Diyanet'ten tarihi ziyaret!
Türkiye tarihinde bir ilki gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Görmez, Balat’ta bulunan Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyaretin ardından Görmez ve Patrik Barholomeos birlikte kameraların karşısına geçti. Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye’de yaşayan gayrimüslim vatandaşlarımızı ülkemizin asli bir unsuru olarak görüyoruz. Din özgürlükleri konusunda, inanç özgürlüğü konusunda, eğitim özgürlüğü konusunda, mabed masumiyeti konusunda kendimiz için hangi hakları istiyorsak, onların da aynı haklara sahip olmasını, sadece ülkemizde değil, bütün dünyada her kimliği taşıyan, her dine inanan insanın özgürce kendi inancının gereklerini, ibadetlerini ve inancına uygun olarak eğitimini çocuklarına vermesini, aynı zamanda din adamları yetiştirmesini, onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz. Az önce bir fotoğraf verdik. Tam kilise girişinde Fatih Sultan Mehmet’in ilk patriğe verdiği beratı görüntüleyen çok güzel bir tablo var. Dolayısıyla biz ülkemizde yaşayan gayrimüslim vatandaşlarımızın aynı zamanda tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin bir emaneti olarak görüyoruz” diye konuştu.
İşte tarihi görüşmenin ardından ilk açıklamalar...
Din adamı yetiştirme konusuna da değinen Görmez, “Bu kadar zengin bir tarihe sahip olan bir ülkenin din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olmaları doğrusu bu ülkenin tarihine, kültürüne, medeniyetine, büyüklüğüne hiç yakışmıyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Görmez, patrikhaneye yapacağı ziyareti haber alan Batı Trakya’daki soydaşların kendisini adeta faks yağmuruna tuttuklarını vurguladı. Ziyaret sırasında Atina’da bir cami yapılması meselesini de paylaştıklarını anlatan Görmez, “Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada özellikle İslam dünyasında yaşayan bütün Hıristiyanların hiçbir tedirginlik içerisinde bulunmalarına gerek yoktur. Çünkü 6. asırdır, hatta Abbasiler’den bu yana birlikte yaşamayı başarmış ve bunu da bir hukuk ve ahlak temelinde yürütmüş medeniyetin çocuklarıyız. Ben bu ziyaretten duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“AZINLIK VE ÇOĞUNLUK TABİRLERİ BU İLİŞKİYİ İFADE ETMEYE YAKIŞMIYOR”
Din adamı yetiştirme konusunda sorulan bir soruya da karşılık veren Görmez, “Bu ülkede herhangi bir dini topluluğun kendi din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olması bu ülkenin büyüklüğüne yakışmıyor. Elbette tarih boyunca var olduğu gibi aynı şekilde yine kanuni mevzuat çerçevesinde varlığını idame ettirmesinin ben ülkenin büyüklüğüne yakıştığını ifade etmek istiyorum. Çağdaş dünyada kimlikler ve dinler arasındaki ilişkileri ifade eden kavramlar dahi yetersiz. Artık azınlık ve çoğunluk tabirleri bile doğrusu bu ilişkiyi ifade etmeye yakışmıyor” diye konuştu.
Kimlikleri ve kültürleri azınlık ve çoğunluk diye ifade etmenin yakışık almadığını anlatan Görmez, şunları söyledi;
“Batı dillerinde kimlikler arasındaki münasebeti anlatan kavramlar kimyadan ödünç alınan kavramlardır. Bunlar sosyal hayatın realitelini ifade etmiyorlar. Ayrıca özellikle haklar ve özgürlükler konusunda çağdaş dünyanın üzerinde ısrarla durduğu muadelet esasının ahlaki olmadığını düşünüyorum. Herhangi bir ülkede büyük bir ülkeye ‘sen oradaki Müslümanlara veya dindarlara ne kadar hak verirsen ben o kadar hak veririm veya ne kadar haksızlık yaparsan, ben de o kadar haksızlık yaparım’ demesini büyük bir ülkeye, büyük bir kültüre, büyük bir medeniyete şahsen hiç yakıştırmıyorum.”
Patrik Bartholomeos ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Biz her şeyden önce Diyanet İşleri Başkanı’nın patrikhanemize yaptığı ziyaretten duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bugün burada yalnız Diyanet İşleri Başkanı’nı değil, eski bir dostu kabul ediyoruz. Sevincimiz ve duyduğumuz onur büyüktür” dedi.
Ruhban Okulu’nun açılması konusunda sorulan bir soruya da yanıt veren Bartholomeos, “Sayın başkanın anlattıklarına katılıyorum. Her defasında konuşmalarında din özgürlüğü hakkında özellikle Ruhban Okulu’nun tekrar açılması konusunda yaptıkları konuşmaları hep memnuniyetle izledik bugüne kadar. Bu vesileyle kendilerine bir kere daha teşekkür etmek istiyoruz. Hükümetimiz müspet yaklaşıyor bu konuya, biz de inanmak istiyoruz. Bize umut verildi, maalesef bugüne kadar okulun tekrar açılması gerçekleştirilmedi. Fakat biz her zaman ümitli olmaya devam edeceğiz. Alt yapı konusuna gelince biz hazırız. İzin bugün çıkarsa biz okulu yarın faaliyete geçirebiliriz” dedi.
Bartholomeos, Görmez ile çok önemli bir buluşma gerçekleştirdiklerini belirterek, “Tarihi diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
İHA