Haaretz konuyla ilgili haberinde, Sekizler olarak adlandırılan güvenlik kabinesinin dün sabaha karşı biten toplantısında, kabineden Gazze'de bir askeri operasyonun onaylanmasının istenmediğini, aksine gerilimin tırmanmasının önlenmesi ve bunun yolları üzerine yoğunlaşıldığını bildirdi.
Habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak, toplantıda İsrail'in neden itidalli davranması gerektiği konusunda çeşitli argümanlar sundular.
Buna göre, Netanyahu ve Barak, ülkenin uluslararası izolasyonu, Mısır ile siyasi krizin daha da kötüleşebileceği korkusu ve İsrail'in güneydeki bazı kentlerine yerleştirilen Demir Kubbe füze savunma sisteminin, bölgeden atılan füzeler karşısında ancak kısmen etkili olduğu görüşlerini dile getirdi. Bütün bu koşullar altında Netanyahu, ''Hamas yönetimindeki Gazze'ye topyekun bir savaş açılmasının mantıklı olmayacağını'' söyledi.
Sekizler kabinesi toplantısı öncesinde, bazı bakanların Gazze'den gelen roketlere karşı sert karşılık verilmesi çağrısında bulundukları hatırlatılan haberde, Netanyahu'nun, daha da ileri gidebilecek bir askeri hareketten imtina edilmesi kararını kabinenin tümünün onayıyla alarak, hükümet içinde eleştirileri önlemeyi ümit ettiği vurgulandı.
''İSRAİL, GAZZE'YE GENİŞ ÇAPLI OPERASYON İÇİN ULUSLARARASI HAKLILIĞI SAHİP DEĞİL''
Haaretz, Netanyahu ve Barak'ın kabinedeki açıklamalarının, ''İsrail'in Gazze'de geniş çaplı bir operasyon için gereken uluslararası haklılığa sahip olmadığını açıkça ortaya koyduğunu'' da ifade etti.
Haaretz'e göre, Mısır ile yaşanan siyasi kriz de İsrail'in serbestçe hareket etmesini engelledi.
Netanyahu'nun danışmanlarından biri gazeteye, ''Başbakan (Binyamin Netanyahu), Gazze'de şimdi bir savaşın içine koşulmasının yanlış olacağını düşünüyor. Eğer Gazze'den atış devam ederse, buna cevap vermeye hazırlanıyoruz ama İsrail, olmak istemediği yerlere doğru sürüklenmeyecektir'' ifadesini kullandı.
Netanyahu'nun danışmanlarından biri, ''kaynayan bir kazan'' olarak tanımladığı Ortadoğu bölgesinde çok hassas bir durumun bulunduğunu, Eylül ayında Filistinlilerin BM'de üye olarak tanınma başvurusunun olacağını hatırlattı ve Filistinliler BM'den tanınma umudunu taşırken, ''Biz de yolumuzda dikkatle ilerlemeliyiz'' diye konuştu.
Toplantıda askeri çekinceler de dile getirildi ve İsrail Savunma Kuvvetlerinin roket saldırılarına karşı ülkenin güneyinde yeterli Demir Kubbe bataryasına sahip olmadığı ifade edildi.
Danışmanların verdiği bilgiye göre, İsrailli Savunma yetkilileri de toplantıda ayrıca Hamas'ın roket saldırılarında yer almadığını ve ''bütün bu roketlerin Halk Direniş Komiteleri ve İslami Cihad gibi daha küçük gruplardan geldiğini'' dile getirdiler.
Haberde, geçen perşembe günkü sınır olayında ve Gazze'den gelen roketlere karşı Hamas'ı suçlamaktan kaçındığı belirtilen Netanyahu'nun ise, ateşkes için Hamas ile müzakere etmediklerini söyleyip, bunun Hamas'ın tek taraflı kararı olduğunu belirttiği de ifade edildi.
Netanyahu, güneyde sükunetin devam ettiği sürece, İsrail'in de güney sınırındaki durumu tırmandırmayacağını kaydetti.
AA