Eğitim ve öğretimde bilişim teknolojilerini artırmak amacıyla hayata geçirilecek olan Fatih Projesi'nin en önemli ayağının oluşturan tablet bilgisayarda, ekonomi çerveleri yabancı teknoloji devleriyle görüşürken; Türkiye'nin ilk ve tek ulusal işletim sistemi Pardus, "2 yıl önceden hazırız, bu projede biz de varız. Ancak bize gelen talep henüz yok" dedi.
Google, HP, Intel, Apple ve Microsoft gibi dünya devlerinin yakından takip ettiği FATİH Projesi'ndeki tablet üretimi için Türkiye'nin ilk ve tek ulusal işletim sistemi Pardus da devreye girdi. TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde 2005 yılının başında ilk sürümü çıkan ulusal işletim sistemi Pardus ile Fatih Projesi'ne 2 yıl önceden hazır olduklarını belirten Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman, "Tablet bilgisayarlarda ARM adı verilen işlemcilere dayalı işletim sistemleri çalıştırılıyor. Biz de 2 yıl önce Pardus'un ARM tabanlı işletim sisteminin denemesini yaptık ve başarılı olduk. Fakat ürün haline çeviremedik. Fırsat çıkmasını bekledik. FATİH Projesi'nin kendileri için de bir fırsat doğurduğunu ve bu projede yer almaları durumunda "ulusal bir işletim sistemi" olarak mutluluk duyacaklarını aktaran Tekman, "Ancak FATİH Projesi çerçevesinde yapılması hedeflenen tablet konusunda bize gelen bir talep veya başvuru yok, henüz bizimle resmi temasa geçen de olmadı. Eğer, tablet projesinde yerlilik oranı yüksek tutulmak isteniyorsa, bu ancak içerik ve uygulama alanınki yerlilikle olabilir. Donanımında bu teknolojide ister istemez dışa bağımlılık sözkonusu" diye konuştu.
'300 ÖĞRETMENE PARDUS EĞİTİMİ VERDİK'
Mobil cihazlar için geliştirdikleri Pardus işletim sisteminin tablet bilgisayarların yanında akıllı cep telefonlarında da kullanılabildiğinin altını çizen Tekman, "Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde (EĞİTEK) son 2 yılda 300 öğretmene teknoloji ve Pardus kullanımı konusunda eğitim verdik. 2012 eğitim öğretim yılında başlanması planlanan FATİH projesi ile gelecek 4 yıl içinde 15 milyon öğrenciye tablet bilgisayar dağıtılacak. Bu bizim için de Türkiye için de uygulanabilir bir takvim" dedi. Açık kaynak kodlu (özgür) yazılım dünyasında 300 işletim sistemi arasında Pardus ile ilk 5'e girdiklerini anlatan Tekman, tablet projesi için hükümet çevrelerinin görüştüğü yabancı teknoloji şirketlerinin çoğunun somutlaşmış bir tabletinin olmadığının da altını çizdi.
'HENÜZ TREN KAÇMADI'
Geçtiğimiz son 6 yıl içinde Pardus'un kamuda güveninirlik testinden geçtiğini anlatan Erkan Tekman, şöyle konuştu: "Sektörde hakkımızda bilgi kirliliği yaratanlar var ama geçtiğimiz süreçte Pardus'un bilişim alanındaki potansiyelini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Milli Savunma Bakanlığı gibi Türkiye'nin önemli devlet kurumları gördüler. Bu krumların dışında 200 bini aşkın aktif kullanıcı sayısına da ulaştık. 'Yerli tablet' projesinde yerli yazılım kullanılırsa, bu Türkiye için de büyük kazanç olur. Türkiye için bu alanda henüz kaçmış bir tren yok."
NECDET ÇALIŞKAN/ HT Ekonomi
Yerli tablet tamam peki ya yerli yazılım?
FATİH Projesi'ndeki tablet üretimi için Türkiye'nin ilk ve tek ulusal işletim sistemi Pardus da devreye girdi ama onlara henüz bir talep yok