Güncel:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Bornova'da deprem etüd merkezi açıldı

Bornova Belediyesince hayata geçirilen Deprem Etüt ve Yapı Kontrol Merkezinin açılış töreninde konuşan Ercan, 1999 depreminden sonra deprem uzmanlarının çeşitli uyarılarda bulunduğunu, uyarıları en çok dikkate alan illerden birinin de İzmir olduğunu söyledi.

Türkiye'de kaçak yapı oranının yüzde 75 dolayında olduğunu ifade eden Ercan, ''Türkiye geneline baktığımızda belediyeye sunulan bina projeleriyle inşa edilen binalar arasındaki uyumun yüzde 60'ın altında olduğunu görüyoruz'' dedi.

Ülkede 1970 yılından önce yapılan çok sayıda bina bulunduğuna dikkati çeken Ahmet Ercan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''1970 yılından önce yapılan binaların yıkılması ve yeniden yapılması lazım. İzmir'de iki ana kırık var. Bornova kırığı ve güneyden geçen İzmir kırığı. Bir kırık Ege Üniversitesi Hastanesinin altından geçiyor, hastane yapısının hiç sağlam olmadığını gördüm. Tahmin ediyorum merkezin ilk çalışması burada başlar.''

İzmir'in deprem kuşağında yer aldığını ancak her gün deprem olacak kaygısıyla yaşamamak gerektiğini de söyleyen Ercan, ''İzmir'de tabii ki deprem olacak, tsunami olmayacak. İzmir'in içinde olduğu çok büyük bir deprem yok'' dedi.

Bornova çukurunda çok yoğun yapılaşmanın olduğuna işaret eden Ahmet Ercan, ovaya çok katlı bina yapmamak gerektiğini ifade etti.

Karşıyaka, Alaybey ve Mavişehir'de de çok katlı binalar yapılmaması gerektiğini dile getiren Ercan, ''Jöle gibi olan ovalık kesimlere çok katlı bina yapmak bana göre katliamdır. İnsanların nefes alacağı alanlara ihtiyaçları var'' dedi.

İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın da güvenli yapılarda yaşama bilincinin geliştirilmesi, temel afet eğitimi verilmesi ve toplum afet gönüllülerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bornova Ovası'nın alüvyon zemine sahip olduğunu, bu tür zeminin tarımsal açıdan verimli olduğunu ancak deprem riski taşıdığını söyledi.

Belediye olarak yeni binaların ruhsatını verirken denetim mekanizmasını çalıştırdıklarını anlatan Sındır, ilçede yorgun binaların da olduğunu, bu binaların deprem riski açısından test edilmesi gerektiğini ifade etti. Deprem Etüt ve Yapı Kontrol Merkezine, binalarının ya da evlerinin olası bir depreme karşı dayanıklılık durumunu öğrenmek isteyen herkesin başvurabileceğini vurgulayan Sındır, merkezdeki cihazlarla deprem raporları hazırlayacaklarını ve raporları tavsiye niteliğinde vatandaşa sunacaklarını bildirdi.

Kaynak : haber7.com

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi
12 Martta Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi

Haberi Oku