Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Attan 13,5 milyon lira

Eker, Türkiye'nin atçılıkla ilgili en yüksek gelir elde eden ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Eker; "Bu sene toplam 233 saf kan Arap atı sattık ve buradan gelirimiz eski parayla yaklaşık 13,5 trilyon. Bakanlık olarak atçılık sektörü yatırımlarına kamu kaynaklarından 170 milyon lira civarında yatırım yaptık" dedi.

"ATÇILIK AT YARIŞLARINDAN İBARET DEĞİL"
Bakan Eker, Türkiye Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey Tesisleri'nde düzenlenen Atçılık Çalıştayı'na katıldı. ''Türk Atçılığıyla İlgili Genel Değerlendirmeler'' konulu toplantıya başkanlık eden Eker, toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye'de atçılık sektörünün giderek büyüyen, gelişen bir sektör olduğunu anlatan Eker, toplumun atçılıkla ilgili fazla bilgisi olmadığını, konunun at yarışlarından ibaret sayıldığını belirterek, atçılığın Türk kültürü ve tarihi açısından çok önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti.

Son yıllarda atçılık sektörünün gelişmesi için önemli adımlar atıldığını kaydeden Eker, bu sayede Türk atçılığının dünyada önemli bir yere sahip sektör haline geldiğini ifade etti. "Türkiye'de şu an saf kan soy kütüğüne kayıtlı Arap ve İngiliz atı sayısı 28 bin civarında" diyen Eker, "Bu atlar çeşitli yaşlarda ve bunların yaklaşık 5 bini koşuyor. Türkiye'de sayıca çok fazla saf kan at olmasından daha önemlisi sahip olunan atların çok yüksek performans göstermesi, genetik olarak çok yüksek kalitede olması, bunun üzerinde duruyoruz. Türkiye'de atçılıkla hobi olarak ilgilenenler var. Hobi olarak at sevgisiyle bu işe başlayanlar var" dedi.

ÖNEMLİ OLAN YÜKSEK KALİTELİ AT YETİŞTİRMEK
Tarımsal faaliyetlerde yaptıkları gibi atçılık sektörünün de stratejik yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirten Eker, yeni dönemde çok kaliteli aygır ve kısrak alımında bazı desteklemelerin getirilmesini planladıklarını açıkladı. Eker, atçılıkla uğraşan vatandaşların, yetiştiricilerin daha nitelikli, yüksek vasıflı at sahibi olmasını ve bunların uluslararası alanda başarı elde edebilecek taylar yetiştirmesini arzu ettiklerini vurguladı.

"233 SAF KAN ARAP ATI SATTIK"
Önemli olanın çok yüksek kaliteli at yetiştirmek olduğunu belirten Eker, amaçlarının bir yerlerden at getirip koşturmak olmadığını belirterek, şunları dedi:
"Amaç bu atların Türkiye'de yetiştirilmesini sağlamak. Bakanlığımız işletmeleri Türkiye'de saf kan Arap atı yetiştiriciliğinde çok önemli bir kaynak oluşturuyor. Özel sektöre ait haralar da var. Türkiye yüzde 23 artışla atçılıkla ilgili en yüksek gelir elde eden ülkeler arasında önemli bir yere geldi. Bu sene toplam 233 saf kan Arap atı sattık ve buradan gelirimiz eski parayla yaklaşık 13,5 trilyon. Bakanlık olarak atçılık sektörü yatırımlarına kamu kaynaklarından 170 milyon lira civarında yatırım yaptık. Türkiye'de 8 hipodrom vardı, biz 2 tane daha yapıyoruz. 2013 itibarıyla İzmir ve Antalya'daki hipodromlar tamamlanacak ve toplam hipodrom sayısı 10'a yükselecek. Türkiye'de konuyla ilgili bazı uluslararası etkinlikler yapılması konusunda da çalışma başlattık. Yurt dışından yetiştirilen atları getirip burada yarıştırmak önemli değil. Önemli olan, burada yetiştirilen atları görücüye çıkarmak. Kültürümüzün parçası olan bu sektörden gelecekte de daha fazla ekonomik gelir elde etmek amacıyla yüksek nitelikli at yetiştirilmesinin altyapısını oluşturmayı arzuluyoruz. Stratejimiz daha yüksek nitelikli, vasıflı, kaliteli tayların Türkiye'de yetiştirilmesi ve dünyaya satılmasıdır."

Mehdi Eker, uygulanan strateji sayesinde Türkiye'deki tarım hasılasının 23 milyar dolardan 63 milyar dolara çıktığını kaydetti. Mehdi Eker, gazetecilerle sohbeti sırasında eline aldığı kamera ve fotoğraf makinalarıylla da çekim yaptı.

AHT

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku