Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Lokma ve şambaliye tescil geliyor!

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Lokması ve İzmir Şambalisi'nin coğrafi tescil işareti çalışmalarını tamamlayarak Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduklarını bildirdi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'i bir marka, dünya kenti yapmayı istediklerini, bir kenti markalamanın uzun bir süreç olduğunu belirtti.

Dünyada pek çok ülke ve kentin markalaşma ile tanıtım çalışmalarında bölge mutfağını ve bölgeye özgü ürünleri ön planı çıkardığına dikkat çeken Demirtaş, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

''Bir kentin mutfağı, gıda ve tarım ürünleri kentlerin bilinirliğine, tanınmasına, markalaşmasına büyük katkı yapıyor. İzmir de bu açıdan çok şanslı ve zengin. Zeytinyağımızdan peynire, otlarımızdan deniz ürünlerimize kadar çok zengin bir mutfağımız, kendimize özgü ürünlerimiz var. Bu ürünlerin karakteristik özelliklerinin korunarak üretimlerine devam etmesi aynı zamanda kültür mirasına sahip çıkmak anlamına geliyor. Bunun için de ürünlere coğrafi işaret alınması gerekiyor.

İzmir Tulum Peyniri ve İzmir Ekmeğinin ardından İzmir Şambalisi ve İzmir Lokması için de Coğrafi Tescil İşareti çalışmalarını tamamlayarak Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduk.''

Tahıllı İzmir Ekmeği'ni 2009 yılında, Çeşnili İzmir Ekmeği'nin ise 2010 yılında patentini aldıklarını, İZTO'ya ekmek üretmek için başvuran üyelere bu ekmeğin hangi karışımlarla, ne şekilde üretildiğine ilişkin formülleri verdiklerini anlatan Demirtaş, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü ile birlikte İzmir Tulum Peyniri coğrafi işaret çalışmasını tamamladıklarını kaydetti.

İzmir Şambalisi ve İzmir Lokmasına coğrafi işaret almak için Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendesliği Bölümü öğretim üyeleri ile ortak proje yürüttüklerini belirten Demirtaş açıklamasında şunları kaydetti:

''Pasta ve Şekerleme Grubu Meslek Komitesi ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile toplantılar yaptık. Çalışmada ürünlerin hammaddeler, yapım tekniği gibi belirleyici niteliklerinin İzmir'e özgü olduğunun belirlenmesine yönelik analizler gerçekleştirdik. Ürünlerin üretim süreçlerini tanımladık, genel duyusal, fiziksel ve bileşim özelliklerini belirledik. İzmir lokması ve şambalisinin üretim metodunu belirlerken, bu işte usta isimlerle görüşmeler gerçekleştirdik. Analizlerle, şambali için boyut, şekil, içerik, sertlik, şurup miktarı, süt kullanılıp kullanılmadığı, şuruptaki şeker miktarı, pişirme işlemlerinin etkinliğini belirleyen renk değerleri ve kabuk miktarı gibi özellikleri saptadık.

İzmir lokması ortası delikli yuvarlak şekli itibariyle Türkiye'nin farklı şehirlerinde üretilen lokma ürününden ayrılıyor. Üretim metodunda şerbetin hazırlanması ve kullanımı da oldukça önemli. Ürünler için özel logolar hazırlattık. Coğrafi işaret belgemizi alınca, ilgilenen üyelerimize formüllerini vereceğiz. Buna uygun olarak üretim yapan üyelerimiz, İzmir Lokması veya İzmir Şambalisi ifadesiyle özel logoları kullanabilecek, tüketicilerden aldıkları ürünün geleneksel İzmir Lokması ve Şambalisi olduğundan emin olabilecekler. İzmir lokması ve şambalisinin coğrafi işaret belgesi ile ilgili süreç de birkaç ay içinde tamamlanacak.''

Demirtaş, İzmir Kumrusu ve İzmir Boyozu için de coğrafi işaret almak için çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

AA

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku