Tek adaylı olmasına rağmen birçok Yemenlinin 33 yıllık Ali Abdullah Salih dönemini bitireceği anlamına gelmesinden dolayı ''referandum'2 olarak gördükleri 21 Şubat seçimleri amacına ulaştı.
Yabancı ülke gözlemcileri ve uluslararası sivil toplum kuruluşları boykotun Aden ve Saada bölgelerinde katılımı yüzde 50 etkilediğine işaret ederken, seçim bölgelerine düzenlenen silahlı ve bombalı eylemlerin halkı korkutarak amacına ulaştığını ifade ediyor.
''Hirak'' olarak da adlandırılan ayrılıkçı ''Güney hareketinin'' Aden ve çevresinde çok küçük bir kesimden oluştuğu söylenirken, silahlı eylemlerin seçimleri katılmak isteyen bölge halkını korkutmada etkili olduğu aktarıldı.
BOYA İKİLEMİ
Öte yandan seçimlerde oy kullanan seçmenlerin parmağına sürülen boyanın, katılım konusunda bir ikilem oluşturduğu yönünde iddiaları gündeme getirdi.
Oy kullanmak isteyen seçmenlerin parmağa sürülen boyadan dolayı açığa çıkmaktan korktukları ve ayrılıkçı gruplar tarafından şiddete maruz kalmamak için oy vermekten vazgeçmelerinin yanı sıra, oy vermek istemeyen kesimlerin de parmaklarında boya olmamasından dolayı devletten maaş alamayacakları korkusu ile ikileme düştükleri ifade ediliyor.
ABD'DEN KUTLAMA
Bu arada ABD yönetimi, Yemen'de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinin ''Cesaret verici'' olduğunu belirterek, seçimleri başarılı şekilde düzenlemeleri ve ülkelerindeki demokratik değişim sürecinde yeni adımı atmalarından dolayı Yemen halkını kutladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, ''Seçimlerin düzenlenmesini cesaret verici buluyoruz. Yemen halkını bu süreci gerçek anlamda başlatmalarından dolayı kutluyoruz. Bundan sonra atacakları adımlarda da onlarla birlikteyiz'' dedi.
Seçimlere katılımın özellikle de kadınlar ve gençler arasında çok yüksek olduğunu ve bu durumun Yemen halkının coşkusunu ve bu değişim sürecini sahiplenmesini gösterdiğini ifade eden Nuland, bununla birlikte, seçimlerin Körfez İşbirliği Konseyi'nin gündeme getirdi uzun ve karmaşık değişim senaryosunun sadece ilk adımı olduğunu ve dolayısıyla sürecin tamamlanması için daha atılması gereken adımlar bulunduğunu belirtti.
Nuland, seçimlerde sadece tek bir adayın bulunmasının tabii ki ''Gerçek demokrasi'' olmadığını, ancak bunun yine de bir ''İlk adım'' olduğunu kaydederek, ''Yemenliler yeni bir anayasaya kavuştuğunda, çok sayıda partiden çok sayıda adayın katıldığı adil seçimler düzenleyebileceklerini umuyoruz'' diye konuştu.
AA