Dünya:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Haaretz İsrail ve Türkiye yaratıcılıklarını zorlamalı

Haaretz gazetesi, Mavi Marmara ile ilgili BM Soruşturma Komisyonu'nun raporu öncesinde "İsrail ve Türkiye'nin, yeni bir çabayla özür, tazminat ve sorumluluk konularında anlaşmaya varabilmek için yaratıcılıklarını biraz daha zorlamalarının hayati önem taşıdığını" yazdı.

Haaretz gazetesinin başyazısında, rapor taslağından aktarılan bölümlerden anlaşıldığı kadarıyla, Geoffrey Palmer başkanlığındaki komisyonun, "sadece kuru gerçeklerle" meşgul olmadığının aşikar olduğu kaydedilerek, "Komisyon, 'etkin' bir gerçeği, yani suçlu taraf kim olursa olsun onları ipe çekmeyi değil, Türkiye ve İsrail'in aralarındaki ilişkileri yeniden kurmalarına yardımcı olacak bir gerçeği ortaya koymaya çalışıyor" ifadelerine yer verildi.

Başyazıda, rapor taslağından ortaya çıkan bilgilerde, "Türkiye ve İsrail'in eşit miktarlarda suçlu ve haklı gösterildiği" öne sürülürken, "Türkiye'nin filoyu önlemek için yeterli ölçüde çaba göstermediğinin, İsrail için de aşırı güç kullandığının" vurgulandığı belirtildi.

Raporda "İsrail'in, karasularından uzakta filoyu ele geçirmesine hak verildiği, 9 Türk aktivistin öldüğü 'trajik sonuç' nedeniyle de üzüntülerini bildirmesinin tavsiye edildiği'' ifadelerinin yer aldığı iddia edilen başyazıya, şöyle devam edildi:

"İsrail'de olsun Türkiye'de olsun, kendilerini haklı çıkarmak isteyenlerin, raporda istedikleri her şeyi bulacakları anlaşılıyor. Büyük olasılıkla raporun yazılış biçimi, isteyen herkesin, tutumunu haklı ve eylemlerini meşru gösterecek biçimde yorumlamasına olanak verecek kadar esneklik taşıyacak. Bununla birlikte, raporu bir iddianame olarak gösterme yolundaki her çaba, iki ülke arasında son günlerde yeniden filizlenmeye başlayan ilişkilerin daha da bozulmasına yol açabilecektir."

"Görünen o ki, hem İsrail hem de Türkiye, yardım filosu olayının her ikisine de verdiği zararları iyice kavramış durumdalar" denilen başyazıda, İsrail'in, hava yoluyla gelmesi beklenen aktivistlere karşı tutumunu belirlerken bu olaydan aldığı derslerden yararlanmasının da iyi olacağı vurgulandı.

Yazıda, devamla şu görüşler dile getirildi:

"Aynı zamanda, bölgedeki karmaşanın ışığında iki ülkeyi bekleyen sınavlar, iki ülkenin aralarındaki işbirliğinin turizm ilişkilerinden, askeri donanım satışlarından çok daha öteye giden bir öneme sahip olduğu gerçeği ve aralarındaki ilişkiler için sağlam bir temel oluşturan tarihi bağlar, yardım filosu olayından çok daha büyük önem taşıyor.

Böyle olunca da rapor çıksın ya da çıkmasın, her iki tarafın da yeni bir çabayla özür, sorumluluk ve tazminat konularında bir anlaşmaya varabilmek için yaratıcılıklarını biraz daha zorlamaları hayati önem taşıyor. Bu, raporun filo meselesini, ilişkileri yeniden zehirlemek üzere tekrar ortaya çıkarmak yerine, sona erdirmesini sağlamanın yegane yoludur."

AA

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Avrupa da İnsan Hakları İhlalleri Hızla Artıyor..
Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit etti....

Haberi Oku