Mısır’da cuma gününden bu yana muhalifler ile askerler arasında yaşanan ve 8 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı olayların, futbol yüzünden çıktığı iddia edildi.
Bazı görgü tanıklarına göre, olayların çıkmasına sebep olan gelişme, başbakanlık binası önünde oturma eylemi yapan muhaliflerin kendi aralarında futbol oynadıkları sırada topun Meclis binasının bahçesine düşmesiyle başladı.
Topu almak üzere bahçeye giren Ala Abdülhadi’nin askerler tarafından dövülerek işkence edilmesi üzerine protestocular ile askerler arasında çatışmalar çıktı. Görgü tanıkları tarafından çatışmaların çıkış sebebi olarak anlatılan bu olay Mısır Başbakanı Kemal Genzuri tarafından da doğrulandı. Gelişmelerle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Genzuri, Meclis El Şaabi çevresinde koruma görevi sağlayan askerlerin, futbol topunu almak üzere meclis bahçesine giren gence yönelik davranışlarını “kabul edilmeyecek kötü muamele” olarak nitelendirdi.
BUNLAR KARŞI DEVRİMCİ
Genzuri, askerlere karşı gösterici gençlerin tepkilerinin de sert olduğunu ifade ederek, olaylarla ilgili soruşturma açılacağını ifade etti. Mısır Başbakanı göstericilerin devrimciler olarak nitelendirilemeyeceğini belirterek “Bunlar karşı devrimci” diye konuştu.
1- TUNUS BAHARI GERİDE BIRAKTI
Arap Baharı 18 Aralık 2011’de Tunuslu seyyar satıcı Muhammed Buazizi’nin meyvesebze sattığı 250 dolar değerindeki tezgâhının elinden alınmasını protestosuyla başladı. Buazizi haksızlığa isyan ederek kendini yaktı. Buazizi’nin intiharıyla başlayan protestolar 23 yıllık Zeynelabidin Bin Ali iktidarını 3 haftada devirdi. Bin Ali Suudi Arabistan’a kaçtı. 23 Ekim’de yapılan seçimleri muhafazakâr Ennahda Partisi kazandı. İnsan hakları savunucusu Munsif Marzuki 12 Aralık’ta yemin ederek yeni Tunus Devlet Başkanı oldu.
2- LİBYA'DA KAYBEDEN KADDAFİ OLDU
Libya’da devrimle sonuçlanan isyan 15 Şubat’ta Bingazi’de başladı. İsyan 20 Ekim 2011’de Kaddafi’nin muhalifler tarafından yakalanıp öldürülmesiyle son buldu. Kaddafi’nin infaz şekli dünyanın tepkisine neden oldu. Libya şu an Ulusal Geçiş Konseyi tarafından yönetiliyor. Yeni bir rejimin tesisi ve seçimler için hazırlıklar yapılıyor. Libya’daki iç savaşta ölenlerin sayısı 10 binlerle ifade ediliyor.
3- YEMEN'DE GEÇİŞ DEVAM EDİYOR
Arap Baharı’nın kanlı geçtiği ülkelerden biri de Yemen oldu. Yemen’de 2011 başından bu yana çatışmalar devam ediyor. Son 12 ayda başkent Sana’da hemen hemen her gün kan aktı. İsyancılar Yemen’i 43 yıldır yöneten Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in istifa etmesini istiyordu. Salih bir saldırı sonucu yaralanmasına rağmen uzun süre istifa etmemekte direndi. Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerinin arabulucuğu sonuç verdi. Salih görevini devretmek için sunulan planı kabul etti. Yeni bir hükümet kuruldu. Yemen’de geçiş süreci devam ediyor.
4- SURİYE SIRADA BEKLİYOR
Arap Baharı’nın henüz meyvelerini vermediği ülkelerin başında Suriye geliyor. 15 Mart’ta duvarlara muhalif yazılar yazan çocuklara gözaltında işkence edilmesiyle başlayan çatışmalarda 5000 kişinin hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Esad rejimi kendisine yönelik her türlü eleştiriyi tehdit olarak algılayıp kanla bastırıyor. Analistler Arap Baharı’na yenik düşecek yeni Arap liderinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad olacağına inanıyor.
5- BAHREYN'DE MEZHEP ÇATIŞMASI SÜRÜYOR
Şii nüfusun Sünni yönetime karşı ayaklanmasıyla başlayan isyan şubat ayında başlamıştı. Gösterilerde bugüne kadar 35’ten fazla kişi hayatını kaybetti. Bahreyn’in başkenti Manama’da dün de çatışmalar yaşandı. Polis, başkentin batısındaki Şii köylerini birbirine bağlayan Budeya karayolunda toplanan binlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı.
GAZETE HABERTÜRK
Arap Hazanı!
Arap Baharı bugün 1. yılını doldururken Arap sokakları dün de protesto gösterileriyle çalkalanmaya devam etti. Mısır’da bir futbol topu yüzünden başlayan siyasi çatışmalarda 8 kişi öldü, 300 kişi yaralandı