Dünya:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Lübnan'ı karıştıracak karar

El Arabiya, Lahey’deki Özel Lübnan Mahkemesi temsilcilerinin, iddianameyi sunmak için Beyrut’a geldiğini ve belgelerin Lübnan Başsavcısı Said Mirza’ya sunulduğunu duyurdu.
 
Refik Hariri’nin oğlu ve Lübnan eski Başbakanı Saad Hariri’nin liderliğindeki Batı destekli 14 Mart Koalisyonu’nun önde gelen isimlerinden Faris Suid, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Lübnan Özel Mahkemesi’nden bir grup hukukçunun Başsavcı Said Mirza’ya davanın iddianamesini teslim ettiğine dair bilgiler elimize ulaştı” dedi.

Suid açıklamasında "altı yıldır bugünü beklediklerini" belirterek, "Umuyoruz adalet yerini bulur ve Lübnan daha istikrarlı bir geleceğe kavuşur" dedi.

Mahkeme yetkililerinden henüz bir açıklama gelmedi.

HİZBULLAH'TAN ÜST DÜZEY İSİMLER

El Cezire ve El Arabiya televizyonlarının bildirdiğine göre, suçlananlar arasında Hizbullah’ın üst düzey yöneticileri de bulunuyor.

Bu kişilerden biri, 2008 yılında Şam’da suikasta uğrayan Hizbullah komutanı İmad Mugniyeh’in kayınbiraderi olan Mustafa Bedreddin olduğu ifade edildi.

Lübnan’ın İngilizce yayın yapan Daily Star gazetesi diğer isimlerin Salim el Ayyaş, Hasan Ayneysseh ve Esad Sabra olduğunu bildirdi.
 
SURİYE'NİN PARMAĞI VAR MI?

Refik Hariri, 14 Şubat 2005’te içinde bulunduğu konvoya düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülmüştü. Hariri, 1992-1998 ve 2000-2004 yılları arasında Lübnan’da başbakanlık yapmıştı. Hariri ile 22 kişinin ölümüne neden olan saldırının sorumlularını bulmak için başlatılan BM destekli soruşturma, 2009’da başlamıştı.

Birçok kişi Hariri suikastında Suriye’nin parmağı olduğunu öne sürüyor. Ancak Şam hükümeti daha önce defalarca bu iddiaları kesin bir dille reddetti.

OCAK'TA HÜKÜMETİ DEVİRDİ

Mahkemenin ulaştığı iddia edilen ilk sonuçlar, basın-yayın organlarında gündeme geldiğinde, Lübnan’da yoğun tartışmaları da beraberinde getirmişti.
 
İran ve Suriye’nin desteğini arkasına alan Hizbullah, Saad Hariri’nin soruşturmaya verdiği desteği çekmesi için baskı yapmış, Hariri bu talebe uymayınca Ocak ayında hükümet çökmüştü.
 
Mahkemenin, kesin kararında suikasttan Hizbullah üyelerini sorumlu tutması durumunda ülkede mezhep çatışmalarının başlamasından endişe ediliyor.
 
BAŞBAKAN MİKATİ DESTEK VERMEYECEK

Hizbullah’ın güvenoyuyla Hariri’nin yerine gelen Necib Mikati bugün ilerleyen saatlerde Lübnan hükümetinin soruşturmayla ilgili tavrını netleştiren bir açıklama yapacak.
 
Uluslararası gözlemciler Mikati’nin Hizbullah ve müttefiklerinin ağırlığı altındaki hükümetinin iç barışı tehdit etmedikçe uluslararası çözümlere bağlı olduğunu ifade etmesini bekliyor. Bu ifadeler özetle Mikati kabinesinin mahkemeyle işbirliği yapmayacağı anlamına geliyor.
 
14 Mart Koalisyonu’nun açıklamasında ise Mikati hükümeti uluslararası anlaşmalardan doğan sorumluluklarından, özellikle de Lübnan Özel Mahkemesi kararlarından kaçmaması için uyarıldı.
 
İÇİŞLERİ BAKANI: BÜYÜTECEK BİR ŞEY YOK

İçişleri Bakanı Mervan Charbel ise tutuklama emrinin kesin bir karar olmadığını, dolayısıyla büyütülmemesi gerektiğini söyledi.
 
Kamuoyunu “güvenlik durumunun iyi olduğu” konusunda temin eden Charbel, “Büyütecek ne var, bu sadece bir iddianame. Neden bu kadar gürültü yapılıyor ki?” dedi.
 
30 GÜN İÇİNDE ÇÖZÜLMELİ

Hukukçular Lübnan’ın 30 gün içinde tutuklama emirlerini uygulamak zorunda olduğunu belirtti.
 
Eğer bu süre içinde zanlılar tutuklanamazsa, mahkeme bu kez kararını kamuyla paylaşacak ve zanlıları mahkemeye çağıracak.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Avrupa da İnsan Hakları İhlalleri Hızla Artıyor..
Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit etti....

Haberi Oku