Ekonomi Haberleri Tümü

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden Yararlanacak

Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında tekstil ve otomotiv geliyor. Teşvikler bağlamında 1. Bölge’nin büyük ilgi gördüğünü belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yatırımların faiz indirimleri ve uzun vadeli kredilerle mümkün olacağını ifade etti.

Mehmet Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Anketi'nin bulgularını basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. İhracatçıların üretimden maliyetlere, yatırımdan istihdama pek çok alanda değerlendirmelerini içeren ankete toplam 508 firma katıldı. 2012 ikinci çeyreği merceğine alan anketi cevaplayanların yüzde 44,9’u ihracatlarının, yüzde 42,2’si üretimlerinin, yüzde 34’1 kapasite kullanımının arttığını bildirdi. Girdi maliyetlerinin katlandığından yakınanların oranı yüzde 64,5 oldu. Üçüncü çeyrek için firmaların yüzde 37,6’sı ihracatlarının yüzde 35,3’ü üretimlerinin, yüzde 30,6’sı kapasite kullanımlarının artacağını öngörüyor. Buna mukabil 42,6’sı girdi maliyetlerinde artış tahmin ediyor.

İhracatçıların ikinci çeyrekte enerji kullanımı önemli oranda arttı. Bunların yüzde 59’u elektrikten, 39,4'ü sudan, yüzde 37,1'i doğalgazdan, yüzde 16,8'i fuel oilden yararlandı. Yine yüzde 67,1 hammadelerini içeriden, yüzde 32,9'u dışarıdan temin etti. Bu dönemde sektör aktörlerinden yüzde 34,1'i yeni piyasalara girebildi. Üçüncü çeyrekte ilk defa girilmesi planlanan ilk 5 ülke Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Irak ve ABD oluşurken; ilk 10'a Avrupa’dan giren olmadı.

Anketi cevaplayanlardan yüzde 65,4’ü mevcut piyasalarda yeni müşterilerden talep alabildiğini beyan etti. Yüzde 37,4’ü de kan kaybına uğradığı piyasalar olduğunu açıkladı. Firmalardan yüzde 62,3'ü cirolarını ihracattan, yüzde 37,7'si ise iç satışlardan elde ettiğini duyurdu. Cirolarda ihracatı önemli rol oynayan sektörlerin başında bitkisel ürünler geldi. Onu tekstil, toprak ürünleri ve madencilik ile otomotiv sanayi takip etti.

İhracatta karşılaşılan sorunların ilki yüzde 57,3 ile rekabetçi fiyat sunamama iken; ardından 56,7 ile hedef ülkenin ekonomik şartları ve yüzde 32,5 ile finansman geldi. Firmaların yüzde 39,8'i ikinci çeyrekte dış finansman talebinde bulundu. Yüzde 79,7’si finansman kaynağı olarak en fazla özel bankalardan faydalandı. Yüzde 59,4’ü Eximbank, yüzde 36,69’u kamu bankalarından istifade etti. Kredilerden yararlananların oranı da yüzde 77’4’e dayandı.

İkinci çeyrekte içeride yatırım yapmayanların oranı yüzde 47,8 iken, dış yatırımları bulunmayanların oranı yüzde 79,5 seviyesine geldi. Üçüncü çeyrekte iç yatırım yapmayacaklarını beyan edenlerin oranı yüzde 50,2, dış yatırım yapmayacaklarını beyan edenlerin oranı ise yüzde 79,1 dolaylarında.

Yeni teşvik paketi dâhilinde yatırım planı bulunan firmaların oranı yüzde 20,7. Yatırım yapılacak bölgeler arasında ilk sırayı yüzde 25,6 ile 1. Bölge alıyor. Onu yüzde 17,8 ile 2. Bölge, yüzde 17,8 ile 3. Bölge, yüzde 15,5 ile 4. Bölge, yüzde 17,1 ile 5. Bölge ve yüzde 6,2 ile 6. Bölge izliyor. Sektörler de hazır giyim, tekstil ve hammaddeleri ile otomotiv sanayii olarak sıralanıyor.

İhracatçı Eğilim Anketi’nin sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sepet kurun 2 liranın altına inmemesi gerektiğini vurguladı. Büyükekşi, “Bu konuda ihracatçılar çok sıkıntılı. Çünkü rakamlar girdi maliyetlerini artırıyor.” dedi.

Gazetecilerin ihracatçının kur talepleri ile ilgili sorularını ise Büyükekşi, şöyle cevapladı:

“Bizim, 2,20 gibi bir ısrarımız yok. 2 ila 2,10 arasında dalgalanmayı rekabetçi fiyat adına önemli görüyoruz. 2 liranın altının kırmızıçizgi olduğuna temas ettik. Şu an da kur 2 liranın altında. İhracatçı şu an rekabetçi fiyat sunamıyor. Çünkü kur geriliyor, faizler artıyor. Biz, faizlerde indirimden yanayız. Artık, ihracatçı kredi alan taraf olarak sıkıntılarla karşı karşıya. Umarız faiz koridoru aşağı çekilir. Bu, ihracat ve yatırımın finansmanı adına önemli olur. Bakın firmaların yüzde 20’si yeni teşvik paketi kapsamında yatırım öngörüyor. Bu yatırımlar faiz indirimi ve uzun vadeli kredilerle mümkün olur.”

Teşvik paketi kapsamında yatırımların önemli bölümünün 1. Bölge’ye yapılacağının hatırlatılması üzerine Büyükekşi, şu karşılığı verdi:

“Teşvik paketi kapsamında firmaların yüzde 25’i 1. bölgeye planlıyor. İleri teknolojiye dayalı yatırımların 1 ve 2. bölgede yapılması normal. Çünkü bu üretim için kalifiye ve eğitimli insanlara ihtiyaç var. Yani katma değer, Ar-Ge, inovasyon tasarımın olacağı yerler buralar. Bölgeler arası kalkınmışlık adına da makası kaldırmak için yapacağız. Burada da terör ile ilgili sorunların halli önem taşıyor.”

İhracatçıların bazı ekonomik veri beklentileri şöyle:

Birim Üçüncü ÇeyrekSene sonu

USD/TL 1,82 1,85

Euro/TL 2,24 2,28

Eruo-USD 1,24 1,23

Enflasyon 8,60

Faiz 7,11

Büyüme 4,53 6,55

İhracatçının gönlünde yatan kur ve faiz seviyeleri de şöyle

Birim İdeal Seviye

Faiz 6,20

USD/TL 1,84

Euro/TL 2,31

CİHAN

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz