HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ
Michigan State Universite'sinde profesör Mohammed Ayoob'un analizine göre Türkiye İsrail arasındaki diplomatik olaylar Ortadoğu'nun geleceğini şekillendirmede önemli sonuçlar doğuracak.
Guardian ve Mail'e yazan Ayoob Türkiye'nin son dönemde İsrail ile olan çatışmasının İsrail aleyhine ciddi sonuçlar doğuracağını söylüyor ve ABD'nin bölgesel stratejisinde de bir revizyon olduğuna dair işaretler oluştuğuna değiniyor.
Ayoob Türkiye'nin İsrail'e yönelik takındığı sert tavrın İsrail'i nasıl köşeye sıkıştırabileceğine dair bir gelecek projeksiyonu sunuyor.
Makaleden;
Gelecekte İsrail'in Gazze'ye yapılan yardımları önlemeye yönelik girişimleri askeri bir çatışmaya neden olabilir.
İSRAİL'İN ULUSLARARASI İHLALLERİ ÖN PLANA ÇIKACAK
İsrail, uluslararası hukuku, özellikle de işgal edilmiş bölgelerdeki tutumuyla, hiçe saymasından ötürü uluslararası forumlarda artan bir karşı koyuşla karşılaşıyor. Uluslararası Adalet Divanı'na bir başvuru İsrail'in, işgal edilmiş topraklardaki demografik değişimi yasaklayan ve işgal edilmiş bölge halkının refahı için ona sorumluluk yükleyen, dördüncü Cenova konvansiyonuna yönelik ihlallerini ön plana çıkaracak.
FİLİSTİN TOPRAK SORUNU YENİDEN ALEVLENECEK
Obama'nın toprak değiş tokuş formülüne vurgu yapan uluslararası hukuka aykırı olan Batı Şeria'daki yerleşimler sıcak tartışmaların bir konusu haline yeniden gelecek. Bu formüle göre, İsrail iki devletli bir çözüme varıldığında dahi ana yahudi yerleşimlerini elinde tutmaya devam edecek. Bu durum Birleşmiş Milletler'in Filistin devletini tanımasına yönelik Filistin çabaları ile birleştiğinde, bölgedeki oynaklığı arttıracak.
TÜRKİYE'NİN POZİSYONU GÜÇLENECEK, ARAP HÜKÜMETLERİ İSRAİL'E KARŞI DAHA SERT BİR TUTUM TAKINMA BASKISI İÇİNDE HİSSEDECEKLER KENDİLERİNİ
Bölgedeki demokratik ayaklanmaları takip eden Türkiye'nin duruşu, Türkiye'yi Filistin sorunu ve İsrail işgali ile ilgili ana Arap fikri ile birleştirecek ve onun Arap dünyasındaki pozisyonunu hızla güçlendirecek ve Arap hükümetleri üzerinde, Arap bölgedeki konular üzerinde daha aktif rol almaya yönelik artan bir baskı yapacak. Halihazırda zaten ülkelerdeki demokratik değişim, İsrail'e karşı daha sert bir tutum takınılması konusunda bir iç baskı yapıyor ve Mısır ve Ürdün'ün de Türkiye'nin yaptığı gibi elçilerini çekeceği konusunda konuşmalar var.
TÜRK DEMOKRASİ'NDEKİ PEKİŞME TÜRKİYE'NİN POZİSYONUNU GÜÇLENDİRDİ
Türkiye Türk demokrasisi konusunda bir konsolidasyon olmasaydı bu pozisyonu alamayacaktı. Seçilmiş hükümet sonunda herhangi bir askeri müdahale kaygısı olmadan politikalarını uygulayabiliyor. Ordunun üst düzey generalleri, İsrail'li mevkidaşları ile yakın ilişkilere sahipti, uzun süredir İsrail yanlısıydılar ve bir kaç yıl önce İsrail'e karşı sert bir tutum takınmak duşünülemezdi.
ABD ORTADOĞU POLİTİKASINDA BÜYÜK REVİZYON
Sonunda, bu olay Türkiye'nin önümüzdeki asırda Ortadoğu'yu Avrupa, Batı ve Müslüman dünyası ile birleştirdiği bir gelecek asrı işaret ediyor. Bu Amerika'nın politikasında büyük bir revizyonu çağrıştırıyor. Eğer ABD Ortadoğu'daki stratejik çıkarlarını koruyacaksa, İsrail-Filistin çatışmasında hemen ve hızlı bir çözüm şart.