Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Türkiye'ye iştahla bakıyoruz

Dünyanın en büyük güneş enerjisi endüstrisi fuarı İntersolar'a katılan GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, fuarda Çin firmalarının ezici üstünlüğü olduğunu ve Türkiye'ye iştahla baktıklarını söyledi.

Türkiye'de bu sektöre girecek yatırımcıların elini çabuk tutması gerektiğini dile getiren İnci, "2010 Aralık ayında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik çıkarılmıştı. 19 Haziran tarihinde çıkan yönetmelikle yerli üretime destek veriliyor. Biz şebekeye bağlantı ve mahsuplaşma kurallarının da acilen açıklanmasını beklemekteyiz" dedi.

Türkiye'nin yerli rüzgar türbini üreticisi GSR Enerji, dünyanın en büyük güneş enerjisi endüstrisi fuarı kabul edilen Almanya Münih'te düzenlenen İntersolar'a katıldı. GSR Enerji ayrıca Avrupa'nın en büyük güneş paneli üreticisi İspanyol İsofoton'la bu yıl başında başlattığı işbirliğinin yeni projelerle geliştirilmesi, Türkiye'nin enerji potansiyeli ve yatırım fırsatları hakkında ikili görüşmelerde bulundu.

50 kilovat gücünde olan rüzgâr türbinlerinin TÜBİTAK tarafından desteklendiği edildiği bilgisini veren GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, "Belki de Türkiye'nin hiçbir özel şirketinde olmayan rüzgâr laboratuarına sahibiz. Dünya standartlarında türbin üretimi yapmak için AR-GE çalışmalarına çok önem vermekteyiz. Bu Türk enerji sektörünün gelişmesi ve Dünya'ya yetişmesi açısından önemli bir adımdır" dedi.

Ostim'de güneş enerjisinde bir ilki gerçekleştireceğiz

GSR Enerji'nin, merkezi Ankara'da bulunan 3000 metrekare kapalı alana sahip bir üretim merkezi olduğunu belirten İsmail İnci, "Türkiye'nin rüzgâr niteliğine uygun ve verimliliği yüksek, farklı kanat yapısına sahip türbin imal eden bir firmayız. Fabrikamızda çeşitli kapasitelerde türbin üretmek için Ar-Ge çalışmalarımızın sonuna geldik. İspanya'dan getirdiğimiz güneş panellerini stok olarak tutuyor, projelendiriyor ve uygulama yapıyoruz" diye konuştu.

Türkiye sınırları içerisinde son olarak Van bölgesindeki trafik ikaz ışıklarının güneş enerjisiyle çalışması projesine imza attıklarını dile getiren İsmail İnci, " Güneş enerjisi alanında tarım sektörüne proje ürettik. Eskişehir ve çevresinde sulama sondajlarına panel kurarak elektrik ürettik. Bu proje ile çiftçimiz daha ucuz enerjiye kavuştu. Yine Ostim Finans ve İş Merkezi yeni binasına güneş enerjisi sistemi kurulumunu yapmaktayız. Yıllık yaklaşık 6 MW elektrik enerjisi üretecektir. Bu proje de Türkiye'de ilklerden biri olacaktır." açıklamasında bulundu.

Çin Türkiye'ye iştahla bakıyor, yerli yatırımcı elini çabuk tutmalı

GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, İntersolar'da Çin firmalarının ezici üstünlüğüne şahit olduğunu ve enerji potansiyeli olarak bölgemize iştahla baktıklarını söyledi. Bu sebeple Türkiye'de bu sektöre girecek yatırımcıların ellerini çabuk tutması gerektiğini, kendilerinin de ilk etapta yeni yatırımlar yapmayı planladıklarını açıkladı.

İspanyol enerji devi İsofoton'un güneş panellerini Türkiye'ye getiren GSR Enerji'nin Genel Müdürü İnci, fikir olarak nükleer enerjiye karşı olmadığını, ancak hiç tehlikesi bulunmayan, iklim koruması sağlayan güneş enerjisinden elektrik üretme konusunda Türkiye'nin neden ağırdan aldığını da anlayamadığını söyledi.

Temiz ve çevreci bir enerji kaynağı olan rüzgara yatırım yapan ülke sayısının son yıllarda hızla arttığını ifade eden İsmail İnci, rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik konusunda dünyada başı ABD'nin çektiğini, ancak son dönemde yaptığı yatırımlarla Çin'in bunu yakalamayı başardığını açıkladı.

Çin, ABD ve Avrupa çalışıyor ama…

Çin'in en büyük sürükleyici haline geldiği küresel rüzgâr enerjisi pazarında Türkiye'nin durumunu değerlendiren İnci, şunları söyledi:

"Tüm dünya rüzgâr enerjisinin gücünü kabul etmiş durumda. Buna paralel olarak yatırımlar hızlandı. Sadece Çin ve ABD'de değil Avrupa Birliği ülkelerinde de rüzgâr enerjisi konusunda büyük çalışmalar var. Santraller kuruluyor, elektrik ihtiyacını rüzgar santrallerinden karşılayanların sayısı hızla artıyor. Türkiye ise bu konuda henüz mevzuat çalışmalarını dahi tamamlayamadı. Örneğin Aralık ayında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik çıkarılmıştı. 19 Haziran tarihinde çıkan yönetmelikle yerli üretime destek verilmektedir. Biz şebekeye bağlantı ve mahsuplaşma kurallarının da acilen açıklanmasını beklemekteyiz.

Avrupa'nın 2 katı güneşe sahibiz

Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin Avrupa'nın 2 katı fazla olduğunu söyleyen GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, Avrupa Birliği ülkelerinde bu anlamda devletin destekler verdiğini, ancak Türkiye'de yıllardır bir şey yapılmadığını dile getirdi.

Şebeke elektriğinin sınırlı bir kaynağa sahip olduğunu, ancak güneş enerjisinin sonsuz olduğunu ifade eden İnci, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli hakkında şu bilgileri verdi: "Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı. Türkiye güneş enerjisi potansiyeli eski ölçüm değerlerine göre yüzde 20-25 daha fazla. Teknik kapasitesi 405 milyar kwh, ekonomik potansiyeli 380 milyar kwh olarak tahmin edilen güneşe dayalı elektrik üretimi bütünüyle değerlendirilmeyi bekliyor."

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku