Dünya:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
İsrail ve Türkiye temsilcileri uzlaşma zemini için görüştü

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik İşler Bakanı Moşe Ya’alon’un yarın yayınlanması beklenen BM’nin Mavi Marmara raporu öncesinde tarafların üzerinde uzlaşacağı bir zemin için New York’ta görüştüğü ortaya çıktı. İsrail’in Ynet haber sitesi, dünkü haberinde BM raporu yayınlanmadan önce Türkiye ve İsrail’in anlaşma arayışında olduğunu bildirdi. Ynet, İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik İşler Bakanı Moşe Ya’alon’un, Türk ve Amerikalı yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere New York’a gittiğini bildirdi.

ÖZÜRE KARŞI İHH İDDİASI

İsrailli yetkililerin, “Taraflar arasında bir anlaşmaya varılması halinde Ankara, İsrail’in özür dilemesi talebinden feragat edecek. İsrail de BM raporunda yer aldığı belirtilen ve özellikle, Ankara’nın İHH ile bağlarına değinen ve filo olayına müdahil olduğunu öne süren kısımlarının çıkartılması yoluyla raporun işlevsiz kılınmasına yardımcı olacak’’ görüşünü aktardığı kaydedildi.

ÖLENLER İÇİN VAKIF

Bu kapsamda tarafların, “Bir Türk vakfı kurarak, İsrail’in gemide ölen Türkler için bu vakfa para aktarması imkânı üzerinde de durdukları’’ öne sürüldü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, New York’ta bir araya gelen Sinirlioğlu ve Ya’alon, Mavi Marmara baskını hakkında her iki tarafın da kabul edeceği bir açıklama üzerinde çalışıyor. BM’nin yarın yayınlayacağı rapor öncesinde ilişkileri düzeltme çabasında olduğu belirtiliyor.

‘Baskı yapmıyoruz’

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD Bağımsızlık Günü için büyükelçilik rezidansında bir resepsiyon verdi. Ricciardone, ABD’nin, Mavi Marmara raporuna ilişkin olarak İsrail ve Türk tarafına baskı yaptığına dair haberlerle ilgili “Baskı kullanmıyoruz, her iki dostumuzu destekliyoruz. Sadece farklılıkları gidermek için değil, bölgenin istikrar ve güvenliği için de yeniden birlikte çalışacaklarına inanıyoruz” diye konuştu. Törende konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin soğuk savaş döneminden beri olumlu olduğunu belirterek ilişkilerinin kapsadığı alanın artık daha geniş olduğunu söyledi.

‘9 ölümüzün kanını yerde bırakmayız’

BM Soruşturma Paneli’nde Türkiye’yi temsil eden emekli büyükelçi Özdem Sanberk, “Raporda ilişkilerin düzelmesi için özür ve tazminat ödenmesinin dışında Türkiye hiçbir öneriyi kabul etmez. Bunu bilmek gerek” dedi. Sanberk, HABERTÜRK’e yaptığı değerlendirmede, raporun bağlayıcılığı olmadığının altını çizerek, “Türkiye-İsrail ilişkilerini eski haline getirecek bir ortam yaratmazsa, rapor işlevini yerine getirmemiş olur” dedi. Emekli büyükelçi, özür ve tazminat konusunda adım atılmazsa Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmeyeceğini vurgularken şunları söyledi:
“Uluslararası hukuku yeniden yazmaya ne imkân ne de gerek var. 9 ölümüz var. Onların kanını yer de bırakmayız. Raporda, İsrail’in operasyonunun insan hayatına mal olduğunu tescil edilmesi lazım. Türk-İsra ililişkilerinin geleceği için karamsar değilim. Rapordan sonra ilişkilerde ilerleme kaydedileceğini düşünüyorum.”

 Gazze filosuna Yunan baskını

Tahrir kuşatması sürüyor

Gazze’ye giden filoda yer alan ve limandan izinsiz çıkan Kanada gemisi “Tahrir”in Yunan SAT komandolarınca limana çekilmesinden sonra, 36 aktivistin gemiyi terk etmesine izin verilmiyor. Geminin çekildiği limanda toplanan çok sayıda Yunanlı da gemidekilere oturma eylemiyle destek verdi ve sık sık “Özgür Gazze” ve “Özgür Yunanistan” sloganları attı. Rıhtıma yakın evlerde oturan Yunanlılar da evlerinin pencerelerinden zafer işareti yaparak aktivistlere destek oldu. SAT komandoları limanda oturma eylemi yapan Yunanlıları liman dışına çıkardı. Gazze’ye giden filoda yer alan ve limandan izinsiz çıktığı için SAT komandolarının müdahalesi sonrasında limana çekilen Kanada gemisi “Tahrir”deki gazetecilerin dün gemiden ayrılmalarına izin verildi. Gemiye gelen görevliler, gazetecilere “basın kartı ve pasaport fotokopilerini’’ Sahil Güvenlik Komutanlığı ve liman yetkilerine teslim ettikten sonra ayrılabilecekleri bilgisini verdi. Bu gelişme sonrasında gemide bulunan 11 gazeteciden Peter Wolter (Junge Welt-Almanya), Daria Aslamova (Komsomolskaya Pravda-Rusya) ve Kenan Gürbüz (Anadolu Ajansı-Türkiye) gemiden ayrıldı. Gemide bulunan 36 aktivistin ifadelerinin alınmasına başlandı.

GAZETE HABERTÜRK

GAZETE HABERTÜRK

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Avrupa da İnsan Hakları İhlalleri Hızla Artıyor..
Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit etti....

Haberi Oku