HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ / Ajanslar
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, Yunanistan'da AB tarafından daimi bir heyetin bulundurulacağını belirtti.
Rehn, uygulanacak programın denetlenmesi için Avrupa Birliği Atina'da daimi heyet bulunduracağını ve borç servisinin güvence altına alınabilmesi için açılacak kayyum hesabında 3 aylık borç ödemelerini karşılayacak kadar kaynak bulundurulacağını söyledi.
Rehn, Yunanistan'ın kurtarılması için Mayıs 2010'da devreye giren 110 milyar euroluk ilk Avrupa Birliği, IMF paketinin başarısızlığında bu ülkedeki siyasi bölünmüşlüğün ve kurumsal yetersizliğin etkili olduğunu belirterek ikinci pakette her iki açığın üstersinden gelecek tedbirler aldıklarını belirtti.
Özel banka ve finans kuruluşları, ikinci kurtarma paketinin ön şartı olan borç indiriminde gece boyunca süren pazarlıkların ardından Atina yönetimiyle daha önce uzlaştıkları oranları revize etti. Bankalar adına Euro Bölgesi'yle müzakereleri yürüten Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunan tahvillerinin değerinde nominal yüzde 53,5 ve reel yüzde 75 indirimi kabullendi.
Yunanistan'ın bankalarla tahvil takasını 8 Mart'ta başlatarak 3 gün içinde tamamlaması bekleniyor.
Komşuyu bundan sonra neler bekliyor?
IMF BAŞKANI LAGARDE: KAYDADEĞER BİR KAYNAK SAĞLAYACAĞIZ!
IMF Başkanı Christine Lagarde, ikinci kurtarma pakete IMF'nin kaydadeğer bir kaynak sağlayacaklarını fakat oranın henüz kesinleşmediğini belirtti. Yunanistan'ın Ekonomik programının iddialı olduğunu ve önemli riskler barındırdığını ifade etti.
YUNANİSTAN MALİYE BAKANI VENIZELOS: TARİHTE İLK KEZ BİR ÜLKE BORCU 100 MİLYAR EURO AZALTILDI
Sonuçtan duyduğu memnuniyeti ifade eden Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos da bugünkü sonuca varmanın 8 aylık zor mücadeleyi ve bütün Yunan halkının çabalarını gerektirdiğini dile getirdi.
Yeni ekonomik programa hem olumlu bakanlara hem de bakmayanlara ülkenin kurtarılması için mücadele çağrısında bulunan Venizelos, özel sektör kreditörleriyle borcun silinmesi için yapılan çetin müzakerelere değinerek, ''Tarihte ilk kez bir ülke borcunu 100 milyar euro kadar azaltıyor'' dedi.
EURO GRUBU BAŞKANI JUNCKER: BAŞARILI OLMASI İÇİN HER TÜRLÜ GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ
Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'a 130 milyar euroluk kurtarma paketinin başarılı olması için her türlü gayreti göstereceklerini söyledi.
Juncker, Euro Bölgesi maliye bakanlarının 14 saat süren toplantısında, Yunanistan'a 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini onaylamasından sonra yaptığı açıklamada, ''geniş kapsamlı anlaşmanın Yunanistan'ın borcunu azaltmada ve Euro Bölgesi içinde geleceğini garantiye almada çok önemli olduğunu'' ifade etti.
Euro Grubu'nun Yunan halkının gösterdiği önemli çabaların tamamıyla farkında olduğunu vurgulayan Juncker, ''Yunanistan ekonomisinin sürdürülebilir büyüme yönüne dönmesinde Yunan toplumunun bütün kesimlerinin önemli ve ortak çabalarına ihtiyaç var. Yeni programın başarılı olması için her türlü çabayı sarf edeceğiz'' dedi.
Juncker, 1-2 Mart'ta yapılacak AB liderler zirvesinde ''Euro Bölgesi kurtarma fonunun kayda değer biçimde güçlendirilmesini'' beklediğini de sözlerine ekledi.
PAKETE ONAYA DİĞER TEPKİLER
Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos da sonuçtan ''çok memnun'' olduğunu söyledi.
Papademos, ''Bugünün Yunan ekonomisi için tarihi bir gün olduğunu söylemek abartı olmaz'' ifadesini kullandı.
Belçika Maliye Bakanı Steven Vanackere, kurtarma paketinin onaylanmasını, ''Herkes bunun kader anı olduğunu anladı'' diyerek değerlendirdi.
Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, anlaşmanın, ''adaletli bölüşüm bakımından çok iyi bir anlaşma olduğunu'' belirtti. Baroin, ''Yunanlılar üzerlerine düşeni yaptı. Avrupalılar destek rolünü oynuyor, kreditörler kendi rolünü yapıyor ve özel sektör beklenenin ötesine geçti'' diye konuştu.
Yunanistan için 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketi için kaynak verecek Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF), bu paketin, Yunanistan'ı dış destek olmaksızın kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacağını ve Euro Bölgesi'nde kalmasını garantiye alacağını umuyor.
Euro Bölgesi maliye bakanlarının kurtarma paketini onaylamasıyla Yunanistan'a 130 milyar euroluk kredi verilmesinin yanı sıra özel sektörün elindeki 210 milyar euro tutarındaki Yunan tahvillerinin 107 milyar eurosu silinecek.
Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Euro Bölgesi ülkelerinin merkez bankaları bilançolarındaki Yunan tahvillerinden elde ettiği kardan feragat edecek.
Kurtarma paketi için AB ve IMF'nin hazırladığı yeni ekonomik programla Yunanistan'ın, halen gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 160'ını aşan kamu borcunun 2020 yılına kadar yüzde 120,5'e indirmesi hedefleniyor.
Yunanistan'ın 20 Mart'ta 14,5 milyar euroluk borcunu ödeyememesi durumunun önüne geçmek amacıyla Euro Bölgesi ve Atina yönetimi derhal bir anlaşmaya varması için baskı altında bulunuyordu.
Göreli olarak küçük bile olsa Yunanistan'ın kontrolsüz iflasının Avrupa kıtasının geri kalanında piyasalarda paniğe yol açmasından, bunun borç yükü altındaki İrlanda, Portekiz ya da bölgenin büyük ekonomileri İtalya ya da İspanya'da durumu daha da güçleştirmesinden kaygı duyuluyordu.
AB ve IMF 2010 yılında da Yunanistan'a 110 milyar euroluk kurtarma paketi hazırlamıştı.
Bu son paketle birlikte Euro Bölgesi'nde Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in iflas etmesini önlemek için yapılan harcamaların ya da taahhüt edilen toplam miktar en az 386 milyar euroyu buldu.
AA