Devlet Başkanının basın sekreteri Ahmed Es Sufi'nin ''Salih'in 48 saat içinde ulusa sesleneceği'' yolunda dün yaptığı açıklama, muhalif kanatta ''hükümetin devrine yönelik geri adım'' beklentisi oluştururken, ilk aşamada meclisin feshedilmesi ve bir geçici konseyin kurularak seçim sürecinin başlatılması görüşü ağırlık kazanıyor.
Sana'da Haziran ayı başında Başkanlık Sarayına yapılan bombalı saldırı sonucu yaralanması üzerine Suudi Arabistan'a tedaviye giden Salih, arkasında büyük bir siyasi ve ekonomik belirsizlik bırakmış, hükümetin devri süreci bir türlü başlatılamamıştı.
''YEMEN'DE BİRÇOK POTANSİYEL LİDER VAR''
Bu arada, Yemen Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, Yemen'de siyasi krizin aşılmasına yönelik çabalarla ilgili olarak Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI) Ortadoğu sorumlusu Les Campbell'in görüşlerine yer verildi.
Campbell, Yemen'deki otorite boşluğunun Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in geri adım atması durumunda birçok potansiyel siyasi liderle doldurulabileceği görüşünü dile getirdi.
Salih'in yetki devri konusunda yersiz bir direniş gösterdiğini savunan Campbell, NDI'nın ABD'nin Sana Büyükelçiliği ile fikir alışverişi yaptığını, ABD Büyükelçisi Gerald Michael Feierstein'in Devlet Başkanlığına vekalet eden Abdu Rabbu Mansur Hadi ile yakın temasta olmasının yanı sıra ''gençlik hareketleri''nin de isteklerini dinlediklerini söyledi.
Campbell, Yemen'in diğer Arap ülkelerine göre daha şanslı bir konumda olduğuna inandığını ve bu sebeple geçiş sürecinin ''Arap Baharı'' yaşayan diğer ülkelere göre daha hızlı olabileceğini belirterek, ''Yemen 1993'ten beri süren bir demokrasi geleneğine sahip. Salih her ne kadar askeri bir kişiliğe sahip olsa da, mecliste iktidar partisinin yanı sıra muhalif partiler de temsil ediliyor. Bu da Yemen için çok sesli ve demokratik bir tartışma ortamı sağlıyor. Bence Yemen Salih'in şans vermesi durumunda bu siyasi krizi çok çabuk atlatacaktır'' dedi.
AA