Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, yeni bir genel af yasasını onayladı. Sana haber ajansı, affın dünden önce işlenen tüm suçları kapsadığını duyurdu. Haberde konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.
Esad, 31 mayısta "Müslüman Kardeşler" de dahil birçok örgütün üyesi için af ilan etmişti.
İnsan hakları örgütlerine göre, 31 mayıstan sonra yüzlerce tutuklu serbest kaldı.
EL BAYANUNİ GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu Danışmanı Doç. Dr. Veysel Ayhan ve ORSAM Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan, Londra'da ikamet eden Suriye Müslüman Kardeşler Cemaati Şura Meclisi Üyesi ve eski Genel Sekreteri Ali Sadrettin El-Bayanuni ile 11 Haziran'da internet üzerinden görüştü. El Bayanuni'nin Suriye'deki gelişmelerle ilgili görüşleri ORSAM internet sitesinde yayımlandı.
"Hiç kimse bu devrimi kendine mal edemez" diyen El Bayanuni, "Bize destek verenler diğer vatandaşlarla birlikte toplumsal harekete katılıyor. Hiç kimse direkt olarak bir talimat almıyor. Biz halk hareketi ile içiçe olduğumuzu ve bu hareketi desteklediğimizi ilan ettik. Hiçbir ulusal üstünlük ya da güç gösterisinde bulunmayı düşünmüyoruz" diye konuştu.
El Bayanuni, "bazı reformlar yapılarak Beşar Esad ile yola devam edip edemeyecekleri" sorusu üzerine, Suriye devletinin gerçek bir demokratik rejime kavuşması için modern esaslara göre yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu, bunun da kısmi veya şeklen reformlarla gerçekleşemeyeceğini söyledi. "İhtiyaç olan şey Suriye'de yeni, uygar, demokratik, çok partili, iktidar değişiminin yaşanabildiği, hukukun üstünlüğünün yer aldığı bir yapı inşa etmektir" diyen El Bayanuni, bunun şeffaf bir ortamda yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Bazıları rejimin gerekli değişiklikleri direkt olarak yapmasını umuyordu. Şimdi biz vaatlerin hiçbir yararının olmayacağı aşamadayız. Çok acil somut icraatlara ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak adımlar tersi yönde atılmaktadır."
ESAD GİDERSE...
El Bayanuni, Beşar Esad rejiminin yıkılması durumunda ülkede öngördükleri siyasi yapıyla ilgili olarak şöyle konuştu:
"Osmanlı Devleti 20. Yüzyıl başında yıkıldığı zaman Suriyeliler genel Suriye Kongresi'ne katılacaklarını ilan ettiler. Sykes Picot Anlaşması ve Fransız işgali gerçekleşmeden Kongre'de yeni devletlerinin esaslarını inşa ettiler. Birçok taraf, Suriye'de rejimin alternatifi olmadığı iddiası ile korku yaymaya çalışmaktadır. Biz yeni bir devlete geçişin kolay olacağını söylemiyoruz. Çünkü dikta rejimi sivil toplumun üzerinde durduğu birçok temelleri yok etti. Ancak bu geçiş hiçbir zaman korkunç olmayacaktır. İslami akımın geçmişte Genel Suriye Kongresi’nde aktif bir varlığı olmuştur. Lübnanlı Şeyh Reşit Rıza bir aşamada Kongre'nin başkanlığını üstlenmiştir. Ayrıca Müslüman Kardeşler Cemaati, Suriye'nin demokratik süreçlerinde aktif olarak yer almıştır. Dr. Mustafa El Sebci Millet Meclisi Başkan Yardımcılığı'nı üstlenmiştir. Biz gerçek bir ulusal ortaklıktan başka bir şeye özenmiyoruz. Bu ortaklık içinde Cemaatimizin de aktif rolü olsun istiyoruz."
BM: CİSR EŞŞUĞUR KASABASI NEREDEYSE BOŞ
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriye'nin kuzeyindeki Cisr Eşşuğur kasabası ve çevresindeki yerlerin neredeyse boşaldığını bildirdi.
BMMYK sözcüsü Adrian Edwards, Cisr Eşşuğur ve çevresindeki köylülerin güvenlik güçleriyle protestocular arasında çıkan çatışmaların ardından bölgeyi terk ettiklerini söyledi. Edwards, kasaba, yakınlarındaki köyler ve çiftliklerin hemen hemen ıssızlaştığını, bunun da insanların büyük ölçüde yerlerini terk ettiğinin kanıtı olduğunu ifade etti.
Edwards, 7 hazirandan bu yana günde 500 ila 1000 kişinin Suriye'den Türkiye'ye geçtiğini, 10 binden fazla Suriyeli sığınmacının Türk yetkililerinin kurduğu 4 kampta barındığını açıkladı.
TÜRKİYE'YE SIĞINANLARIN SAYISI 10 BİN 718'E ULAŞTI
Olaylar nedeniyle Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Kızılay tarafından kurulan geçici çadır kentlere yerleştirilen Suriyelilerin sayısının 10 bin 718'e ulaştığı bildirildi.
Valilik Basın Bilgilendirme Merkezi'nden alınan bilgiye göre, Yayladağı ilçesinde kurulan iki çadır kentte 5 bin 215, Altınözü ilçesi ile Boynuyoğun köyündeki çadır kentte 4 bin 836 ve Reyhanlı ilçesindeki çadırlarda da 613 Suriyeli konaklıyor. Türkiye'ye sığınanların 39'unun yaralı olduğu ve bunların Hatay'daki çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü, 15 kişinin de refakatçi olarak yanlarında bulunduğu kaydedildi.
Suriyeli sığınmacıların 2 bin 632'sinin yetişkin erkek, 2 bin 649'unun yetişkin kadın, 2 bin 751'inin erkek çocuk ve 2 bin 686'sının da kız çocuk olduğu belirtildi.
SURİYE, KIZILHAÇ'IN SİVİLLERE ERİŞİMİNİ ARTIRMAYI KABUL ETTİ
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (UKK), Suriye'nin, Kızılhaç görevlilerinin çatışmaların olduğu bölgelerle sivil nüfusa erişimini artırmayı kabul ettiğini bildirdi.
UKK Başkanı Jakob Kellenberger, Şam'da üst düzey Suriyeli yetkililerle yapılan görüşmelerden sonraki açıklamasında, görüşmelerin daha ziyade insani meseleler üzerinde yoğunlaştığını söyledi.
Kellenberger, Suriyeli yetkililerin anlayışlı davrandığını ve gerek UKK gerekse Suriye Kızılayı'na çatışma bölgelerine daha geniş erişim sağlama konusunda olumlu cevap verdiğini bildirdi ve uygulamayı yakından takip edeceğini söyledi.
Suriye'nin, komitenin tutuklanan kişilerle görüşme talebi üzerinde de düşündüğü kaydedildi.
AA