ABD Enerji Bakanlığının enerji verimliliği konusunda İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde pilot uygulamasını yürüttüğü ''Sıfıra Yakın Bölge'' Projesine yönelik devam eden ön çalışmaların tanıtımı, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile İzmir Atatürk OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş tarafından yapıldı.
Sanayi bölgelerinde enerji verimliliğine yönelik uygulanan ''Sıfıra Yakın Bölge'' Projesinin pilot uygulamalarının tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan İzmir Atatürk OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, OSB'de çalışan sayısının 35 bine ulaştığını, 550 firmanın üretimiyle Türkiye'nin en gelişmiş OSB'lerinden biri olduklarını söyledi.
Yıllık 4,5 milyar dolar ciro yapan İzmir Atatürk OSB'de sanayiciye enerji verimliliğine yönelik desteğinin önem taşıdığını ifade eden Uğurtaş, ABD Enerji Bakanlığının enerji verimliliğine yönelik uyguladığı ''Sıfıra Yakın Bölge'' Projesi için pilot bölgenin İzmir'in seçilmesinden mutluluk duyduklarını ifade etti.
Ön çalışmaları İzmir Atatürk OSB'deki 20 fabrikada devam eden projeyi yıl sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini anlatan Uğurtaş, ön çalışmalarda fabrikaların enerjiyi yanlış ve hatalı kullandığı yerlerin tespit edileceğini, projenin tamamlanmasıyla da bu konudaki yatırımın gerçekleşeceğini bildirdi.
Enerji verimliliğine yönelik yatırımdaki başarının, verimliliğin sanayiciye geri dönebilmesiyle hayata geçeceğini dile getiren Uğurtaş, ''Proje sonunda sanayici değerlendirme yaparak tasarruf yoluna gitmiş olacak. ABD tarafından pilot uygulamalar için 403 bin 600 dolar hibe veriliyor. Projelerin hazırlanması ve tespitlerin yapılmasında bu hibeden faydalanılacak. Projenin bütünüyle bitmesinden sonra kazan kazan uygulanacak. Ticari bir iştir. ABD tarafı da elbette bu işten nemalanmak isteyecektir. Projenin tamamlanıp anlaşma aşamasında bu işin içerisinde kazan kazan formülü vardır'' dedi.
Hilmi Ulutaş, projenin enerji verimliliği için başarılı olması halinde diğer sanayi bölgelerine de örnek olacağını dile getirdi.
ABD BÜYÜKELÇİSİ RICCIARDONE
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de, ABD Başkanı Obama'nın Ankara'da verdiği ülkeler ve halklar arasında yenilikleri hedefleyen mesaj ve misyonları çerçevesinde Türkiye ile de bir çok alanda çalışma yürüttüklerini bildirdi.
ABD ve Türkiye arasında ticaretin bu yılın ilk dört ayında yüzde 60 dolayında arttığını, iki ülkenin ticaret ve yatırım alanında daha fazla ortak çalışma yürütmesi gerektiğini kaydeden Ricciardone, İzmir Atatürk OSB'de pilot uygulaması süren ''Sıfıra Yakın Bölge'' Projesinin de bu çalışmalar kapsamında enerji verimliliğinin sağlanması ve yeni yatırım alanları için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Bu projeye ABD Enerji Bakanlığı ile özel sektörün önemli firmaların katıldığını dile getiren Ricciardone, ABD'nin finansal hibe desteğinin yanı sıra pilot uygulamalar için uzman desteği de verildiğini kaydetti.
Ricciardone, ABD'nin projeyle ilgili yatırım hedefine ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:
''Bu ortak bir projedir. ABD de Türkiye de kazanmak istiyor. Bu tip projeler ve ortak çalışmalarla ticaret ve yatırımı teşvik ederek kalkınma çıkıyor ve hem bizim hem diğer ülkeler için 'kazan kazan' durumu ortaya çıkıyor. Yatırımcı firmalar da yeni pazarlarda büyüyorlar. Aynı zamanda girişimcilik için teşvik de yaratılıyor. Bu küçük bir hibedir. 403 bin dolar fazla değil. Bu küçük hibe ile çok büyük bir geliştirme, kalkınma teşvik edebiliriz. Her iki taraf da kazanabilir. Ticaret ve yatırım için iki tarafından da kazanması lazım.''
İzmir'i çok sevdiğini ve bu pilot uygulamalar için kente bulunmanın kendisini mutlu ettiğini dile getiren Ricciardone, ''Pilot uygulaması devam eden enerji verimliliği projesi için sık sık İzmir'e gelmem lazım. Ankara'yı çok seviyorum ama deniz yok'' diye espri yaptı.
Basın toplantısının ardından ABD'li Büyükelçi, İzmir Atatürk OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Ulutaş ile birlikte projenin pilot çalışmalarının devam ettiği Baki Holding'e bağlı fabrikadaki çalışmaları da inceledi.
AA