HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
Ölümlerin üçte ikisinin sebebi olan 'bulaşıcı olmayan hastalıkların' (Kanser, diabet, kalp krizi gibi...) global ekonomiye olan maliyeti her geçen gün artıyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) yeni yapmış olduğu araştırma bunu doğrularken, araştırma tahminlerine göre bu gibi hastalıkların küresel ekonomiye maliyeti hızla artmakla birlikte trilyonlarca dolara ulaşacak.
Genel Sekreter Ban Ki-moon yaptığı açıklamada, uluslararası toplumların HIV/AIDS, sıtma ve tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklara odaklandığını fakat bulaşıcı olmayan hastalıkların farkedilmeden yayıldığını ve bunun küresel bir salgın halini aldığına dikkat çekti. Rapora göre, bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle 2008'de 36 milyon kişi hayatını kaybetti. Bu da dünyadaki 57 milyonluk ölüm olayının yüzde 63'ünü yanstıyor. Bu ölümlerin neredeyse yüzde 80'i gelişmekte olan ülkelerde yaşandı. Rapora göre ölenlerden 9 milyonu 60 yaşın altında bulunuyor. 2030'da ise bu hatalıklardan kaynaklı ölümlerin 52 milyon kişiye ulaşabileceği ifade ediliyor.
Ban Ki-moon, söz konusu hastalıkların hızla yayıldığını ve bu hastalıkların sigara, sağlıksız diet, yeterince fiziksel egzersiz yapmamak, obezite ve aşırı alkol kullanımı nedeniyle artış yaşadığına işaret etti. Ban ayrıca, kentleşmenin olumsuz etkisinin, nüfusun yaşlanıyor olmasının ve ticaretin hızla globalleşmesinin da etkili olduğunu belirtti.
Amerikan Kanser Derneği Yöneticisi Joh Seffin ise 2030'a gelindiğinde dünya çapında bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin beş kat artacağını aktardı. Seffin bu konuda acil önlem alınması çağırısında bulundu.
MALİYET 35 TRİLYON DOLAR
Harvard Sağlık Okulu Profesörü David Bloom da söz konusu felaketin maliyetinin ekonomiye ağır bir yük getireceğini kaydetti. Bloom, söz konusu hastalıkların maliyetleri konusunun tahmin edilmesine yönelik projenin liderliğini yapıyor. Bloom'a göre oluşacak maliyet ve yüklerin ekonomik kalkınma ve yoksullukla mücadele üzerinde büyük bir etkisinin olacağına dikkat çekti.
Bu proje Dünya Ekonomik Forumu tarafından finanse ediliyor. Projeden çıkan tahminlere göre, kanser teşhisinin maliyeti 2010'da 300 milyon dolar oldu. Bloom'un araştırmasına göre, bulaşıcı olmayan bu hastalıkların maliyeti 25 yılda (2005-2030) 35 trilyon dolara ulaşabilir.
İşte asıl tehlike bu!
Birleşmiş Milletler'in araştırmasından çıkan şok sonuç!