Libya'da Muammer Kaddafi'nin 40 yılı aşkın yönetimine karşı şubat ayında başlayan halk ayaklanması NATO'nun desteğiyle sonuca ulaşmak üzere. Ulusal Geçiş Konseyi'ne (UGK) bağlı güçler, Beni Velid, Sirte ve Sebha'da Kaddafi'ye bağlı askerlerle savaşmaya devam ediyor.
UGK yetkililerinin verdiği rakamlara göre 25 bin kişi hayatını kaybetti, 50 bin kişi ise yaralandı. Sirte ve Beni Velid'de süren çatışmalarda bu sayının çok daha artmasından korkuluyor.
Silahlı mücadelenin tamamlanmasının ardından Libya'yı çok daha zorlu bir süreç bekliyor. Ortak düşman Kaddafi'ye karşı birleşen muhalifler, iktidarın paylaşılmasında aynı birlikteliği gösteremiyor. İdeolojik farklılıklar ve kabileler arası rekabet bu ayrılığı büyüten hususlar.
Anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle geçici hükümetin kuruluşu iki kez ertelendi. Hükümetin ne zaman kurulacağına ilişkin halen kesin bir tarih verilmiyor.
Ulusal Geçiş Konseyi
UGK'nın Başkanı Mustafa Abdülcelil, neredeyse tüm Libya halkının üzerinde ittifak ettiği bir isim. Hukukçu olan Abdülcelil, Bingazi'nin yaklaşık 200 kilometre doğusundaki El Bayda kentinden. Kaddafi yönetiminde 4 yıl Adalet bakanlığı yapan Abdülcelil, ayaklanmanın başında isyancıları yatıştırma göreviyle gönderildiği Bingazi'de ayaklanmanın başına geçti.
Mustafa Abdülcelil, yaptığı açıklamalarda, 8 ay içinde görevi bırakacağını ve diğer Kaddafi dönemi yöneticileriyle birlikte yargılanacağını belirtiyor. Abdülcelil'in samimiyetine inanan halk, onun geçiş döneminin ardından kurulacak yönetimde de görev almasını istiyor.
Ulusal Geçiş Konseyi bir yandan Kaddafi'ye bağlı güçlerle savaşı koordine ederken diğer yandan da yeni Libya'nın temellerinin atılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda Libya'nın yeni anayasası için de hazırlıklar devam ediyor. Avukatlık yapan Salva Fevzi El-Degali başkanlığında hakimler ve akademisyenler tarafından oluşturulan komisyon yeni anayasayı hazırlıyor.
Anayasada, Libya'nın, ''başkenti Trablus, dini İslam, resmi dili Arapça olan ve İslami kurallara göre yönetilen demokratik ve bağımsız bir ülke'' olarak tanımlanacağı belirtiliyor.
Halk yıllık 15 bin dinar maaş istiyor
Bingazi'de konuştuğumuz pek çok kişinin aklında Libya'nın dünya genelinde dondurulan yaklaşık 170 milyar dolar tutarındaki parası var. Birçok Libyalı bu paranın serbest bırakılmasıyla hem kentlerin alt ve üst yapısının kurulmasını hem de kendilerine maaş bağlanmasını bekliyor. Maaş bağlanması için tek kriter Libya vatandaşı olmak. Beklenti ise kişi başına yıllık 15 bin Libya dinarı.
AA