Merkez Bankası'nın geçici verilerine göre, ülkenin kısa vadeli dış borç stoku Nisan ayında, bir önceki aya göre 2 milyar 402 milyon dolar artış gösterdi. Mart ayında kısa vadeli dış borç stoku, 77 milyar 208 milyon dolar düzeyindeydi.
BANKALARIN KISA VADELİ DIŞ BORCU DA ARTTI
Toplam 79,6 milyar doları bulan kısa vadeli dış borcun, 51 milyar 750 milyon doları bankalara ait. Bunun da 21,2 milyar dolarını krediler, 5,7 milyar dolarını döviz tevdiat hesabı, 12,7 milyar dolarını banka mevduatı, 12,2 milyar dolarını da TL cinsinden mevduat oluşturdu.
Bankaların kısa vadeli dış borcu Nisan ayında, yılın ilk çeyreğine göre yüzde 2,9 artış gösterdi. Bu noktada banka mevduatındaki artış belirleyici oldu.
Bankalar dışında kalan diğer sektörlerin de kısa vadeli dış borcunda yüzde 3,2 artış meydana geldi.
Diğer sektörler başlığı altında toplanan sigorta, emeklilik ve diğer finansal aracılık hizmetleri veren şirketlerden oluşan ''bankacılık dışı finansal kuruluşlar'', faaliyet alanı mal ve hizmet üretimi olan şirketlerden oluşan ''finansal olmayan kuruluşlar'', ticari birlikler, yardım dernekleri gibi ''kar amaçlı çalışmayan kuruluşlar'' ile gerçek kişilerden oluşan ''hanehalkı''nın toplam kısa vadeli dış borcu, 25,3 milyar dolardan 26,1 milyar dolara çıktı.
Ticari kredilerin payı, 23,6 milyar dolar oldu.
ÖZEL SEKTÖRÜN UZUN VADELİ DIŞ BORCU DA ARTTI
Özel sektörün 1 yıldan uzun vadeli borçlarını gösteren ''uzun vadeli dış borcu'' da Nisan sonu itibariyle yüzde 2,9 artışla 126 milyar 112 milyon doları buldu. Mart sonu itibariyle tutar, 122 milyar 482 milyon dolar düzeyindeydi.
Bankaların Mart sonunda 31 milyar dolar olan uzun vadeli dış borcu, Nisan sonu itibariyle 32,8 milyar dolara ulaştı.
Kısa vadeli dış borç 80 milyar dolara dayandı!
Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku, Nisan sonu itibariyle 79 milyar 610 milyon dolara ulaştı