FİRUZE OTAY
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
[email protected]
Bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şİmşek tarafında açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) her ne kadar borsada ilk aşamada bir yükseliş getirmediyse de piyasa aktörleri olumlu beklentilere dikkat çekiyor.
Peki OVP piyasalara ne getirir? Planın artıları ve eksileri neler? Türkiye'yi dünya krizle boğuşurken pozitif ayrıştırır mı? HABERTURK.COM olarak piyasa uzmanlarına OVP'yi ve piyasalara olası yansımalarını sorduk...
CARİ AÇIK BAHANESİ BİTİYOR
ÖTV artışlarının hemen ardından açıklanan OVP'nin piyasa cephesinde yarattığı en olumlu etki cari açık konusunda oldu. Bugüne kadar uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye raporlarında hep öne çıkan ve not artırımı yapılmamasına gerekçe olarak gösterilen "Türkiye ekonomisinin zayıf karnı" cari açıktı. Bugün açıklanan programda ve programın açıklandığı basın toplantısında konuşan Ali Babacan'ın sıraladığı yaklaşık 20 maddelik önlemler ve dikkat edilecekler listesinde cari açık odağının olması Türkiye açısında bir fırsat yarattı.
Piyasa uzmanları cari açık sorununa odaklı programın Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılmayı bekleyen kredi notu açısından oldukça önemli bir artı sağladığı görüşünde.
Olası bir not artırımının da piyasa cephesinde ekstra bir motivasyon sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor.
KRİZLE BOĞUŞAN DÜNYADA TÜRKİYE'Yİ POZİTİF AYRIŞTIRIR MI?
Piyasalar açısından pozitif olarak nitelendirilen ikinci önemli nokta ise başlıbaşına OVP'nin açıklanmış olması. Açıklanan programla Türkiye'nin kriz ortamında bir adım öne çıktığına ve bir belirsizliğin ortadan kalktığına dikkat çeken uzmanlar OVP'nin gerçekçiliğini ise şu aşamada ikinci planda olduğuna inanıyor.
Fakat elbette herkes aynı görüşte değil. Özellikle OVP'de yer alan 2012 yılı için yüzde 4 olarak öngörülmüş büyüme beklentisi piyasa cephesinde eleştirilen bir hedef olarak dikkat çekiyor. Uluslararası Yatırım Bankası, JP Morgan'da kendilerinin 2012 için yüzde 2.7 tahmin ettikleri büyüme projeksiyonunun OVP'de yüzde 4 olmasını "aşırı iyimser" olarak nitelendiriyor.
İşte Orta Vadeli Program!
İşte artıları ve eksileriyle OVP'nin piyasa cephesinde bulduğu yankılar...
ALPER ÖZTÜRK: MEVCUT KRİZ ORTAMINDA EKSTRA AVANTAJ
Ata Yatırım, Türev araçlar ve Uluslararası Piyasalar Müdürü Alper Tolga Öztürk, piyasalarda kısa vadede bir miktar daha yukarı hareketin süreceğini düşündüğünü, orta ve uzun vadede hâlâ risklerin mevcut olması nedeniyle çok iyimser olmadığını belirtti. Bunun sebebini Avrupa'daki sorunlara bağlayan Öztürk, borsalar tarafından 3 Kasım'daki G-20 toplantısına kadar politikacılara "açık çek" verilmiş gibi bir görüntü olduğunu belirtti.
25-30 GÜN BEKLENMELİ
Öztürk, "3 Kasım'a kadar ki gelişmeler izlenecek, eğer en ufak bir olumsuzluk olursa piyasalar aşağı dönecektir. Dolayısıyla ben orta ve uzun vadede en azından bir 25-30 gün beklenmesini öneriyorum" dedi. Bunun için volatilite seviyelerinin düşmesi yani piyasadaki oynaklığın azalması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Şu anki beklentiler çok önemli bir oynaklık olacağı yönünde, önümüzdeki bir aylık süre içinde be şekilde bir volatilite bekliyorum" dedi.
EN ÜST ÇITA
Orta Vadeli Program'la (OVP) ilgili olarak Öztürk, OVP rakamlarının en iyimser şekilde biçimlendiğini, gelişmelerin iyimser beklentiler yönünde ilerlemesi halinde OVP'deki rakamlara ulaşılabileceğinden bahsetti. Öztürk, OVP rakamlarına ulaşılabilmesi durumunu "bizim için en üst çıta gibi" şeklinde yorumlarken 2012 için piyasaların OVP'yi büyük bir ihtimalle bu şekilde algılayacağını bildirdi. Öztürk, performans olarak bunun yakalanabilmesi durumunda çok ciddi avantaj sağlayabileceğimizi belirtirken aslında bu rakamların oluşması için yıl sonuna kadar önümüzde bir pencere açıldığını söylüyor. Öztürk, cari açık tarafında istenilen seviyeye inildiğini söyledi ve bunun kredi derecelendirme kuruluşları tarafından sürekli gündeme getirildiğini hatırlattı. Öztürk, "Bu problem de ortadan kalktığı için en azından not artışı için yıl sonuna kadar beklentinin süreceğini düşünüyorum. Yıl sonundan sonra büyüme rakamları OVP'nin de öngördüğü gibi düşeceği için, bu pencerenin kapanma ihtimali var. O sebeple öyle bir beklenti de piyasa tarafından düşünülüyordur diye tahmin ediyorum" dedi.
FİGEN ÖZAVCI: OVP'NİN AÇIKLANMASI BİLE BAŞLIBAŞINA ÖNEMLİ
Ekonomist Figen Özavcı ise genel anlamda OVP'nin yayınlanmasını olumlu karşılarken piyasaların uzun zamandır bu programı beklediğini belirtti. Bakıldığında kendini daha çok suyun akışına bırakmış bir ekonomi izlenimi verdiğimizi söyleyen Özavcı, OVP'nin bu anlamda açıklanmasını mantıklı bulduğunu da ekledi.
2 YILLIK PLANI KİMİN TUTTURMASI GARANTİ Kİ?
OVP hedeflerinin 2 yıllık hedefler olduğunu hatırlatarak dünyanın bulunduğu ortam itibariyle bu hedeflerin tutturulup tutturulamayacağı konusunda eleştirilere karşı Özavcı, "bu ortamda hangi ülke olursa olsun 2-3 yıllık hedeflerini tutturamayabilir" dedi. Özavcı, ilk olarak OVP'nin açıklanmasını açıklanması aksiyonunu, ikinci olarak ise cari açıkla ilgili ayrıntıyı olumlu olarak değerlendirdi.
'CARİ AÇIĞI İYİLEŞTİRME' TARAFINA DİKKAT!
Cari açığı iyileştirmede bir takım adımlar olduğu söyleyen Özavcı, "Zaten bizim için en riskli olan taraf bence oydu, o önemli. Sadece gördüğümüz kadarıyla bir sonraki yılın büyüme hedefleri konusunda bir takım eleştiriler aldı tahminler açısından. Genel beklentiler önümüzdeki yıl için bir miktar OVP'den daha olumsuz diyebiliriz. Onun haricinde program için benim görüşüm özellikle cari açığı iyileştirmesi kısmı açısından olumlu" şeklinde konuştu.
Bu OVP notu artırır!
Piyasaların merakla beklediği Orta Vadeli Program'ın özellikle cari açık sorununa tedbir içermesi piyasa aktörlerini umutlandırdı. Artık reytingçilerin cari açık savunması geçersiz kaldı