New York'ta, Chinatown Canal Street'te satılan ve de anlayana "ben sahteyim" diye bağıran çantalarla bizim çakma çetesinin sosyeteye pazarladığı malların katiyen benzerliği yok.
Daha doğrusu ben öyle tahmin ediyorum. Bizim sosyeteye 1500 dolardan giden Louis Vuitton'ları görmüş değilim, Ancak markanın emekli baş ustası Yorgo Anastiadis'i buralara transfer ettiklerine ve tapelerde adı geçen rafine hanımlar, o çantaları aldığına göre Chinatown'daki pazar mallarına benzeme ihtimalleri düşük.
Müşteriler arayıp beğendiği çantayı sipariş ediyor, usta hakikisine yakın malzemeden çıkardığı malı 10-15 gün içinde teslim ediyor. Yorgo Usta, tutuksuz yargılanmak üzere serbest. Hanımlara ise karışan görüşen yok. Çünkü suçlu değiller.
Çinli ustaların elinden çıkıp on binlercesi dünyaya yayılan çantaları alan kadınların da suçu yok.
Ancak New York Kent Konseyi'nden Margaret Chin, Chinatown'daki çakma piyasasını çökertmek amacıyla müşterileri gözüne kestirmiş durumda. Sahte ürün alanlara 1000 dolar para cezası ve alınan her parça için bir yıl hapis öngören yasa teklifi verdi. Belediye Başkanı Bloomberg yasanın uygulanabilirliğini pek şüpheli bulduğunu söyledi. Bir tek Chinatown'ın namuslu esnafı tekliften yana çıktı.
Müşteriler "Alan razı veren razı, kime ne!" diyor ama, Chin'e sorarsanız işin aslı öyle değil. Bir kere sahte ürünler organize suç çeteleriyle bağlantılı, yılda 1 milyar dolarlık vergi kaçağına yol açıyor ve markalara da zarar veriyor. Çeteler ve kayıt dışı kısmı doğru ama, işin marka boyutu çok tartışmalı. Northwestern Üniversitesi'nden ekonomist Yi Qian, Çin'de lüks mallara yönelik çakma sektörünü doğuşundan bugüne iyice incelemiş. 1990'ların başında sahte ilaç ve gıdadan kaynaklanan ölümlerin tırmanması üzerine polisiye tedbirlerin bu alanlara yöneldiğini, lüks tasarımları ve spor ayakkabılarını taklit eden atelyelerin ise yerden mantar biter gibi çoğaldığını tespit etmiş.
O yıllarda Çin'den ithal gıda maddelerinde salmonella çıkmış, ilaçların da ölüm ve sakatlıklara yol açtığı Wall Street Journal'da manşete çıkınca Pekin yönetimi alarm vermiş, çakma moda sektörünü boşlamıştı.
Yi Qian'ın araştırmasına göre çakma sektörünün gemi azıya alma miladı, 1995. İki yıl gibi bir sürede yüzde 100 büyüyor sektör. Ve tuhaftır, çakma ürün satışlarıyla birlikte, hakiki Nike ve Rebook'ların satışları da fırlıyor. Dolayısıyla malın sahtesinin, aynı zamanda hakikisi için de reklam ve prestij unsuru olduğunu ileri sürüyor Qian. "O kadar prestijliyim ki, taklit ediliyorum" hesabı.
SÜRPRİZ MÜŞTERİLER
Tabii Qian'ın bu tespitleri neticesinde Prada veya Hermes'in "iyi ki taklidim var, reklamım oluyor" diyecek hali yok. Öyle düşünmediklerinden, sahte mallarla mücadele için hükümetler nezdinde lobi yapıyorlar.
Bununla da kalmıyor, daha sofistike malzeme kullanarak, fiyatları iyice artırarak çakmalarla aralarına mesafe koymaya başlıyorlar. Çantada daha üst kalite deri, daha fazla krokodil kullanıyor; ayakkabıyı sahtesinden kolayca ayırt edilebilmesini sağlayacak malzeme ile donatıyorlar. Yani reklam bakımından olmasa bile, lüks malın kalitesini yükseltmek açısından işe yarıyor çakma sektörü.
Çakması yaygın olan, arzu nesnesi haline de geliyor. Hedef kitlenin dışından müşteri çekiyor.
MIT'den pazarlama uzmanı Renee Richardson Gosline'ın doktora tezi çok çarpıcı. "Satılan her sahte Prada çanta, Prada'nın satışlarında bir eksi midir?" sorusundan hareketle yola çıkıyor, üst orta sınıf ev kadınlarının çakma çanta partilerine katılıyor. Sahte Vuitton'ları tutkuyla kapışan kadınları izliyor. Çok geçmeden ucuz taklit çantaların dikişleri atıyor, suratı eskiyor. Asla ve asla 1300 dolarlık çanta müşterisi olmayan o kadınların yarısından fazlası birkaç yıl içinde çakmayı çöpe atıp, hakikisini ediniyor.
Ayşe Özek Karasu / HT Pazar