Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Yeni TTK'ya TBMM'den ilk itiraz!

CHP İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Aydın Ayaydın, Genç İktisatçılar Kulübünde  “1 Temmuz 2012 yılında yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunununde değişiklikler olmaması halinde ticaret hayatımız felç olacak. Hapse girmeyecek şirket ortağı kalmaz. Cezaevleri yeterli olmayacağı için, her ildeki spor salonu ceza evlerine dönüştürülmek zorunda kalacak.” dedi.
Ayaydın; bu nedenle yasanın yürürlüğünün ertelenmesi için CHP olarak TBMM de çalışma başlatacaklarını söyledi.

"TİCARET HAYATI FELÇ OLUR"
CHP li Ayaydın; 2011 yılı  Ocak ayında çağın gereğine uygun diye çıkarılan yeni Türk Ticaret Kanunu aceleye getirildiği için, yürürlüğü 1 Temmuz 2012 yılına kadar ertelenmişti. Nedeni; iş alemi, yeni kurallara alışkın değil, uyum sağlaması zaman alır.  1 Temmuz'da bu kanun yürürlüğe girecek. Eğer Bu kanunun bir çok maddesi değişmez ise ki, temmuza kadar  değişme şansı yok.. O zaman Türkiye’de ticaret hayatı felç olur. Hapse girmeyen şirket ortağı, yönetim kurulu üyesi ve de yönetici kalmaz.

"GELİŞMİŞ ÜLKELERDE KRİTERLERE DİKKAT EDİLİR"
Ayaydın’a göre; Anonim ve limited şirketlere ciddi bir ek mali yük getirecek. Şirketlerin büyük veya küçük olmasına, sermayesine, ortaklar arasında ilişkilere, çalışan sayısına, cirosuna bakılmaksızın bağımsız dış denetime tabi olmaları zorunlu hale geliyor. Oysa gelişmiş tüm ülkelerde bu kriterlere dikkat edilir. Bu zorunluluklar, çok büyük ek maliyet getirecek. Şirketler için internet sitesi zorunluluğu olması da şirketler için ayrca ekonomik külfet getiriyor.  Şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme veya devralmaları, menkul kıymet ihraçları ek mali yük getirmektedir. Şirket için kuruluş denetçisi atamak zorunda kalıyorsunuz. Tek ortaklı anonim şirketler bile kurulabilme imkanı geliyor.

"KENDİ ŞİRKETİNDEN 1 TL BORÇ ALAN 'HORTUMCU' DAMGASI YİYECEK"
CHP li Ayaydın, 1 Temmuz 2012 tarihine kadar TTK da değişiklik yapılmaması halinde  aşağıda belirtilen sakıncalar ülkedeki ticari faaliyetleri felç edecek. Bu nedenle CHP olarak TTK'da kapsamlı değişiklikler yapılıncaya kadar bu kanunun yürürlüğünün ertelenmesi için TBMM de gerekli çalışmayı başlatacaklarının altını çizdi.  
Ayaydın; Bu kanun ile şirket kuruluşu ve işleyişi yüksek maliyetli hale geliyor. TTK, Mali müşavir, muhasebeci ve deneticilere inanılmaz imkanlar ortaya çıkıyor.  Şirket ortaklarına büyük sorumluluklar ve hapis cezası gelmesine rağmen, şirketlerden büyük paralar alan yeminli mali müşavirler bir sürü yetki ile donatılmalarına rağmen sorumlulukları da yok. Yönetim kurulu üyelerinin kendisine suç isnat edildiğinde kusursuz olduğunu ispat etmek zorunda. Denetçiler için kusurunu ispat etmek, o kusuru iddia eden tarafa ait. Oysa denetçiler mesleklerinde uzman kişiler eğer kusur işledilerse sorumlu olmaları gerekir.

CHP li Ayaydın’a göre; Şirketinden 10 lira borç para çeken de 10 milyon lira çeken de 300 günden başlayan adli para cezası ödemek zorunda, ödemezse hapis cezası alacaklar. Kendi şirketlerinden 1 lira borç alan şirket ortağı hortumcu damgası yiyecek.

"BİR BU KADAR DAHA CEZAEVİ ŞART HALE GELİR"
Defterlere yapılan kayıtların eksik olması veya zamanında kayıt yapılmaması halinde, 200 günden aşağı olmamak üzere adli para cezası, 300 gün içinde ödenmezse hapis cezası uygulanacak. Bu uygulama ticaret hayatını felç eder, işadamının iş hayatını bitirir. Bugünkü cezaevi kadar yeni ceza evleri şimdiden kurulması zaruri hale gelir. Çünkü cezaevlerinde yatacak iş adamından başka suçlulara yer kalmaz. Bir taraftan, ekonomik suça ekonomik ceza uygulanması gerektiği belirtilerek karşılıksız  çek ile ilgili hapis cezasını kaldırmaya çalışıyoruz, diğer taraftan Ticaret Kanunu ile çok sayıda hapis cezası öngörülüyor.

"ŞİRKETE PARA KOYMAK BİLE SUÇ"
CHP li Ayaydın; Yeni TTK, her türlü belgenin aslı ile birlikte kopyasını da saklamayı öngörüyor. Denetimde istendiğinde aslı ile birlikte kopyasını gösteremezseniz ceza alırsınız. Şirkete ait belgelerin üstünde Yönetim kurulu ile genel müdürün isminin de olması şart. Bunu uygulamayanlara, 200 günden az olmamak üzere adli para cezası var.
Şirkete gelen her türlü belgenin , fotokopisi,kopyası veya bilgisayar kaydı görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlü. 200 günden az  olmamak üzere para cezası var.
Her türlü şirketlerde yönetim kurulu başkanı, üyeleri, müdürler ve yöneticilerin adları ile soyadları şirkete ait her türlü belgeler üzerinde yazılma zorunluluğu var.
Şirket ortakları, şirketlerinden 1 tek lira bile borç para alamaz. Hatta şirketinden sadece para almak değil, para koymak da suç ve bu suçları işleyenleri hapis cezası öngörülüyor.
Şirketin mali büyüklüğüne bakılmaksızın bağımsız denetim şartı geliyor. Şirket kuruluşları, sermaye artırımı veya azaltılmasında, birleşme ve devralmalarında, menkul kıymet ihracında bağımsız denetim onayı şart.
Tüm şirketlere internet sitesi kurma zorunluluğu geliyor. Şirketlerin  internet sitelerinde şirkete ait her türlü bilgi yer alacak. Yani şirketin her türlü ticari sırları, yani yatak odası şeffaf hale geliyor. Buna uymayanlara hapis cezası var.
Gerçeğe aykırı envanter çıkaranlar ve gerekli evrakı saklamayanlar 200 gün adli para cezasına çarptırılacak.
Denetim elemanlarına defterlerini ve belgelerini sunmayanlar iki yıla kadar  hapis cezası alacaklar.
 Muhasebe standartlarına uymayanlar 300 güne kadar adli para cezası alacaklar.
Finans tablolarını ve her türlü faaliyet raporları ile genel kurul kararlarını ticaret sicili ve internet sitesinde yayınlamayanlar 200 gün para cezası öngörülüyor.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku