Görüşme sonrası basına açıklamada bulunan Lavrov, Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramaları konusunda taraflara itidal çağrısı yaptı ve 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu'nun baz alınması gerektiğini söyledi.
Durumun daha da kötüye gitmesine neden olacak adımlardan tarafların kaçınmasını isteyen Lavrov, "Herkesi hukuk çerçevesinde kalmaya teşvik ediyoruz. Bu da 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu" dedi. Lavrov'un açıklamalarını Hristofyas kendileri için kalkan niteliğinde olduğunu iddia etti.
Rusya hükümetinin, Kıbrıs Rum Kesimi'nin petrol ve doğal gaz araştırmalarında bulunması hakkındaki destekleyici açıklamasına işaret eden Hristofyas, Rusya'nın tutumunun, BM'nin Deniz Hukuku Konvansiyonu temelinde olduğunu, Kıbrıs için önemli ve koruyucu bir açıklama olduğunu savundu. Hristofyas'a göre diğer ülkeler de bu şekilde soruna yaklaşacak.
Kıbrıs sorununu da görüşmede masaya yatırdıklarına değinen Rusya Dışişleri Bakanı, "Biz uluslararası prensipler çerçevesinde uzlaşma sağlanmasından yanayız. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çerçevesinde tarafların rıza göstereceği kalıcı bir çözüm bulunmasını destekliyoruz" dedi. Kıbrıs Rum Kesimi'nin Rusya-AB stratejik işbirliğinde önemli bir rol oynadığına değinen Lavrov, Kıbrıs yönetimi ile BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, ticari ve uluslararası konularda yakın ilişkileri olduğuna da hatırlattı.
Rusya son olarak Kıbrıs Rum Kesimi'nin 3,4 milyar dolarlık kredi talebine yeşil ışık yakmıştı. Beş yıl süre ile yıllık yüzde 4,5 faizle verilecek kredi konusunda Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin anlaşmaya yakın olduklarını açıklamıştı.
CİHAN