Kültür-Sanat:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
En iyi 15 kiralık katil filmi

Bu hafta 2011’in en iyilerinden “Sürücü”nün (“Drive”) vizyona girmesini fırsat bilerek sinema tarihinde model oluşturmuş ‘kiralık katil filmleri’ne bakış attım. Gangster filminin alt türü olarak görülebilecek bu alan; Uzakdoğu, ABD ve Fransa’da kendine temsil bulmuş, suç dünyası üzerine söyledikleriyle öne çıkan ve kiralık katil özelinden ziyade ‘parayla tutulmuş suçlu’ kahramanlarıyla dikkat çeken bir format. 15 filmlik seçkiyi oluştururken “Sürücü”yü yeni vizyona girdiği için özellikle dışarıda bıraktığımı da ekleyeyim.


[email protected]


Gangster filminin fazla olmasa da birkaç alt türe açıldığını görebiliriz. Bunların arasında en öne çıkanları destansı gangster filmi, stilize gangster filmi, kiralık katil filmi, Hong Kong kaynaklı ‘triad film’ ve Japonya kaynaklı ‘yakuza filmi’dir. İşte bunların arasında da genelde 30’ların Hollywood bazlı ‘safkan tabanı’nın yenilenme sürecini takip ederiz. Kiralık katil filmlerinin yeri geldiğinde hikaye tabanıyla ‘suikast filmi’ ve ‘casusluk filmi’ ile akrabalık kurduğu görülse de esasen kendi yolunu çizmiş bir alan olduğu nettir.

1967’de Seijun Suzuki ve Jean-Pierre Melville imzalı iki klasik ile girdiği sinema yolculuğunda, duygusal, karizmatik, yalnız ve psikolojisi bozuk suçlu tanımlarının analizini yapmaya çaba göstermiştir. Bu tarih önemli bir mihenk taşı görevi görürken öncesinde ‘kara film’in içinde münferit bir motif olan ‘tetikçi’yi gerçek bir analiz malzemesine dönüştürmüştür. Nihayetinde kiralık katil filmleri, 30’lardaki Amerikan safkan gangster filmleri örneklerinin izinde Hollywood’da, 40’larda Fransız gangster filmlerinin çıkışıyla Fransa’da, yakuza filmlerinin etkisiyle birazcık Japonya’da ve elbette Hong Kong bazlı ‘triad film’in içinde çokça karşımıza çıkmıştır.

 

 İşte sinema tarihinin en iyi kiralık katil filmleri...

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

'Ünlü tiyatrocu yoğun bakımda' bilmecesi
Ünlü tiyatrocu İstanbul Çağlayan’daki Florence Nightingale Hastanesi’nde yoğun bakıma alındığı...

Haberi Oku