Başbakan Erdoğan’ın Davos çıkışı ve Mavi Marmara baskını ardından kopma noktasında gelen Türkiye-İsrail ilişkilerinde 3 yeni gelişme yaşandı:
1- Netanyahu’dan Erdoğan’a sıcak mektup
2- İsrail ordusu işbirliğine hazır
3- Ankara-Tel Aviv hattında gizli görüşmeler
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 29 Ocak 2009’daki Davos Zirvesi’nde yaptığı “One Minute” çıkışıyla gerilen ve geçen yıl İsrail ordusunun Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı baskınla kopma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkilerinde hareketlenme var. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Erdoğan’a gönderdiği seçim tebriği mektubunda, iki ülke ilişkilerini yeniden canlandırmak istediğini belirtti. Başbakanlığa ulaşan mektupta Netanyahu şöyle yazdı: “Tebrikler, ülkelerimiz arasındaki tüm konularda yeni Türk hükümeti ile çalışmaktan mutlu olacağız. Nesillerden beri devam eden dostluk ruhunun yeniden canlanması ve işbirliğinin yeniden kurulması umuduyla.”
SINIRSIZ İŞBİRLİĞİ
İsrail ordusunun Gazze’ye ve Batı Şeria’ya yardımdan sorumlu biriminin (COGAT) başındaki Tümgeneral Eytan Dangot, Ankara’nın Gazze’ye resmi yollardan yardım göndermek istemesi halinde, diğer ülkelerle olduğundan daha çok işbirliği yapacaklarını söyledi. Mavi Marmara baskınından önce iki ülke ilişkilerinin mükemmel şekilde seyrettiğini vurgulayan Dangot, “Arkadaşlar arasında her zaman anlaşmazlıklar olabilir. Hâlâ konuşuyoruz ancak eskisi gibi değil. Ama umarız bu bir gün değişecek” dedi. Mavi Marmara’nın katılmadığı yeni Gazze filosunun Aşdot ya da El Ariş limanlarına getirilmesi gerektiğini kaydeden Dangot, “Şartlara uyarlarsa, yardımların Gazze’ye ulaşacağı konusunda söz veririz” ifadesini kullandı.
Gizli görüşmeler yürütülüyor
İsrail gazetesi Haaretz, İsrail ve Türk yetkililerin, iki ülke arasındaki diplomatik krizleri çözmek için gizli toplantılar düzenlediklerini öne sürdü. ABD’nin desteğiyle gerçekleşen görüşmelerin, Netanyahu adına katılan bir İsrailli yetkili ile, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında yapıldığı kaydedildi. Gazete, krizin sona erdirilmesi için daha önce de görüşen Birleşmiş Milletler Soruşturma Kurulu’ndaki İsrail temsilcisi Yosef Ciechanover ve Türk temsilcisi Özdem Sanberk’in de yeni görüşmeler yürüttüğünü belirtti.
‘15 saniye sonra roket geliyor’
İsrail’de hemen hemen herkesin cebinde ve her binanın duvarında “Beeper” denilen bir cihaz bulunuyor. Gazze’den bir roket atıldığında, cihaza bir mesaj düşüyor ve roketten kaçmak için bulunduğunuz yere göre kaç saniyeniz olduğunu gösteriyor. Cihaz, roketin düşmesinden 5 ila 15 saniye önce kullanıcılarını uyarıyor.
GAZETE HABERTÜRK / BAHAR BAKIR