Türkiye, bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan Cumhuriyeti'ni tanıdı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kapsamlı Barış Anlaşması çerçevesinde 9-15 Ocak 2011 tarihlerinde barışçı ve demokratik bir ortamda gerçekleştirilen Güney Sudan referandumu neticesinde, ayrılıktan yana çıkan sonuç bağlamında Güney Sudan'ın bugün bağımsızlığını ilan ettiği hatırlatıldı. "Kapsamlı Barış Anlaşması'nı başından beri destekleyen Türkiye, söz konusu referandumun meşru sonucundan hareketle ve uluslararası toplumla uyumlu bir şekilde Güney Sudan Cumhuriyeti'ni, bağımsızlığının ilan tarihi olan 9 Temmuz 2011 günü tanımıştır" denilen açıklamada, bu bağlamda, bugün Cuba'da gerçekleştirilen törene Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir heyetin katıldığı belirtildi. Bakan Yılmaz'ın Güney Sudan makamlarına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Güney Sudan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, Türkiye Cumhuriyeti'nin Güney Sudan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdığına ilişkin mektubunu tevdi ettiği kaydedildi. Bakanlık açıklamasında yeni Güney Sudan Cumhuriyeti'nin, başta Sudan Cumhuriyeti olmak üzere ABD, AB ülkeleri, Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Afrika Birliği üyesi ülkeler tarafından kuruluş tarihinden itibaren tanındığı anımsatılarak, "Türkiye, barış ve refah dolu bir gelecek dilediği Güney Sudan Cumhuriyeti ve Güney Sudan halkı ile dostluk ve kardeşlik ilişkileri çerçevesinde yakın bir işbirliği geliştirmek yönünde gerekli çabayı gösterecektir" denildi.
SUDAN RESMEN İKİYE BÖLÜNDÜ
Güney Sudan Meclis Başkanı James Wani İgga, ülkenin bağımsızlığını resmen ilan etti. Resmi ilan açıklamasını okuyan İgga, "Biz halkın demokratik yollarla seçilen temsilcileri olarak, burada Güney Sudan'ın bağımsız ve egemen bir devlet olduğunu ilan ediyoruz" dedi. Yaklaşık bir haftadır Başkent Juba'da bağımsızlık günü için kutlamalar düzenleniyor. Özellikle, dün gece sabaha kadar Juba halkı ayaktaydı. Binlerce Güney Sudanlı sokaklarda plastik kutulardan bozma davullar eşliğinde danslar ederek ve havai fişekler fırlatarak kutlamalar yaptı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte dünyanın dört bir yanından gelen gazeteciler, Güney Sudan Enformasyon Bakanlığı önünde köpeklerin de kullanıldığı çanta aramalarından sonra, bakanlığın belirlediği otobüslere törenlerin yapıldığı Gümrük Meydanı'na getirildi. Özellikle şehrin giriş ve çıkışlarında geniş güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Eski liderleri John Garang ve yeni başkanları Salva Kiir'in resimlerini taşıyan gruplar, Güney Sudan marşını söyleyerek törenin yapılacağı alana doğru ilerlemeye başladı. Tören alanında kutlamalara erkenden başlayan çok sayıda Güney Sudanlının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Ülkenin yeni bayrağı deneme amaçlı göndere çekilirken, alandakiler sevinç gösterisinde bulundu. Güney Sudan, 2005 yılında yapılan ve Sudan'da onlarca yıldan beri süren savaşı sona erdiren barış anlaşması uyarınca, Ocak 2011'de yapılan referandum ile kuzeyden ayrılma kararı almıştı. Kuzey Sudan Devlet Başkanlığı İşlerinden sorumlu Bekri Hasan dün devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Güney Sudan'ı bağımsızlığını ilan edeceği 9 Temmuz tarihinden itibaren resmen tanıyacaklarını duyurmuştu.
KALKINMA BAKANI YILMAZ GÜNEY SUDAN'DA
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Güney Sudan'ın bağımsızlığını ilan etme törenlerine katılmak üzere geldiği Juba'da ''Güney Sudan'ı tanıdığımıza ilişkin Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir mektubu da ilgili makamlara iletmiş bulunuyorum'' dedi. Bakan Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsilen Güney Sudan'ın bağımsızlığını ilan etmesi dolayısıyla düzenlenen törenlere katılmak üzere başkent Juba'ya geldi. Yılmaz, Güney Sudan'ın dünyanın en yeni ülkelerinden biri olduğunu söyledi. ''Güney Sudan'ı tanıdığımıza ilişkin Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir mektubu da ilgili makamlara iletmiş bulunuyorum'' diyen Yılmaz, şöyle devam etti: ''Bütün Sudan ile geçmişte çok iyi ilişkilerimiz oldu. Şimdi de gerek Kuzey gerek Güney Sudan ile iyi ilişkiler geliştirmeye devam edeceğiz. Ülkemizin bir Afrika açılımı var biliyorsunuz. Afrika'da gerçekten büyük potansiyeller var. Ama çatışmalar nedeniyle, çeşitli sıkıntılar nedeniyle bu potansiyel yeterince kullanılamıyordu. Şimdi inanıyorum ki Güney Sudan, petrol, madenler, tarımsal potansiyeliyle önümüzdeki dönemde önemli fırsatlar doğuracak. Biz de gerek siyasi gerek ekonomik düzeyde bu bölgeyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Güney Sudan'ı yeniden tebrik ediyorum.'' Güney Sudan'ın, Türk yatırımcılar için bir fırsat olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: ''Bugünkü dünyada, bütün dünyaya iş adamlarıyla yayılmadıkça gelişmiş bir ülke haline gelemiyorsunuz. Bütün dünyanın potansiyeline bakmak ve mümkün olduğunca ilişkilerinizi çeşitlendirmek zorundasınız. Yeni girdi tedarik stratejisi hazırladık. Türkiye büyüdükçe aslında hammaddeye, çeşitli girdilere ihtiyacı artıyor. Özellikle bu bakımdan da Afrika büyük fırsatlar sunuyor. Her bakımdan iş adamlarımızın burada olması lazım. Zaten Afrika'da önemli ilerlemeler sağlıyoruz. Buradaki siyasi istikrarın biraz daha sağlanmasıyla birlikte Güney Sudan'a da çok sayıda Türk iş adamının geleceğine inanıyorum.''
MISIR, GÜNEY SUDAN'I TANIDI
Mısır Dışişleri Bakanı Muhamed El Ureybi, bağımsızlık töreni için gittiği Cuba'da yaptığı açıklamada, Kuzey'den ayrılan Güney Sudan'ı tanıdıklarını söyledi. Güney Sudan'ı ilk olarak Kuzey Sudan tanımıştı. Bu arada Mısır televizyonunun haberine göre, merkezi Kahire'de bulunan Arap Birliği Güney Sudan'ın birliğe katılma hakkı olduğunu belirtti. ABD de Güney Sudan'ı tanıdı.