HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ
Cuma gecesi Suriye Ordusu'na bağlı güçler tarafından şiddetli bombardımana tutulan ve bir gecede 300'den fazla insanın öldüğü Humus yine bombalanıyor.
TANKLAR ŞEHRE GİRMEYE ÇALIŞIYOR
Muhalifler, sabah saatlerinde başlayan saldırıların özellikle Sünni mahalleri olan Bab Amr, El Bayda, El Halidiye ve Vadi el Arap mahallerinde yoğunlaştığını, saldırılarda havan topu, roket ve makinalı tüfeklerin kullanıldığını belirtti. El Cezire televizyonuna konuşan bir muhalif, Suriye Ordusu'na bağlı tankların, en şiddetli bombardımanın yaşandığı Bab Amr mahallesine girmeye çalıştığını söyledi.
EN AZ 150 KİŞİ ÖLDÜ
Muhaliflerden Muhammed Hasan da, uydu telefonuyla Reuters'a verdiği haberde son iki gündeki bombalamalarda en az 150 kişinin öldüğünü söyledi. Elektriklerin kesik olduğu şehirde iletişimin de neredeyse durduğunu söyleyen Hasan, sadece Bab Amr'da dün geceden beri 47 kişinin cesedini tespit ettiklerini belirtti.
MİLİSLER 20 SİVİLİ ÖLDÜRDÜ
Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemcileri Örgütü de Beşar Esad'a bağlı milis güçlerin evlere girerek insanları öldürdüklerini duyurdu. Örgütten yapılan açıklamada, silahsız 20 kişinin milisler tarafından öldürüldüğü belirtildi.
Muhalifler ayrıca, İdlib ve Dera illeri ile Şam'ın Zabadani bölgesinde de operasyonların düzenlendiğini ve bu bölgelerden de ölü haberleri geldiğini ifade etti.
ÇATIŞMALAR RAFİNERİYE SIÇRADI
Suriye'nin resmi haber ajansı SANA da Humus'ta bulunan petrol rafinerilerine saldırıldığını duyurdu. SANA ayrıca 'silahlı teröristler'in kent içindeki polis noktalarına havan saldırılarında bulunduklarını da belirtti. Ajans, dünden beri 30 güvenlik görevlisinin de öldüğünü açıkladı.
ESAD SÖZ VERMİŞTİ
Dün Beşar Esad'la görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Esad'ın şiddeti durduracağına dair garanti verdiğini söylemişti.
BM'DEN "ÖNLEM ALIN" ÇAĞRISI
Öte yandan BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Suriye halkının korunması için "etkili önlemler" alınmasını istedi.
Pillay yayımladığı bildiride, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'yle ilgili karar tasarısının kabul edilememesinin "hükümetin kendi halkını katletme isteğini" arttırdığını söyleyerek, "Suriye hükümetinin Humus'taki kasıtlı saldırılarından dolayı duyduğu üzüntüyü" dile getirdi.
Navi Pillay, 2005'de dünya liderlerinin, "bir devletin, ciddi uluslararası suçlara karşı halkını koruyamadığı zaman, uluslararası toplumun hep birlikte uygun bir zamanda kararlı bir şekilde müdahalede bulunma sorumluluğunun olduğu" konusunda anlaştığını söyledi