Eğitim
Okulların açık olduğu süre içinde Kocaeli İlinin genelindeki ilköğretim okullarına ABCD Eğitimi alan teknik personelimiz giderek öğrencilerimize deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiği teorik ve pratik olarak anlatılmaktadır. Öğrencilerimizin sorularına cevaplar verilerek deprem bilinci arttırılmaya çalışılıyor.
• Simülasyon Merkezi
Bu merkezin kurulmasının amacı öncelikle öğrencilerimize çeşitli büyüklükteki depremleri simülasyon tablosu üzerinde yaşatarak deprem anındaki davranışları öğrenmeleridir. Ayrıca simülasyonda yapısal olmayan tehlikelerin yani evdeki, okuldaki eşyaların sarsıntı esnasında zararlarının azaltılması da uygulamalı olarak anlatılmış olacak.2011-2012 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber simülasyon merkezindeki eğitimler de başlayacaktır.
• Kitap ve CD Çalışması
Müdürlük tarafından hazırlanan “Deprem Tedbirleri ve Teknik Bilgiler” kitapçığı ile “Deprem Eğitim CD “si öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Kitapçıkta depremle ilgili teknik bilgilerin yanında deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiği depreme nerede yakalanırsak nasıl davranmamız gerektiği ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Kitapçığın arkasında müdürlüğümüzün çalışmaları ile oluşturulan Kocaeli’ye ait sismik risk haritaları, fay haritaları gibi haritalar var.
• Tiyatro Gösterisi
“Kıpırdayan Dünya’ adlı depremi anlatan bir tiyatro oyunu hazırlatıldı. Bu oyunu, Kocaeli genelinde 20.000 öğrenci izlemiştir.
• Etkinlikler
Her yıl 17 Ağustos Depremi Anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Değişik noktalarda kurulan stantlarda halkımıza kitapçık dağıtılarak deprem konusunda bilinçlendiriliyor. Ayrıca hazırlanan anı defteri ile halkımızın duygu ve düşünceleri alınmaktadır.
-Peki sayın başkanım, şu anda ulusal basının da dikkatini çok çeken “Engelliler ve Deprem Güvenliği” konulu bir proje ye başladınız. Bu proje de neler yaptınız ve neler yapmayı hedefliyorsunuz?
Daha önce de ifade ettiğimiz üzere deprem ile ilgili eğitim konusu, belediyemizce üzerinde durulan önemli konular arasında yer almaktadır. Ancak geçmişte yaptığımız eğitim ile ilgili çalışmaları şöyle bir gözden geçirdiğimizde, depremden belki de en fazla etkilenecek kesime yani engellilere yönelik eğitim çalışması konusunda çokta fazla bir etkinliğimiz olmadığını belirledik. Bu kapsamda özellikle deprem anında yaşanabilecek olumsuzluklardan en fazla etkilenmesi muhtemel engellilerimizin bu ana hazırlanması adına bir proje başlatmış bulunmaktayız. Bu proje ile görme, işitme ve hafif zihinsel engellilerimize deprem anlatılacak ve en az zararla kurtulma yolları öğretilecektir.
İlk olarak görme engeli kardeşlerimizden başladık. Onlara özel materyaller hazırlandı. Bilgilerin daha çok kalıcı ve etkili olması için de, görme engelli bir eğitimcimiz olan Halis Kuralay Bey tarafından konferans verildi ve ekibimiz tarafından uygulama yaptırıldı.
Bu projemiz, diğer engelli gruplarını da kapsayacak şekilde devam edecektir.
-Okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
-Gelişmiş toplumların yaşanan doğal afetlerden en az zararla kurtulmalarının püf noktası konu ile ilgili gerekli eğitimleri almalarında yatmaktadır. Bizlerinde bu seviyeye ulaşması toplumun her kesimini kucaklayan bir eğitim anlayışı ile konuya yaklaşması ile olacaktır.
Kaynak : haber7.com