Blok Amed Meclisi’nde
Türkiye Meclisi’nde dün yemin töreni yapıldı. AKP, CHP ve MHP milletvekilleri Genel Kurul’da, BDP’liler Amed’de toplandı. Bağımsız vekiller adına açıklama yapan Gültan Kışanak, Grup toplantılarını bundan sonra her hafta Amed’de yapacaklarını söyledi. Türkiye Meclis’inde tutuklu vekiller krizinin gölgesinde dün yemin töreni yapıldı. 550 sandalyeli Meclis, 39 eksikle toplandı. Oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi yönetti. AKP’li 327, MHP’li 52 vekil Meclis’e giderek yemin törenine katıldı. Töreni boykot eden Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun milletvekilleri ise Amed’de toplandı. CHP’liler törene katıldı ancak, oturumu yöneten Oktay Ekşi dışında kimse kürsüye çıkıp, yemin etmedi. Ekşi yemin ettikten sonra alfabetik sıraya göre vekilleri kürsüye çağırdı. İlk olarak Adana’dan bağımsız milletvekili seçilen Murat Bozlak’ın ismi okundu ancak Blokla birlikte töreni boykot ettiği için Amed’de bulunan Bozlak kürsüye çıkmadı. Bunun üzerine Ekşi, “Bozlak yok” diyerek, sıradaki AKP Adana Milletvetvekili Ömer Çelik’i kürsüye çağırdı. Çelik’in ardından AKP’liler ile MHP’liler sırayla and içti. Yemin edenler arasında Dicle’nin gaspedilen vekilliği bahşedilen AKP’li Oya Eronat da vardı.
Blok vekilleri Amed’de toplandı
BDP destekli bağımsız milletvekilleri ise Hatip Dicle’nin vekilliğinin YSK tarafından düşürülmesinin ardından söyledikleri gibi, yemin törenine katılmadılar ve Amed’de bir araya geldiler. Cegerxwin Kültür Merkezi’nde toplantıya tutuklu bulunan 6 vekil dışında, tam kadro katıldılar. Tutuklu vekillerle ilgili verilen ret kararları ve bundan sonra izlenecek yol ve görev dağılımlarının tartışıldığı toplantının ardından Siirt Milletvekili Gültan Kışanak açıklama yaptı.
Grup toplantıları Amed’de yapılacak
Kışanak, Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin hukuksuz bir şekilde düşürüldüğünü belirterek Grup toplantılarını bundan sonra her hafta Amed’de yapacaklarını söyledi. Kışanak, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Böyle tarihsel bir süreçte halkımızdan onay almış vekiller olarak görevimizin ve sorumluluğumuzun farkındayız. Her zaman Kürt sorununun demokratik, barışçıl bir yolla çözülmesi, demokratik bir anayasa yaparak eşit yurttaşlık temelinde demokratik bir cumhuriyet talebimizi dile getirdik. Seçimlerin arifesinde karşılaştığımız bu durumu çözüm iradesine darbe olarak görüyoruz. Dicle’nin vekilliği hukuksuz bir şekilde düşürülmesi üzerinde en çok düşülecek konudur. Bu gelişmeleri çözüm iradesine ve çözüm olanaklarına bir müdahale ve darbe olarak görüyoruz. Biz demokratik siyaset yapmak, Kürt sorununu barışçıl yöntemlerle çözmek, demokratik bir anayasa yapmak ve demokratik özerklik projesini hayata geçirmek için aktif mücadelemizi sürdürüceğiz. Grup toplantılarımızı her hafta Diyarbakır’da gerçekleştireceğiz ve çözüm olanakları ortaya çıkana kadar TBMM’ye gitmeyeceğiz.”
Erdoğan’ın çözmesi gerekir
Tutumlarının doğru anlaşılması gerektiğini vurgulayan Kışanak, “Demokratik çözüm ve demokratik anayasa sürecinin önünün açılmasını istiyoruz” dedi. Çözüm adresinin Parlamento olduğunu ifade eden Kışanak, “Çözümün muhatapları siyasal aktörlerdir. Bu sorundan kaçma hakları yoktur. Sorunu çözmede birinci dereceden Başbakan ve AKP’nin sorumludur” diye konuştu. Kışanak, konuşmasını “Halkın iradesi üzerinden hiçbir güç olmamalıdır” sözleriyle bitirdi.
CHP ortayı buldu
CHP ise kararını törenden bir saat önce açıkladı. Yemin töreni öncesinde toplanan CHP MYK ve Meclis Grubu, “Meclis’e gitmeye ancak yemin etmemeye karar verdi. CHP’nin nihai kararını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Meclis’te basın toplantısıyla açıkladı. Kılıçdaroğlu tutuklu vekiller Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’a yemin yolu açılmadıkça, parti olarak yemin etmeyeceklerini açıkladı. Erdoğan’a 2002 yılında vekillik yolunun açıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu aynı tavrı beklediklerini söyledi. Alınan karar gereği CHP’liler, Genel Kurul’a girdi ancak yemin etmediler. CHP’den sadece oturumu yöneten Oktay Ekşi yemin etmek durumunda kaldı.
MHP’liler, Alan’sız yemin etti
Törene katılarak yemin eden MHP’nin de bir vekili tutuklu bulunuyor. MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan da tahliye edilmemişti ancak buna rağmen MHP’li 52 vekil dün yemin törenine katıldı.
Bağımsızlar kayıt da yapmadı
Bağımsızlar dışındaki milletvekillerinin Meclis’teki kayıtları da dün tamamlandı. Kayıt yaptıran milletvekili sayısı 515’e ulaştı. Balyoz davasından tutuklu bulunan MHP’li Alan’ın da avukatları aracılığıyya kayıt yaptırmasıyla birlikte Meclis’te kayıt yaptırmayan sadece boykot kararı alan bağımsız milletvekilleri kaldı.
ANKARA-AMED