Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Kilosu 5 TL!

Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve çilek üreticisi Durhasan Akarca, hasadın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Ağustos ayında toprakla buluşturdukları çilek fidanlarından Kasımda hasat gerçekleştireceklerini söylemelerine rağmen, bir çok kişinin buna inanmadığını söyledi.

Verdikleri sözü yerine getirip, ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Akarca, özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum ve Atakent beldeleri ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi köylerinde çilek üretiminin daha çok yapıldığını ifade etti.

Akarca, çileklerin toplanma merkezinin ise Atayurt Hal Tesisleri olduğunu belirterek, Silifke'nin, Türkiye'deki çilek üretiminin en önemli noktalarından birisi olduğunu kaydetti.

Kokusu, aroması ve lezzetiyle de Silifke çileğinin dünyada eşi benzerinin olmadığını söyleyen Akarca, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının beklendiğini vurguladı.

Akarca, Silifke'de, hasat dönemi olan Mart ayı sonundan itibaren çilek bolluğu yaşanacağını, Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek hasat boyunca çileğin bir bölümünün yurt içinde pazarlanacağını, bir bölümünün de başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edileceğini kaydetti.

Silifke'de çilek üretiminin, ekiminden hasat sezonunun tamamlanmasına kadar önemli bir istihdam sağladığına dikkati çeken Akarca, şöyle devam etti:

''Temmuz sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, akabinde gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışmalar Haziran ayına kadar devam eder. Normal olarak da Mart sonu itibariyle hasat başlar. Hasat Temmuza sonuna kadar sürer. Biz zamanından 4 ay önce hasat yaptık.

Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor.''

Şu andaki çilek fiyatlarının üreticisini sevindirdiğini, hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte yurdun değişik yörelerine gönderilen çileğin de ekonomiye canlılık getireceğini aktaran Akarca, ilk hasadı yapılan meyvenin kilogramını 5 TL'den İstanbul'a gönderildiğini kaydetti.

AA

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku